Swiss Epic
21. kolovoza 2020

U vrhu muške i ženske kategorije nema promjena. U ukupnom poretku i dalje vode dvojac Schurter-Forster i dvojac Langvad-Batten. U kategoriji Grand Masters, Vesel i Brentjens su unatoč teškoćama izbili na vodeću poziciju…

Današnja kraljevska etapa bila je prilično dramatična. Schurter i Forster su na jednom spustu naišli na pokretnu prepreku, a Haley Batten se ponovno našla na tlu. A i Brentjens i Vesel su imali tehničkih poteškoća. Današnju je etapu odlikovali i prekrasno vrijeme, ali i zahtjevni švicarski makadami i singlice.

Muškarci

Nino Schurter i Lars Forster (Scott – SRAM) ne mogu iz svoje kože, pa ne nikome ne prepuštaju etapnu pobjedu. Na današnjoj kraljevskoj etapi od 75 kilometara duljine i 2900 visinskih metara, tri su se momčadi borile na nož.

Kristian Hynek i Martin Stošek (Future Cycling Northwave Team 1) pokušali su sve kako bi došli do druge etapne pobjede, a Danielle Porro i Fabian Rabenstainer (Trek – Pirelli 1) nisu željeli prepustiti  etapnu pobjedu bez borbe.

Schurter i Forster. Fotografija Mariusa Hollera.

Izmjenjivali su pozicije sve do posljednjeg uspona, a onda je dvojac Scott-SRAM preuzeo vodstvo i nije ga ispustio. Slijedila je ekipa Future Cycling Northwave Team 1 s 23 sekunde zaostatka. Ekipa Trek – Pirelli 1 morala je smanjiti tempo na kraju je završila na trećem mjestu s gotovo četiri minute zaostatka.

Video: Schurtera i Forstera danas je na putu do etapne pobjede zasmetala i jedna krava:

S trećom etaponm pobjedom, dvojac Scott – SRAM praktično je osigurao naslov, a drugo mjesto za ekipu Trek — Pirelli 1 i treće ekipe Future Cycling Northwave Team 1 praktično su su “zacementirana”.

Žene

Annika Langvad i Haley Batten (Specialised – Racing) su, naravno, i danas „drobile“ protivnice, ali nismo očekivali ništa drugo. Ali nije prošlo glatko kao što je izgledalo na kraju etape. Haley opet nije imala sreće te je pala na spustu s tamošnje „Medvednice“. Ovaj put, posljedice su bile nešto ozbiljnije jer je rana na nozi prilično krvarila.

Batten i Langvad. Fotografija Michaela Chiarette

No ta mala se ne ne da. S Annikom je uzela nešto malo vremena za regreneraciju, smirenje, a zatim su doslovno odletjele na posljednjem usponu i ostvarile gotovo 7 minuta prednosti u cilju. Stefanie Dohrn i Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon) bile su druge sa sedam minuta prednosti ispred trećeplasiranih Nine Benz i Kim Ames (jb Brunex Felt Factory Team).

U ukupnom poretku vodi, naravno, dvojac Specialized – Racing, uz prednost od više od pola sata. Na drugoj i trećoj poziciju su, kao i jučer, Centurion-Vaude te  Radonin Andermatt Spur.

Grand master

Slovensko-Nizozemski dvojac bio je svjestan da je danas odlučujući dan ako žele preuzeti vodstvo u ukupnom poretku. Još sinoć na večeri je bilo je malo nervoze, koja je jutros bila još veća.

Kada je opalio startni pištolj, sve je bilo kako treba biti. Nisu željeli pretjerivati u tako teškoj i dugačkoj etapi, pa nisu lovili Reini Woisetschlägera i ThomasA Widhalma (Penhab Mountainbiker), koji su samo željeli pobijediti na etapi.

Budući da su bili 30 minuta iza njih, to ne bi imalo smisla. Vozili su na drugoj poziciji i povećavali vodstvo ispred Barti Buchera i Hansjorga Gerbera (BiXS/Bikeholiday.ch), na svakoj kontrolnoj točki.

Maske su još uvijek obvezne na startu. Fotografija Aleša Bobena.

No, niti danas nije prošlo bez problema. Peteru je pao lanac na grubom i brzom spustu, a u isto vrijeme Bart je preletio preko upravljača i pao na leđa. Pritom je svinuo je mjenjač, koji je odmah popravio, a zatim je uz bolove slijedio Petera, koji je nagazio koliko je mogao, i dao Bartu zavjetrinu i ohrabrenje.

U cilj u Davosu su ušli s tri i pol minute zaostatka iza Austrijanaca i pet minuta ispred trećeplasiranih Marca Schnydera i Ive Kistlera (Old friends on TREK and #mysporttrophybike). Ekipa BiXS/Bikeholiday.ch je pak za drugoplasiranima zaostala 19 minuta.

Tako su Peter Vesel i Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) izbili na vodstvo u kategoriji Grand Masters. Prednost ispred ekipe BiXS/Bikeholiday.ch iznosi 16 minuta 12 sekundi. Na trećem mjestu je dvojac Penhab Mountainbikers 24 minuta i 54 sekunde zaostatka.

Sutra je na rasporedu posljednja etapa kojaneće biti ceremonijalna, sa 61 km duljine i 2500 visinskih metara.

Nakon četiri etape, majice su konačno na leđima. Fotografija Aleša Bobena.

Peter: Bio sam nervozan kao nikada prije. Nisam baš najbolje spavao. Nije bilo velikog entuzijazma na startu jer smo znali što moramo učiniti i da to neće biti lako. Išli smo na tempo, a ne u bezglavi napad. Ubrzo smo vidjeli da nas Barti i Hansjorg ne mogu pratiti, ali naravno da nam je bila potrebna sigurna prednost.

Zato se nismo borili za etapnu pobjedu, ali smo vrlo visokim tempom nabirali sekunde i minute. I opet nismo imali poštedu od problema, ali srećom nije bilo tako loše da ne bismo mogli nastaviti. Očekivali smo veliku prednost na cilju, ali ne toliku. Pa, još bolje, niti sutra neće biti lako. Moral je visok, a cilj je jasno na vidiku.

Bart: Moram priznati da ni ja nisam bio miran. Mislio sam da bih nakon trideset godina trerbao imati nekakvu rutinu, no svaka utrka je novi izazov. Peter i ja smo dobro radili zajedno, i nakon mog pada, koji nije bio bezazlen, pronašao je pravi tempo da dođem k sebi i da održimo visok tempo.

Drago mi je što smo tako dobro prošli. Nadam se da će sutra biti isto, samo se moram naspavati, što neće biti lako, jer bol, čak i nakon masaže, je prilično jaka. Mi ćemo, naravno, pokušati pobijediti!

Video: Swiss Epic 2020, treća etapa

Poredak nakon četvrte etape

Naslovna fotografija: Marius Holler

Pročitaj i
Swiss Epic Report: Na vrhu ništa novo
Swiss Epic Report: Vesel i Brentjens smanjili razliku do vodećih
Swiss Epic Report: Prva etapa u znaku blata

Prati nas