2. rujna 2019

Kod seniorki između prve i treće samo 1,6 sekundi! Spektakularne vožnje za seniore. Kod juniorki bez iznenađenja, a kod juniora pobjeda Australca

Za kraj jubilarnog 30. Svjetskog MTB prvenstva u kanadskom Quebecu jučer su na rasporedu bile utrke u spustu. Na suhoj i potpuno drugačijoj stazi u odnosu na ono na što su se vozači priviknuli u petak u kišnim kvalifikacijama, vodila se borba za juniorske i seniorske titule prvaka. Na startu su bila i tri slovenska reprezentativca.

Ako je utrka juniorki bila rutinska i bez većih iznenađenja, kod juniora je bilo drugačije, jer je svjetski prvak postao drugouvršteni u Svjetskom kupu, vozač koji ove godine nije zabilježio nijednu pobjedu.

Dame koje su se vratile s bolovanja smjestile na mjesta na kojima su se najčešće susretale u utrkama Svjetskog kupa. Kod seniora međutim, kao da smo gledali najveći akcijski film svih vremena, s mnogim poznatim glumcima koji odreda željeli glavnu ulogu.

Muškarci

Dugo vremena u sjedalu vodećega proveo je Novozelanđanin Matthew Walker, koji je među prvima izašao na stazu i postavio vrijeme od 4 minute 12 sekundi i 492 tisućinke. Čak niti Amerikanac Aaron Gwin, koji je tri puta pobijedio u MSA, Australaca nije uspio zbaciti s trona te je završio na drugom mjestu sa zaostatkom od 1.612 sekundi. Jure Žabjek startao je odmah nakon Gwina. Iako s nekoliko manjih grešaka u gornjem dijelu, ali s vrlo atraktivnom vožnjom u donjem dijelu staze. To je bilo dovoljno za trenutno deseto mjesto. Juretovo vrijeme iznosilo je 4 minute, 17 sekundi i 171 tisućinku.

Juretov američki ekipni kolega Dakotah Norton beskompromisno je vozio od starta do cilja i s trona je zbacio do tada vodećeg Walkera. Nortonovo vrijeme 4:11.034. Ali nije dugo izdržao. Kanađanin Finn Iles nije podlegao pritisku na „domaćem“ terenu, pa je preletio cijelu stazu u zelenoj zoni te je postavio vrijeme od 4:10,525.

Australac Dean Lucas bio je u gornjem dijelu i već je imao prednost nad Ilesom, ali je gadno pao na donjem, kamenom dijelu, strgao je lanac i završio je utrku u pozadini. Južnoafrikanac Greg Minnaar vozio je svom snagom, tražio prave linije i imao je 1,6 sekundi prednost nad vodećim Kanađaninom na četvrtom mjerenju put, u cilj je stigao s najbržim vremenom od 4 minute, 8 sekundi i 731 tisućinke!

Između Minnaara i Ilesa odličnom se vožnjom plasirao Britanac Laurie Grenland, koji je u cilj ušao s „mekom” stražnjom gumom.Francuz Amaury Pierron, trostruki pobjednik utrke Svjetskog kupa, dodao je gas nakon više suzdržanog gornjeg dijela te je prestigao Minnaara u vodstvu za 0,638 sekundi.Pierron je neko vrijeme kraljevao u vrućem sjedalu, a slijedila su ga još trojica natjecatelja, dvostruki svjetski prvak, bivši juniorski svjetski prvak i trostruki svjetski prvak – Danny Hart, Troy Brosnan i branitelj naslova Loic Bruni.

Prvo, Britanac Hart, koji je napadački vozio od samog starta i povećavao prednost u svakom prolaznom vremenu, ali na kraju je, zbog dvije male pogreške, zaostao 0,256 sekundi. Australac Brosnan, bivši juniorski prvak s ovog poprišta, divlje je vozio i imao je na drugom međuvremenu prednost od 2,3 sekunde ispred Pierrona, povećavši prednost za dobru desetinu u trećem mjerenju, izgubivši nešto prednosti u četvrtom, i u cilj je ušao s novim najboljim vremenom od 4 minute, 6 sekundi i 125 tisućinki.

Samo još jedan vozač na startu. Francuz Bruni. Na vrhu još brži od Brosnana, na trećem mjerenju gotovo 7 desetinki prednosti, u cilju dobrih pola sekunde. I novi (stari) svjetski prvak je – LOIC BRUNI! Bruni je treću godinu zaredom osvojio naslov najboljeg i sada ima četiri naslova svjetskog prvaka, prvi je put to bilo 2015. godine. Sa zaostatkom od 11.627 sekundi Jure Žabjek je završio na 24. mjestu.

