Svetovno prvenstvo Leogang
12. listopada 2020

Nemoguće skliska staza u novom šumskom odsjeku, niske temperature, kiša i snijeg… Jučer se odvilo jedno od najdramatičnijih svjetskih prvenstava u posljednjem desetljeću…

Svjetsko prvenstvo kakvog se ne sjećamo. U posljednjih deset godina zajedno nije bilo toliko padova s ​​najboljih natjecatelja, ali činjenica je da nismo imali tako blatno Svjetsko prvenstvo od Champeryja 2011. Sama jučerašnja utrka bila je borba s blatom, što je rezultiralo lošom vidljivošću, niskim temperaturama i prije svega borbom za preživljavanje.

Reece Wilson, foto Moritz Ablinger

Čak ni vrhunske izvedbe najpoznatijih spustaša u pojedinim sektorima nisu bile dovoljne za medalje, jer je samo jedna sitna pogreška, samo jedan mali pad značio da se natjecatelj oprostio od željenog rezultata.

Gotovo se smrznuo na vrućem stolcu

Britanac Reece Wilson, najbolje se snašao i uspio je ostvariti najpovezaniju vožnju bez pogrešaka. Znalo se već da će o medaljama odlučivati posljednji odsjek u šumi, gdje će biti dobar samo onaj tko će ga proći ili bez pada ili samo uz spretno klizanje (turno skijanje na biciklu). I Wilson je to iskoristio, prošavši besprijekorno kroz blatnjavo klizalište te prestigao tada vodećeg Australca Moira za gotovo osam sekundi.

Potom je Wilson u vrućem stolcu proveo ostatak utrke. Najviše mu se približio Francuz Remi Thirion. No imao je i dosta problema u šumi. Na kraju se uspio plasirati na trenutno drugo mjesto, a na kraju je osvojio broncu.

Kada iskustvo i kilometraža ne znače ništa

Mnogi najopasniji natjecatelji pogriješili su već u gornjem dijelu, jer se i tamo teren brzo mijenjao i iz minute u minutu bio je sve više sklizak.

Ni Južnoafrikanac Greg Minnaar (svjetski prvak u Leogangu 2012.) ni Amerikanac Aaron Gwin (četverostruki pobjednik Leoganga ) nisu se uspjeli dobro snaći .

Znali smo da blato i kiša jako dobro odgovaraju dvostrukom britanskom svjetskom prvaku Dannyju Hartu, ali ni na klizalištu mu nije išlo. Njegov sunarodnjak Laurie Greenland također nije uspio, posebno nakon što je na treningu ozlijedio palac.

Iznenadio je jedan od najboljih mlađih vozača, ove godine prvi put među elitom. Francuz Thibaut Daprela uspio je nanizati najbolja vremena u drugom i trećem sektoru, ali u posljednjem, šumskom dijelu dva puta se zapleo, okliznuo se i san o vrhunskom rezultatu bio je gotov.

Još uvijek na vrhu

Reece Wilson ostao je na vrhu i nakon nastupa Francuza Lorisa Vergiera, najbržeg u gornjem dijelu, ali potom  s dva ili tri pada. U međuvremenu je Austrijanac David Trummer iznenadio sve koji su malo zaostali na vrhu, ali su u najtežem dijelu stekli neke prednosti. Kad se već činilo da će uspjeti doći do vrha, također je malo zakazao i završio na trenutnom drugom mjestu.

Kanađanin Finn Iles, treći iz kvalifikacija u petak, pao je u prvom sektoru, a zatim se vratio brzim tempom, ali potpuno izgorio u šumi. Ista stvar dogodila se povratniku nakon teške ozljede, Novozelanđaninu Brooku MacDonaldu, koji je pretrpio dva teška pada, ali je ipak stigao do cilja.

Wilsonovo vrijeme nije mogao nadmašiti ni branitelj naslova Francuz Loic Bruni. Kad je prvi put skliznuo s bicikla, više nije mogao pronaći ritam, a zatim se još nekoliko puta zakotrljao po blatu.

Reece je svjetski prvak

Jučer su 3 minute 51 sekunda i 243 tisućinke sekunde bile dovoljne Wilsonu za pobjedu na skliskim stazama Leoganga. Srebro je osvojio David Trummer s zaostatkom od tri sekunde i 197 tisućinki, a broncu s 48 tisućinki sekunde na manje od šest sekundi zaostatka za Remijem Thirionom. Jure Žabjek bio je najbolji slovenski predstavnik, završi je na vrlo solidnom 19. mjestu u elitnoj kategoriji. Hrvatska nije imala predstavnika u finalu.

Jure Žabjek u kvalifikacijskoj utrci (Foto Andy Vathis / Unior Devinci Factory Racing)

„Na jutarnjem treningu situacija je bila najgora do sada, ali za utrku se pogoršao donji dio. Kad sam stigao do šume, kotači se uopće nisu okretali, rupe su bile veće nego prije. Prestalo je kišiti, a blato se zgusnulo. Prvi na stazi imali su malu prednost”, kaže Jure.

