29. kolovoza 2019

Na 30. Svjetskom prvenstvu u brdskom biciklizmu dobili smo i prve svjetske prvake u disciplini e-MTB. To su Južnoafrikanac Alan Hatherly i Švicarka Nathalie Schneitter. I susjedi su imali predstavnika, bio je to Urban Ferenčak

Svjetsko MTB prvenstvo u Kanadi ne samo da je jubilarno trideseto, već je postalo i prvo ikada održano službeno e-MTB XC prvenstvo. Više od 50 natjecatelj(ic)a, uključujući i poznata imena brdskog biciklizma, natjecalo se za naslove u muškoj i ženskoj kategoriji. Predstavnika su imali i sosedje Slovenci.

Muškarci

Južnoafrikanac Alan Hatherly, prošlogodišnji svjetski prvak u olimpijskom krosu u kategoriji do 23 godine, vodio je od starta do cilja, nakon najbržeg kruga proslavio je prvi ikada e-MTB XC svjetski naslov nakon sat i 7 sekundi vožnje.

Sa minutom i 10 sekundi zaostatka, Francuz Jerome Gilloux stigao je na drugo mjesto. Treće mjesto pripalo je petostrukom svjetskom prvaku, legendi brdskog biciklizma Julienu Absalonu, koji je nakon nešto lošijeg početka, prvi krug je vozio na šestom mjestu, na kraju umalo uhvatio sunarodnjaka, jer mu se približio na svega 19 sekundi.

Kako je muška konkurencija bila prepuna poznatih imena olimpijskog krosa, vrijedi spomenuti peto mjesto Čeha Jaroslava Kulhavog, šesto Talijana Marca Aurelia Fontane, sedmo Francuza Miguela Martineza i deseto Švicarca Christopha Sausera. Na premijernoj utrci nastupio je i predstavnik Slovenije Urban Ferenčak, koji je sa zaostatkom od 12 minuta i 19 sekundi osvojio 33. mjesto među 42 uvrštena natjecatelja.

Urban: “Evo, utrka je stvarno iza nas. Zanimljiva utrka, nešto novo. Ne znam je li to doista budućnost biciklizma to jest nadam se da nije. Možda kao dodatak. Osobno sam pokušao odraditi utrku najbolje što sam mogao. Mogu reći da paket danas nije bio konkurentan, iako je bicikl bio jako dobar, ha-ha. Poznata su najbolja očekivana imena, za koja vjerujem da su utrku jako ozbiljno shvatili. Danas sam drugi put bio na e-biciklu, tako da sam učio iz kruga u krug i još uvijek moram zahvaliti Gregu na tome, inače bih vjerojatno prvi puta vozio e-bicikl baš na utrci. Sada prvenstvo zaista može započeti, čak i u pogledu slovenskih nastupa. PS Vjerojatno smo svi danas sporiji rekli da je utrka e-bicikla bila više šala i da su je dobri shvatili previše ozbiljno!”

Rezultati (muški)

Žene

U konkurenciji osam djevojaka, možda zvuči malo, ali prve tri djevojke bile su vrlo brze – naslov najbolje je osvojila Švicarka Nathalie Schneitter. Prva e-MTB XC svjetska prvakinja je inače bila suparnica Tanje Žakelj u juniorskoj kategoriji (Schneitter je bila juniorska svjetska prvakinja u XCO 2004. u VdS), bivša europska prvakinja i drugoplasirana na Svjetskom prvenstvu 2008. u VdS, koja je u zadnjem krugu sustigla i prestigla domaću predstavnicu Maghalie Rochette.

Nakon sat i jedanaest minuta utrkivanja prvu i drugu dijelilo je svega pet sekundi. Bivša svjetska prvakinja u 4krosu i BMX-u, Nizozemka Anneke Beerten, plasirala se na treće mjesto.

Rezultati (žene)

Foto Grega Stopar

Prati nas