14. svibnja 2017

Druga utrka za Unior Downhill Cup u mokrim uvjetima, puno težim nego prošlog tjedna na europskom kupu. Žabjek ispred Vauha i Cimpermana.


Uniorov kup u downhillu
, tri tjedna otvaranja na Lošinju, nastavljen je u Kranjskoj Gori, a nova utrka donijela je bodove za natjecanja u kupu Hrvatske i Slovenije te bodove za ljestvicu međunarodnog biciklističkog saveza, ovoga puta druge kategorije.

 

Staza u kranjskogorskom biciklističkom parku bila je potpuno ista kao prije tjedan dana na utrci europskog kupa. U mokrim uvjetima bila je znatno zahtjevnija, čemu su pripomogle i duboke rupe koje su u međuvremenu nastale. Za vrijeme treninga i utrke pala je samo pokoja kap kiše, ali staza je bila dosta namočena od kiše koja je padala u petak navečer i u noći sa subote na nedjelju.

Nakon drugog mjesta na Lošinju, 34. na Svjetskom kupu u Lurdu i pobjedi na utrci europskog kupa u Kranjskoj Gori, na svojem četvrtom natjecateljskom vikendu zaredom, 21-godišnji slovenski prvak Jure Žabjek (Unior Tools Tam) najbolje se snašao na takvom terenu i odnio još jednu pobjedu. U nedjeljnom polufinalu zaostao je samo za Miranom Vauhom (KK Črn trn), a obojica su imala značajnu prednost pred ostalima. U finalu je pak s tri sekunde prednosti s hot seata podigao Jana Cimpermana (MTB Trbovlje/Nakita Bikes), zatim je pričekao Vauha, koji je na split time-u zaostajao dobru sekundu, a u cilju 1,9 km duge staze s 300 m visinske razlike još pola sekunde više.

Jure Žabjek

Vauhu je tako pripalo drugo mjesto, dok je Cimpermanu, koji je na postolju zadnji put bio u finalu u Mariboru prošle godine, treće. Na 4. mjestu utrku je završio Žiga Pandur (Unior Tools Team), na 5. Matic Kvas (Wolf Racing Team).


Miran Vauh

“Nakon pada na treningu prije polufinala malo sam pomislio na svoje zapešće i nisam toliko riskirao kao prošli tjedan. Uvjeti su bili zahtjevni i zadovoljan sam s raspletom”, rekao je Jure koji je preuzeo vodstvo u poretku serije.

Miran: “Imao sam problema sa zakopčavanjem pedala i sitne greške su se nakupile. Ta staza je u mokrim uvjetima jako opasna.”

U ženskoj kategoriji su nastupale samo dvije natjecateljice nakon što je jedan ispala nakon subotnjeg treninga. U polufinalu, kao i finalu, Monika Hrastnik (KK Črm tn) bila je brža od Katarine Primožič (Batt team).


Monika Hrastnik 

Ni europskoj viceprvakinji Moniki nije bilo lako: “Staza je bila potpuno drugačija nego proteklog vikenda, razrovana je, puna rupa, korijenje je još više izloženo. Glavno je da smo se spustili cijeli u cilj. Nedostaje mi više cura na startu, posebice Zarja.”


Berislav Topol

 

Kategorije

Najbrži junior (u konkurenciji za UCI bodove nastupaju zajedno s Elite vozačima) bio je Matic Kokelj (Wolf Racing Team), ispred Rudija Pintarja (Sinter Brakes Team) i Žana Teskača (Supersnurf). Među mlađim juniorima je s velikom prednosti pobijedio Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) ispred timskih kolega Žana Pirša i Vidiana Šaleharja. Najbrži veteran bio je Gašper Jereb (ŠKTD Avče), dok je među amaterima pobjedu slavio Gregor Ferk (Epic Outdoor Crew), a među dječacima do 15 godina Tilen Horžen (Rajd Funsports).

 

Marko Niemiz bio je najbrži od svih juniora

Nastupilo je stotinjak biciklista iz osam država – osim  Hrvata i Slovenaca  tu su bili i predstavnici BiH, Italije, Kazahstana, Njemačke, Rusije i Ukrajine.


Ivan Bašić

Najbolji se sele na drugu utrku europskog kupa iXS Downhill Cup u Willingen u Njemačkoj, od tamo na europsko prvenstvo u Sestolo u Italiji, a zatim slijede dva vikenda Svjetskog kupa. Brojni, koji nastupaju samo na domaćim utrkama, pričekati će na treću utrku Uniorovog kupa, koja će biti 15. i 16. srpnja u bike parku Cerkno. Za Slovence će to ujedno biti i državno prvenstvo.


Korijenje + glina + kiša= totalni kaos. Matic Kvas na treningu.

Ukupni poredak

Sve fotografije Klemen Humar. Fotogalerija nedjeljafotogalerija subota

www.uniordownhillcup.com

Prati nas