3. lipnja 2017

Trostruki rekord – najveći broj sudionika i novi rekordi uspona s pony biciklima iz Kranjske Gore na Vršič u ženskoj i muškoj kategoriji.

Red Bull Goni Pony, manje natjecateljski i više društveni te zabavni uspon s pony biciklima iz Kranjske Gore na Vršič, i dalje iznenađuje sudionike, domaćine, organizatore … Na trećem izdanju broj sudionika je s prošlogodišnjih 573 narastao na 922 natjecateljice i natjecatelja na ponyjima svih mogućih generacija i modela, te sličnim biciklima iz drugih europskih država. Biciklisti su također došli iz osam različitih država.

Atmosfera je uz sunčano vrijeme bila izvanredna – opuštena, prijateljska, razigrana.

 

Utrka u prvom planu

Dečki su potegnuli prema Jasni i tamo na ravnini uz visoku frekvenciju šmugnuli prema početku pravog uspona. Prve djevojke nisu bile daleko. U pozadini je stotine nasmijanih lica uživalo u lijepom danu, i nije ih previše brinulo kako će se probiti preko 24 serpentine i 800 visinskih metara, dok su oni ispred već odlučali o trećem pony kralju Vršiča.

 

Naposljetku je na vrh s novim rekordom od 44 minute i 30 sekundi, prvi stigao Celjan Primož Jurak, prošle godine drugoplasiran. Za vratom mu je disao sugrađanin, ultrabiciklist Žiga Sernec, i sa zaostatkom od 22 sekunde zauzeo drugo mjesto. Malo duže je trajalo da bi se pojavio treći, dolenjski amaterski cestovni biciklist Srečko Brulc.


Primož Jurak, foto Jure Makovec/Red Bull Content Pool

Rekord je pao i kod biciklistica, po novom ga drži ovogodišnja pobjednica Laura Šimenc. S vremenom od 52 minute i 10 sekundi bila je za više od pet minuta brža od drugoplasirane Tamare Grm. Kao treća je do cilja stigla pobjednica prva dva izdanja utrke Jasmina Jelovšek, koja je također popravila osobni rekord za više od minute.

 

Zanimljivost: Unatoč nizu novih, lakših ponyja iz 2017. godine na startu, pobjedili su biciklisti na starim biciklima. Daleko od toga da novi, prije svega zbog položaja, ne bi bili ugodniji za pedaliranje. Možda je samo izračun omjera prijenosa bio na strani klasike. Kako god, pobijednici sada imaju i nove rogove ponyje s više aluminija i manje željeza.

 

Izjave pobjednika

“Brzo sam dospio na čelo, zatim sam vozio svoj tempo i uskoro ostao sam. Iza sam opazio jednog jedinog sljedbenika”. Tako je rasplet skromno opisao brdski biciklist Jurak, koji s ponyjem iz Celja često ide na posao u Laško. “Današnju pobjedu smatram svojim drugim najvećim biciklističkim uspjehom, odmah iza naslova državnog prvaka u brdskobiciklistčkom cross countryju u amaterskoj kategoriji 2009. godine”


Laura Šimenc, foto Tomislav Može/Red Bull Content Pool

“Moj je cilj bilo vrijeme oko 55 minuta, tako da sam zadovoljna”, u cilju je izjavila nasmijana Šimenčeva, uspješna amaterska cestovna biciklistica sa Bleda, koja na ‘specijalki’ za isti put treba dobrih 40 minuta. “Osjećala sam se dobro, mislila sam da će biti teže. Skoro uopće nisam hodala, jedino mi se na najstrmijem dijelu između 16. i 17. serpentine, činilo da ću pješke biti brža. Bicikl sam posudila od susjede, morala sam obećati da ću paziti na njega.”

 

Pobjednici koji nisu bili nužno brzi

Nagrade za najbolji “retro stil” osvojili su: Aleksandra Kogovšek među djevojkama, koja se s fluorescentnim aerobik izgledom iz osamdesetih lijepo prilagodila svom roza ponyju; Tomaž Alauf među muškima sa savršenim kostimom na temu Vučka, maskote sarajevskih OI; i ribički lovci u grupama, koji su na Vršič vukli i puške i malo šume.

 

Jedan s Gira, drugi ponovno na bicikl

Među 922 sudionika su se naravno našla i poznata lica, od kojih i neki poznati sportaši. Kristijan Koren je prije tjedan dana završio nastup na utrci po Italiji, za zabavu je na sasvim drugačijoj utrci dopedalirao na 5. mjesto. “Sve skupa sam  naravno uzeo kao šalu i druženje, ali sam se odmaha našao iza fiće i onda je krenulo ”za ozbiljno”. Dečki su bili jaki. U usporedbi s patnjom prije tjedan dana, ovdje je druženje bilo važnije. Pogotovo to, da sam konačno izvukao bicikl s potkrovlja, htio sam sudjelovati i na prvoj utrci, ali nije mi uspjelo realizirati planove. Ostajem ovdje i sutra ću voziti u parku, ali na brdskom biciklu.”

 

Nekadašnji reprezentativac u alpskom skijanju Rene Mlekuž , koji već više od desetljeća uopće nije sjeo na bicikl, startao je među zadnjima: “Zadnji put sam na biciklu bio 2004. godine na kondicijskim pripremama. Danas sam se vrhunsko zabavljao, općenito je raspoloženje bilo jedinstveno i ne previše natjecateljsko. Moram priznati da sam ponosan da nisam sišao s bicikla, s vremenom također, iako nije ništa posebno. Pazio sam samo da ne ispustim dušu.”

 

Zadovoljan je bio i Miha Gašperin, koji je Vršič prošle godine (po kiši) osvojio godinu dana nakon transplantacije srca: “Svoje prošlogodišnje vrijeme popravio sam za dvadeset minuta, u društvu sina. Ovog puta sam osjetio i puls u cilju.  A i spustio sam se biciklom u dolinu.”

 

Nakon bicikliranja sljedila je zabava uz bendove Happy Ol’ McWeasel i Elvis Jackson. Ponyji su s ohlađenim torpedo kočnicama otišli na zaslužen odmor, a dosta njih će uskoro opet biti u pogonu, neće morati čekati na Red Bull Goni Pony 2018.


Foto Tomislav Može/Red Bull Content Pool

Ukupni poredak – žene

1. Laura Šimenc 52:10,46

2. Tamara Grm +5:26,93

3. Jasmina Jelovšek +6:14,97

4. Urša Vižintin +11:24,34

5. Anke Schaarschmidt +15:05,48

 

Ukupni poredak – muški

1. Primož Jurak 44:30,03

2. Žiga Sernec +22,66

3. Srečko Brulc +1:13,48

4. Nejc Černilogar +2:35,34

5. Kristijan Koren +2:51,82

 

Ukupni poredak

 

www.redbull.si/gonipony


Uvodna fotografija Tomislav Može/Red Bull Content Pool

Prati nas