26. veljače 2020

Cipar njeguje dugu tradiciju organiziranja međunarodnih utrka u veljači i ožujku. Ova četverodnevna etapna utrka ugostiti će poznata imena, od 27. veljače do 1. ožujka

Sutrašnji kratki individualni kronometar otvoriti će ovu etapnu utrku na Cipru koju organiziraju već 23. godinu zaredom. Ove godine u drugom formatuekipnoj utrci u parovima, ali i dalje pod palicom direktora Mikea Hidjioannouja. Četiri etape, nešto manje od 200 kilometara i oko 4500 metara uspona.

Cyprus Sunshine Epic, drugim riječima 24. Afxentia Stage Race

S obzirom na to da je Cipar već godinama poznat kao jedna od posljednjih stanica za provjeru forme uoči legendarnog Cape Epica, s uvijek jakom međunarodnom postavom na startu, a ove godine čak možda još jačim imenima brdskog biciklizma. 

 

Na startu utrke parova biti će imena poput Tanje Žakelj, Emily Batty, Kate Courtney, Annike Langvad, Jaroslav Kulhavy, Ondrej Cink, Bartlomiej Wawak, Simon Andreassen … Tanja Žakelj nastupiti će u paru s nacionalnom prvakinjom Češke Jitkom Čábelickom, Emily Batty u paru s Evie Richards, Erin Huck će raditi društvo Kate Courtney, Annika Langvad će biti u paru s Haley Batten. 
        
Jaroslav Kulhavy morao je promijeniti partnera u posljednji trenutak, pošto je Jan Skarnitzl ozlijeđen u etapnoj utrci Salamina u Grčkoj. U ekipi s njim startati će Jan Vastl. Povratnik u brdski biciklizam Ondrej Cink u ekipi je s Bartlomiejem Wawakom, a Simon Andreassen nastupa s Alanom Hartherlyjem.

Vrijedi spomenuti i natjecateljske parove koji se mogu uključiti u borbu za najbolje pozicije: Andri Frischknecht i Matthias Stirnemann, Daniele i Luca Braidot, te Karl Markt i Gregor Raggl.

Startna lista

Direktor utrke Mike Hadjioannou o ovogodišnjoj izvedbi utrke: “Kako smo prešli iz pojedinačne utrke u oblik utrke parova morali smo napraviti neke promjene, posebno u prvoj godini, tako da smo prošle godine imali meko prijelazno razdoblje. Plasiranje u parovima je još uvijek velika promjena u utrci no ipak treba dodati da smo odbacili sistem vremenskog limita između dva vozača u ekipi, pa sada računamo ukupno vrijeme zbrajanjem ukupnih vremena oba vozača.

 

Na taj način neke će ekipe lakše braniti prednost, jer vozači ne moraju obratiti pažnju na međusobnu razliku, a s druge strane, jači vozač u paru može utrku uzeti malo više taktički. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti hoće li vozači odlučiti napasti ili taktizirati i čekati ekipnog kolegu. Četiri dana ne zvuči mnogo, ali svaka sekunda se računa.”

Video: Kratko predstavljanje Cyprus Sunshine Epic

Etape

– 27. veljače, kronometar (19,5 kilometara i 470 visinaca).
– 28. veljače, XCP (59,3 kilometara i 1540 visinaca).
– 29. veljače, XCM (63,3 kilometra i 1550 visinaca).
– 1. ožujka, XCO (krug od 6,14 kilometara i 150 visinaca).

Visinski profili etapa 

Dodatne informacije na activatecyprus.com in na facebook profilu Cyprus Sunshine Epic.

Foto organizator

Prati nas