9. veljače 2019

Prvo svjetsko prvenstvo u biciklizmu koje će u kolovozu 2023. na istoj lokaciji objediniti čak trinaest disciplina, biti će održano u Škotskoj

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) službeno je najavila destinaciju prvog “mega” Svjetskog prvenstva u biciklizmu – u kolovozu 2023. godine će se u Glasgowu i drugim mjestima u Škotskoj tijekom dva tjedna boriti za naslove svjetskih prvaka, majice duginih boja, čak u trinaest biciklističkih disciplina!

Glasgow i Škotska nisu od jučer na međunarodnoj biciklističkoj sceni te imaju iskustva s biciklističkim događajima najviše razine. Fort William je tradicionalna destinacija Svjetskog kupa u MTB spustu, a 2007. tamo je bilo održano i Svjetko prvenstvo u toj disciplini (i MTB četveroboju). Ukoliko će staza Svjetskog prvenstva opet biti tamo, trebati će potegnuti 175 km od Glasgowa. Sami glavni grad Škotske već ima svoj velodrom (Sir Chris Hoy) na kojem su se održavala natjecanja u okviru Igara Commonwealtha 2014. Tamo je i BMX centar, što znači da neće biti potrebno graditi nove objekte.

Tijekom pripreme i izvedbe ovih mega igara surađivati će organizacije UCI, EventScotland, Glasgow Life, UK Sport i British Cycling.

U planu je održavanje „mega“ Svjetskih prvenstava svake četiri godine, širom svijeta, u godini prije Olimpijskih igara.

Gotovo za ne povjerovati, ali 2023. će se istovremeno održati Svjetsko prvenstvo u ovim disciplinama:
– cesta (cestovna utrka, kronometar, ekipni kronometar)
– parabiciklizam
– pista
– parapista
– MTB – olimpijski kros
– MTB – spust
– MTB – maraton
– MTB – eliminator
– trial
– BMX freestyle (park)
– olimpijski BMX
– dvoranski biciklizam (ciklobal, umjetnički biciklizam)
– gran fondo (amatersko cestovno SP)

Nedostaje jedino ciklokros, zimska disciplina!

Za sada nije poznato hoće li ovo Svjetsko prvenstvo obuhvatiti sve kategorije, npr. juniore, kadete…, ili samo elitne kategorije … Nije spomenut niti MTB četveroboj (4X) …


Start seniorki u olimpijskom krosu na lanjskom EP u Glasgowu , Tanja Žakelj je desno, foto UEC

Tanja “bez komentara” 

Tanja Žakelj je redovita sudionica Svjetskih prvenstava i Olimpijski igara, a nastupila je i na lanjskom europskom MTB prvenstvu u Glasgowu koje je objedinilo cestu, MTB, pistu i BMX. K tome još i gimnastiku, plivanje, veslanje, triatlon i golf!

Kako se Tanju dojmila ideja o toliko biciklističkih disciplina na istom mjestu?

“Iskreno rečeno vrlo sam neutralna glede ovakvih objedinjavanja, a ako bih mogla glasovati bila bih protiv,” javila nam je Tanja s Tenerife, sa zimskih priprema. “Nije me oduševila ova vijest, no ne žalim se. Mi natjecatelji pripremamo se za „svoju“ utrku bez obzira na sami događaj. No ipak pozdravljam objedinjavanje MTB disciplina na Svjetskom prvenstvu koje objedinjava XC, DH i trial, a možda još 4X i eliminator. Nisam donijela posebne utiske s lanjskog EP u Glasgowu, no dobro je bilo to što sam mogla prekratiti vrijeme gledajući druge biciklističke utrke“.

Objava na uci.org

Prati #scotland2023

Uvodna fotografija: EP Glasgow 2018

Pročitaj i:
Ekskluzivno: U 2023. čeka nas mega Svjetsko prvenstvo

Prati nas