“Gornji dio je prošao u redu, nisam htio ni pretjerivati. Ulaz u šumu bio je lutrija, samo sam želio ostati na biciklu, jer sam znao da je to rješenje za ovu utrku, ali nije uspjelo. Imao sam dobar osjećaj., Cijeli dan mi je išlo dobro, mislio sam da na stazi ne može biti gore, ali na kraju nisam vozio u tako lošim uvjetima.

Mnogi trkači koji su startali iza mene nisu me prestigli, tako da sam i dalje zadovoljan rezultatom. Ipak, ovo je najbolji slovenski rezultat u spustu na Svjetskim prvenstvima. Naravno, bilo bi još bolje da nisam pao.”

Svi rezultati dostupni su na tissottiming.com.

Spust ili blatnjavi rodeo?

Na startu ženske kategorije je već počeo padati snijeg, uvjeti na stazi bili su kaotični. Linije za vožnju u donjem, šumovitom dijelu već su bile zatrpane blatom, kotači su tonuli u blato sve do rotora, trkačice su doslovno klizili stazom, a samo je jedna uspio doći do cilja bez ijednog pada.

Monika je brončana!

Nakon pada na jutarnjem treningu, finale je morala propustiti pobjednica kvalifikacija i prva kandidatkinja za pobjedu, Austrijanka Valentina Höll.

Najbolje se snašla Švicarka Camille Balanche, Monikina kolegica iz ekipe Dorval AM. Nije se doduše najbolje snašla u gornjem dijelu, ali prošla je bez pada u blatnjavom labirintu i glatko je prošla donji dio. Potom ulazak u cilj s tri sekunde i 130 tisućinki prednosti pred braniteljicom naslova Francuskinjom Myriam Nicole.

Camille Balanche je tako postala svjetska prvakinja, a nakon 1991. godine donijela je Švicarskoj zlatnu medalju u spustu u elitnoj kategoriji. Još tada je naime Albert Iten bio osvojio zlato. Srebro je pripalo Myriam Nicole, bronca Moniki Hrastnik sa 16,966 sekundi zaostatka!

Prvo ime na startu bila je braniteljica naslova, Francuskinja Myriam Nicole, koja je sa sjajnim gornjim dijelom u kaosu blata na sredini staze došla s velikom prednošću, potom napravila nekoliko pogrešaka, pala, izgubila vrijeme, ali je u cilj ušla s daleko najboljim vremenom od 5 minuta 11 sekundi i 556 tisućinki.

Britanka Tahnee Seagrave krenula je sjajno, ali izgubila je previše vremena padom i kotrljanjem nekoliko metara od bicikla, na najstrmijem dijelu staze. Trebala joj je minuta da se vrati do bicikla i nastavi dalje!

Monika Hrastnik krenula je na stazu odlučno, izvrsno je prošla gornji dio, ali s proklizavanjem i padom na najblatnijoj dionici. Ubrzo se uspjela pokupiti i sjesti na bicikl, pa se s dobrih 13 sekundi zaostatka plasirala na drugo mjesto.

Monika Hrastnik, foto Moritz Ablinger

Rezultati ženske kategorije

Juniori

Potpuno drugačiji ishod u vrhu juniora u odnosu na kvalifikacije od petka. Najbolji iz kvalifikacija Amerikanac Matthew Sterling napravio je dvije velike pogreške nakon solidnih međuvremena na vrhu, a zatim na dnu i završio na skromnom 43. mjestu.

Irac Christopher Cumming, drugi na kvalifikacijama u petak, napravio je dvije velike pogreške, pao u sredini i na kraju završio na 21. mjestu. Zlato je osvojio, zahvaljujući savršenoj vožnji i čak boljem vremenu u odnosu na kvalifikacije, Irac Oisin O’Calaghan. Njegovo vrijeme u finišu bilo je 4 minute, 2 sekunde i 142 tisućinke. Drugo i treće mjesto pripalo je Britancima Danielu Slacku (+2.141) i Jamesu Elliotu (10,705).

Juniorke

Slovenka Naja Stipanič stigla je do 6. mjesta na jutarnjem klizalištu i na svom prvom svjetskom prvenstvu i zaista prvoj utrci na tako visokoj razini .

Zlato je osvojila Francuskinja Lauryne Chappaz, srebro je pripalo Sophie Gutöhrle iz Austrije, a treća je bila Leona Pierrini iz Italije.

Snimka muške i ženske utrke dostupna je na Red Bull TV.

Pročitaj i
SP Leogang Report (dan 4.): Tri zlata u Francusku – Ferrand Prevot, Lecomte i Sarrou!
SP Leogang Report (dan 3.): Pidcocku još jedno zlato, ovaj puta U23!
SP Leogang Report (dan 2.): Juniorski XC naslovi za Austrijanku Mitterwallner i Nijemca Krayera
SP Leogang Report (dan 1.): Pidcock i Pugin osvojili zlata u e-MTB krosu
SP Leogang Report (dan 1.): Slavlje Francuza u štafeti
Najavljujemo: Svjetsko MTB prvenstvo Saalfelden Leogang

Video: Kratka izjava svjetskog prvaka

« I believed in myself.. I believed in my process »🗣 Post-event interview with the new UCI Men Elite DHI World Champion!

Objavil/a UCI Mountain Bike dne Nedelja, 11. oktober 2020
Prati nas