The Capital maraton
26. lipnja 2020

Nakon uspješnog izdanja maratona Occupy Samobor, na redu je još jedan rekreativni „maratonski“ događaj u zagrebačkoj regiji, točnije na Zagrebačkoj Gori, u subotu 4. srpnja…

Novi događaj na hrvatskoj MTB sceni, rekreativni MTB maraton The Capital 2020, biti će održan u subotu 4. srpnja. Start utrke je na početku Kustošijanskog makadama, u podnožju Medvednice, odakle staza ide sve do Bistranskog sedla gdje će biti postavljena i prva okrjepna zona.

Nakon toga najduža staza se vrti vršnom zonom oko samog Sljemena, preko Krumpirišta i Brestovca, pa natrag na Bistransko sedlo i potom u Kustošiju.

Već iz početnog opisa jasno je da će staza sadržavati dosta makadamskih puteva. Otprilike pola, a druga polovica će se sastojati od zemljanih singlica, tradicionalno s puno korijenja. Dakle za svakoga ponešto.

Na izboru su tri trase, s time da se jedino najdulja, dugačka 64 kilometra i s respektabilnih 2500 visinskih metara penjanja, kvalificira kao MTB maraton dulji od 60 km.

The Capital 2020: Staze

Small – 18 km / 890 mv
Medium – 38 km / 1500 mv
Medium – 38 km / 1500 mv
Large – 64 km / 2500 mv
Large – 64 km / 2500 mv

Prvi MTB maraton na Medvednici ikada!?!

Zanimljivo je spomenuti da je ovo prva XCM utrka na Medvednici u čitavih tridesetak godina, koliko su tamo prisutni brdski bicikli. Ovo je dobra ilustracija maćehinskog odnosa gradskih vlasti i uprave PP Medvednica prema našem sportu (i mnogim drugima), no to je sasvim druga tema.

Staze na Medvednici i na vršnom području Sljemena poznaju mnogi. Možemo i reći da je Medvednica prava kolijevka brdskog biciklizma u Hrvatskoj jer su tamo još od kraja osamdesetih prvi mountainbikeri vozili bajkove nabavljene u Italiji, Austriji i dalje. Na Medvednici su održane i prve MTB utrke u Hrvatskoj. Prvi kros 1992. godine, a prvi spust 1993.

Od značajnijih i dugovječnijih utrka treba spomenuti i XC X-Press (prvo NP 1995.) te dugovječni Olympus Downhill, naprasno ugašen 2006. godine. Brdski biciklizam nažalost nikada nije bio dobro došao na Medvednicu. Nadamo se da će The Capital donijeti promjenu.

Info i prijave: www.segment21.cc

Pročitaj i:
XCM Occupy Samobor 2020 report: 300 sudionika otvorilo ljetnu sezonu

Foto: Organizator

Prati nas