3. rujna 2017

Na četvrtoj utrci Uniorovog kupa u spustu, član Črnog trna ponovio je prošlogodišnju pobjedu. Najbolji Hrvat Berislav Topol.

 

Četvrtu utrku kupa u spustu, Unior Downhill Cup, ugostila je Soriška planina. U prva tri izdanja utrka je imala sreću s vremenom, dok je ovog puta bilo malo drugačije. U subotu je cijeli dan kišilo, a nakon mokrog treninga kiša je padala i u noći na nedjelju. Na dan utrke, zbog jakog vjetra prijepodne, sjedežnica Lajnar nije radila. Trening je bio tek u podne, polufinale u 14 i finale u 16 sati.

 

1650 m duga staza s 280 m visinske razlike, zahvaljujući vjetru dosta se brzo sušila, i u finalu je bila mokra samo na nekim dijelovima. Sklisko korijenje je u obje vožnje bilo zaslužno za brojne padove.

 

Polufinale

U kategoriji Elite i juniora U19, koja je bila i u lovu na bodove utrke druge kategorije UCI, u polufinalu je najbrži bio Miran Vauh (KK Črn trn), koji zbog odsutnosti vodećega u ukupnom poretku Jure Žabjeka (Unior Tools Team) – on i Monika Hrastnik već su u Australiji u iščekivanju Svjetskog prvenstva– ima priliku pred finale 23. rujna u Mariboru preuzeti vodstvo. Sljedili su prošlogodišnji pobjednik, njegov klupski kolega Luka Berginc, i Miha Ivančič (ŠKTD Avče).


Berislav Topol, najbolji Hrvat
 

Finale

Kad je na stazu krenulo najbržih pet iz polufinala, u hot seatu je na oduševljenje domaćih navijača sjedio juniorski državni prvak, Rudi Pintar (Sinter Brakes Team), iz Sorice, koji je odlično odvozio finale i dobio dvoboj s Maticom Kokljem (Wolf Racing Team) koji još uvijek vodi u ukupnom poretku.


Rudi Pintar

Za Pintarom su prvo zaostali Jan Cimperman (MTB Trbovlje) i Žiga Pandur (Unior Tools Team), zatim i Ivančič. S hot seata ga je podigao tek nevjerojatni Berginc s prednošću od dvije sekunde i 23 stotinke. Na stazi je bio samo još Vauh, koji je pao, završio u pozadini i ostao bez bodova.

Ukupni poredak finala: 1. Luka Berginc (Črn trn) 2:43,81, 2. Rudi Pintar (Sinter) +2,23, 3. Miha Ivančič (Avče) +3,43, 4. Jan Cimperman (Trbovlje) +3,96, 5. Matic Kvas (Wolf) +4,25, 6. Matic Kokelj (Wolf) +6.96 …


Miha Ivančič

Izjave

20-godišnji Luka Berginc iz Idrije, koji sad ima dvije pobjede u Elite kategoriji, i to obje na DH Sorica i to s biciklom iz 2013. sezone s 26-inčnim kotačima, kojeg je nasljedio od brata Kevina, je izjavio: “Na Lošinju sam bio peti od Slovenaca, na Cerknom šesti … sada sam dva mjeseca malo ozbiljnije trenirao. Ovdje na Soriškoj planini mi odgovara sprint, a korijenje me podsjeća na domaći teren. Samo još čekam da Žabjek dođe na Sorico (smijeh) … Za finale je staza bila suha, samo je korijenje bilo još sklisko, ali vozio sam gume za suh teren. Sljedeće godine želim ozbiljnije nastupati u Europskom i Svjetskom kupu.”

 

Domaći junak, 18-godišnji Rudi Pintar, koji je s drugim mjestom među elitom postigao svoj najbolji plasman u slovenskom kupu: “Jučer sam sa Žigom (Pandurom) odradio šest ili sedam vožnji, na ispranoj stazi je grip bio dobar, dok je danas staza bila zahtjevnija … U kvalifikacijama sam pao, za finale sam odlučio iza staviti bržu gumu za suho. Odvozio sam bez većih grešaka. Staza je po mokrom bila sporija i još više fizički zahtjevna nego inače. Malo mi je žao da nisam na SP u Australiji, ali danas je i doma bilo lijepo.”


Najbržih pet, s lijeva: Cimperman, Pintar, Berginc, Ivančič i Kvas

Kategorije

Tako je Pintar pobjednik među starijim juniorima, ispred Koklja, treće mjesto zauzeo je Blaž Gerbec (ŠKTD Avče). Među mlađim juniorima do 17 godina je još jednom pobijedio Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) pred Žakom Gomilščkom i Gašperom Jurečičem (oba Rajd Funsports). Žena ovoga puta nije bilo na startu. Među dečkima do 15 godina pobijedio je Erazem Kos (Supersnurf) pred Tilnom Horženom (Rajd Funsports) i Aljažom Ipavcem (ŠKTD Avče), u veteranskoj kategoriji masters Gašper Jereb (ŠKTD Avče) pred klupskim kolegom Emanuelom Humarom i Boštjanom Volfom (Wolf RT), u utrci kategorija amateri i hobi  Andreas Vidovič (Ganesha Team) pred Urbanom Napotnikom (KD Lignit) i klupskim kolegom Ninom Kokljem.

{loadposition inside}

Peta i zadnja utrka serije biti će 23. i 24. rujna – DH Visit Pohorje u Mariboru.

Ukupni poredak kvalifikacije

Ukupni poredak finale

www.uniordownhillcup.com

Sve fotografije Klemen Humar, na uvodnoj fotografiji je Luka Berginc

Prati nas