17. rujna 2018

Trasa maratona u duljini 72 km sa startom i ciljem u Rapcu, mjestu koje je prigrlilo bicikliste. Pobjeda naše Gorane Težak i Talijana Diega Cargneluttija, ukupno tristotinjak natjecateljica i natjecatelja

MTB maraton Valamar Terra Magica sa startom i ciljem u Rapcu već je odranije poznat biciklističkim sladokuscima, a od ove godine je podignut na još višu razinu, ne samo radi „svjetskih“ bodova (UCI C3) već i radi nove i vrlo zahtjevne trase. Dizajneri iz pulskog kluba Adrenalina Giant MTB Team potrudili su se da novi izazovi budu dostojni svjetskih imena MTB maratona.


Start u Rapcu, foto Manuel Angelini

Pravo ljetno vrijeme dočekalo je tristotinjak sudionika na startu u nedjelju, većinom entuzijasta, ali bilo je i ozbiljnih natjecatelja. Označene su bile tri zahtjevne trase, pa su se svi borili s podlogom, ali i osobnim demonima koji su nagovarali na odustajanje. No odustali su samo oni s tehničkim problemima. Svi ostali su pobijedili stazu, a vrijeme vožnje bilo je (većini) najmanje važno.


Diego Cargnelutti, foto Manuel Angelini

Seniorke i seniori okušali u se na stazi duljine 72 km. Sve ih je iznenadio Talijan Diego Cargnelutti (Willier Force c7) koji je pobijedio s vremenom 3:29. On se prijavio vrlo kasno i njegov je start svakako bio priznanje za organizatora. Jedini koji se s njim mogao nositi bio je Boštjan Hribovšek (Calcit Bike), no u drugoj polovici utrke je morao popustiti, ali je završio kao drugi. Treći je bio „domaći“ Austrijanac Matthias Grick (KTM Valamar Wohnbefinden Graz ARBÖ) koji je na utrku došao sa svog bike kampa – u Rapcu.


Gorana Težak, foto Manuel Angelini

U ženskoj konkurenciji na najduljoj trasi najbrža je bila „domaća“ Gorana Težak (Adrenlina Giant, 4:43), druga je bila Talijanka Lorenza Menapace (Bike Val di Sole), a treća Kristina Lukačević (BK Rotor).

Mlađa veteranska kategorija vozila je također po najduljoj trasi. Najbrži je bio Austrijanac Sebastian Jenschatz (Team Penhab), a u kategoriji sport pobijedio je Vodičan Martin Mijaljević (Orlov  krug).

Rezultati 72 km

Na kraćoj trasi od 52 km apsolutno najbrži bio je „domaći“ Fiuman Marin Deković (BK Campetto), drugi je bio Uroš Breški (KK Djak), a treći Mađar Zoltan Zoka Ujhelyi (Speedway team). Srednja trasa je inače uključivala sve najteže odsjeke najdulje staze.

U kategoriji veterani 3 pobijedio je Peter Vesel (Uni team), a „domaći“ Crikveničan Gršo Mataja (BK Crikvenica) pobijedio je u kategoriji veterani 4. Natalija Anderluh (Bikerepublic) bila je najbrža u kategoriji veteranki, a „domaći“ Vodičan Roko Fržop (Orlov krug) bio je najbrži junior. Matic Oman (Šenčur) pobijedio je u kategoriji hobi, a domaća Renata Batur u ženskoj hobi kategoriji.

Rezultati 52 km


Teške dionice bile su… teške … Foto Manuel Angelini

Na najkraćoj trasi duljine 21 km u konkurenciji je kadeta je pobijedio Međimurac Mihael Krobot (Mura Avantura), Puležan Ivan Peruško (AXA) bio je drugi, Deni Kernjus (Novigrad) treći.

Jana Filipović (Biker) bila je najbrža kadetkinja, Alen Paliska je pobijedio u kategoriji hobi, a Tea Đurek (Biker) u ženskoj kategoriji hobi.

Rezultati 21 km


Prvih pet seniora s najdulje trase 72 km … i Ukrajinka koja se “slučajno” našla u Rapcu na dopustu i rehabilitaciji zapešća. Poznata ti je? Foto Manuel Angelini.

Utrka se pokazala organizacijskim uspjehom i jedina ozbiljna zamjerka odnosila se na previsoku temperaturu. Možda bi se moglo poraditi na čitljivijim oznakama pošto je područje Rapca, Labina i Skitače prepuno oznaka različitih boja radi brojnih ostalih manifestacija koje se tamo održavaju. No ozbiljnijih problema ustvari nije bilo, Valamar i Adrenalina pobrinuli su se za sve detalje i utrka će sigurno bez problema u budućnosti privući i jaču svjetsku konkurenciju.

www.facebook.com/ValamarTerraMagica

Uvodna fotografija i galerija foto Matej Hartman

Prati nas