23. kolovoza 2019
  • Park prirode Medvednica jučer je zamolio bicikliste da ne korite planinarske staze za vožnju. Istražili smo je li riječ o službenom proglasu i smijemo li se i dalje voziti po Medvednici

Jučer je na Facebooku osvanuo (ne)službeni pamflet kojeg je potpisao Park prirode Medvednica, o tome kako mole bicikliste da ne koriste planinarske staze za vožnju. Tekst koji je najvećim dijelom preuzet s weba Hrvatskog planinarskog saveza izgleda kao da ga je pisalo dijete od dvanaest godina i uopće nije jasno radi li se o službenom ukazu ili tek usputnom ekspresionističkom komentaru neimenovanog djelatnika ili djelatnice ove javne ustanove.

 

Tekst je odmah potaknuo desetke (uglavnom negativnih) komentara planinara i biciklista, jer Medvednica ima puno veće probleme od bliskih susreta dviju populacija (a puno nas je koji smo i biciklisti i planinari). Primjerice problem sve intenzivnijeg rušenja stabala na Zagrebačkoj gori te sve većeg pritiska motocikala i quadova na svim njenim dijelovima. Takvo nešto bilo je nezamislivo prije samo nekoliko godina.  

 

Da ne duljimo, ispod je tekst jučerašnjeg statusa PP Medvednica (nismo ispravljali gramatičke, stilske i logičke pogreške već ga prenosimo u originalu):

„Molimo bicikliste da ne koriste planinarske staze za vožnju

 

Planinarstvo nije besciljno lutanje po nepristupačnim zabitima i osvajanje vrhova već način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine zanimljivijim, zdravijim i ljepšim. Odlazak u prirodu, druženje i kretanje na čistom planinskom zraku predstavlja aktivan oblik odmora koji planinara ispunjava osjećajem zadovoljstva.

Kod nas ne postoji jasna granica planinarstva i izletništva, što često rezultira poistovjećivanjem izletnika i planinara, najčešće s argumentom da se i jedni i drugi kreću po prirodi željni užitka. No, za razliku od običnog izletnika, planinar vlada teoretskim i praktičnim znanjima o kretanju i boravku u planinama, a odlascima u planine pristupa organizirano, sustavno i osmišljeno.

Na Medvednici je preko 70 markiranih planinarskih staza na korištenje planinarima i izletnicima, isto tako tu su i kružne biciklističke staze, makadami te jedna enduro staza (koju je uredilo BK Opušteno). Dakle dovoljno prostora i za pješake i bicikliste.

Stoga molimo bicikliste i apeliramo na njihovu savjest da se ne spuštaju planinarskim stazama jer jureći mogu ozlijediti one koji hodaju,a najugroženiji su stariji posjetitelji i mala djeca.“

Pitanja bez odgovora

Odmah smo jučer poslali upit na PP Medvednica, u komentaru ispod navedenog statusa, ali odgovor do završetka pisanja ovog teksta nismo dobili. Pitali smo ih slijedeće:

– Je li ovdje riječ o molbi ili zabrani?
– Ako je zabrana, prema kojem zakonu, pravilniku i uredbi je donesena?
– Ukoliko biciklisti neće koristiti pješačke staze prema gore, kako će se popeti do početka neke od enduro staza koje preporučate?
– Predlažete spuštanje po enduro stazama koje su predviđene isključivo za uvježbane, mentalno i fizički spremne vozač(ice) na biciklima reda veličine 3000 eura naviše – kuda bi se trebali spuštati svi ostali?
– Imate li plan za e-bicikle, čiji velik dio korisnika zna još manje o stazama i biciklima od onih koji se sada voze bez motora?
– Što poduzimate u vezi prevencije pristupa vozačima motocikala i quadova kojih je sve više na Medvednici, a koji su prijetnja i pješacima i biciklistima?

Odgovora nema, ali za sada ne postoji razlog za izbjegavanje planinarskih staza jer ovo niti u kom slučaju ne izgleda kao službeni stav ili zakonski utemeljen dokument javne ustanove. Dakle, vozite se i dalje po Medvednici kuda god hoćete, naravno s velikim obzirom prema pješacima.

 

I dalje važi naše nepisano pravilo da tijekom vikenda i blagdana nema spuštanja po najpopularnijim stazama: Leusteku, Bikčeviću i Omladinskoj. Penjati se možete bilo kuda.

 

Sumnjiva devastacija šume na Medvednici

 

Planinari i biciklisti već godinama promatraju kako se na sve većoj površini Medvednice uklanjaju stabla. Istina je da šumarija dijelom uklanja bolesna stabla te skrbi o obnovi šume, no nitko još nije objasnio gdje je granica održavanja šume, a gdje počinje njena eksploatacija. Malo više o tom problemu pročitaj ovdje: www.zagreb.info

foto: Planinarski savez Zagreba

 

 

Ovo su samo neki između desetaka komentara na status PP Medvednica:

 

Nino Ruzicka Postovani PP Medvednica, moram se oglasiti na Vas post u svezi negativne objave o pristupu prema biciklistima na podrucju PP specificno mountainbikera! Naime, jos davne 2004 godine pokrenuo sam pricu i projekt Bike Parka Sljeme

 

Marko Lorenzo Jedini problem Sljemena ste upravo vi gospodo, uhljebi iz parka prirode koji ste sami sebi svrha i sav novac kojim raspolažete trošite na svoje plaće dok Sljeme nazaduje. Pokušavate zavaditi planinare i bicikliste

 

Ivo Rilović Dakle pješaci se mogu kretati kako žele, biciklisti samo po kružnim stazama u samo jednom smjeru – jer je tako nekom palo na pamet (enduro staza je za 1-3% biciklističke populacije).
Ajde natjerajte pješake da se kreću samo po kružnim stazama samo u jednom smjeru

 

Marija Gruber Mi planinari molimo Park prirode da ucini sve da nam drvoistrebljivaci ne unistavaju staze. Jest da nas biciklisti po nekad iznenade ali mi se dogovorimo tko ce na koju stranu. Ali sa strojevima ,odbavenim granama ,trupcima koji unistise sve… tesko se dogovoriti.

 

Stanislav Marusic Planinar sam i biciklist. Čini mi se da bi ipak bio prioritet da se pozabavite kriminalnim krčenjem Medvednice, koja je u sve jadnijem stanju, pa uskoro nece vise biti atraktivna ni planinarima, ni biciklistima …

foto: FB

 

FB stranica PP Medvednica https://www.facebook.com/Park-prirode-Medvednica

PP Medvednica na webu https://www.pp-medvednica.hr/

Prati nas