Najbržih pet – Loic Bruni (4:05.544), Troy Brosnan (+0.581), Amaury Pierron (+2.549), Danny Hart (2.805) i Greg Minnaar (+3.187). Najbrže je mimo radara prošao svjetski prvak Bruni, s brzinom od 71.946 km/h.

Jure kaže: “Ovdje nisam očekivao velik rezultat.Staza je vrlo dugačka, vrlo fizička, i još uvijek mi nedostaje malo snage u ruci. Uglavnom, zadovoljan sam, na stazi je išlo bez problema. Malo sam zapeo na vrhu, a zatim sam lijepo napredovao u vremenima, rezultat je solidan, čak i na ovoj stazi, a ujedno je i moj najbolji rezultat na Svjetskom prvenstvu. Preda mnom je još jedna utrka Svjetskog kupa. Zbog ozljede sam propustio dvije utrke, pa sam pao u ukupnom poretku. Tijekom sezone koju sam planirao završiti u najboljih 20, dati ću sve od sebe u posljednjoj utrci i vidjet ćemo kako će ići.”

Žene

Najbolji mogući povratak francuske šampionke nakon ozljede i dugo očekivana titula svjetske prvakinje! Myriam Nicole krenula je na stazu među prvima i s vremenom 4:53,226 pouzdano i s velikom prednošću sjela u stolac vodeće. Najbliže se Francuskinji približila još jedna povratnica, Britanka Tahnee Seagrave, sa zaostatkom od 1.204 sekunde. Na treće mjesto uvrstila se pobjednica posljednje dvije utrke Svjetskog kupa, francuska Marine Cabirou, sa zaostatkom 1.694.

Prvi favoritkinja ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, vodeća u ukupnom poretku Svjetskom kupa, Australka Tracey Hannah, nije baš tečno vozila, te je završila na četvrtom mjestu sa 4.121 sekunde zaostatka. Monika Hrastnik završila je na 13. mjestu nakon pogrešaka u gornjoj polovici i pada u sredini zaostala je 28.987 sekundi. Za utjehu joj ostaje podatak da je najbrže je vozila mimo radara. Izmjerili su joj 59,962 km/h!

Monika je rekla: “Drago mi je da je utrka završila. Bio je vrlo težak vikend, posebno zbog vremena, uvjeti na stazi su se mijenjali – bilo je mokro i niste mogli voziti linije koje ste željeli, ali danas je bilo toliko suho da je bilo skoro sklisko. Međutim, u finalu sam vozila linije koje sam željela, iako sam u gornjem dijelu učinila dosta pogrešaka. U srednjem dijelu još više, kada sam pala i tamo izgubila sve. Na kraju staze iskopčala sam sprintericu iz pedale i nisam je mogla vratiti.” 

Juniori

Australac Kye A’Hern postao je svjetski prvak. Njegovo je vrijeme 4 minute 45 sekundi i 455 tisućinki. Samo 1.114 sekundi iza zlata je ostao francuski pobjednik kvalifikacija Antoine Vidal. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Tuhoto-Ariki Pene koji je završio 1.294 sekunde zaostatka. Prvi favorit i ovogodišnji najbolji mladić Svjetskog kupa, Francuz Thibaut Daprela završio je na petom mjestu sa zaostatkom od 1,889 sekundi. Sa 9,323 sekunde zaostatka, Žak Gomilšček završio je na 12. mjestu.

Žak je ciljao više: „Počeo sam vrlo agresivno i napravio sam velike pogreške pokušavajući biti prebrz.Tada sam se malo smirio i počeo voziti pametnije. Negdje na sredini, stražnja kočnica je malo počela odlaziti, to me zabrinulo, ali vozio sam čvrsto do kraja i završio sa solidnim rezultatom. Ciljao sam najviše, a dvanaesto mjesto to sigurno nije. Motiviran sam za sljedeći vikend u SAD-u, gdje ću pokušati poboljšati rezultat. “

 

Juniorke

Kod juniorki bez iznenađenja. Gotovo savršenu sezonu Svjetskog kupa je Austrijanka Valentina Höll okrunila naslovom svjetske prvakinje. Tako je ponovila prošlogodišnji uspjeh iz Lenzerheidea. Štoperica se zaustavila se na 5 minuta, jednoj sekundi i 33 tisućinke. Drugo mjesto pripalo je Norvežanki Mille Johnset sa zaostatkom od 12 sekundi i 928 tisućinki. Treće mjesto pripalo je Amerikanki Anni Newkirk koja je zaostajala dobrih 20 sekundi.

Rezultati na uci.org


Naslovna fotografija: Monika Hrastnik, foto @kenoderleyn

Pročitaj i
SP MSA Report: Svjetska XCO zlata za Schurtera i Prevot
SP MSA video: Žak po MSA DH stazi

SP MSA Report: Hatherly i Schneitter prvi e-MTB XC svjetski prvaci

Prati nas