9. travnja 2018

Prvi dan vikenda bio je u znaku XCO utrke Kamenjak Rocky Trails i savršenog vremena iznad juga Istre

Upečatljiva 22. izvedba olimpijskog krosa kategorije C1 u Premanturi još jednom je dokazala da u istru rado dolaze najbolji brdski biciklisti iz svih krajeva Europe. I to ne samo u elitnim kategorijama, već je to bio slučaj i kod mastera i rekreativaca, ali i onih najmlađih – početnika.

U muškoj elite kategoriji startalo je 109 natjecatelja, a u ženskoj nešto manje od trideset natjecateljica. Odlične statistike koje iz godine u godinu ostvaruje organizator Adrenalina Giant MTB Team iz Pule sigurno ide u prilog kandidature za europsko XCO prvenstvo 2021.!

Rasplet utrke

Žene Elite
Blaža Pintarič (Pintatim) je, nakon sjajnog trećeg mjesta u Langenloisu dva tjedna ranije, startala s dvadeete pozicije i već se prije izlaska iz startne petlje probila na čelo, u društvu s Karlom Štěpánovom (N1 BMC) i Jitkom Škarnitzlovom (GAPP System – Cabtech). U četvrtom je krugu Blaža pojačala te je dvije konkurentice nisu mogle slijediti. Tako je ostvarila pobjedu u svome premijernom nastupu u Premanturi. Druga bila Karla Štěpánova, treća Jitka Škarnitzlova. Startala je i aktualna pobjednica svjetskog XCO kupa i europska prvakinja Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team) no čini se da još nije dostigla željenu formu (nakon ozljede, operacije i dugotrajne rehabilitacije) te je odlučila odustati od utrke.

“Utrka je u potku bila vrlo zahtjevna“ kazala je Blaža nakon pobjede. „Na startu nisam bila sigurna hoću li se moći probiti prema naprijed Langenloisu su mi najbrže dvije konkurentice pobjegle i nisam ih mogla slijediti. No ovaj sam puta dobro startala i u početnim sam krugovima mogla slijediti najbržu (Jitku Škarnitzlovu, op. ur.). Kasnije nam se pridružila i Karla i tada sam odlučila pojačati tempo. Dodala sam nešto wata i ostvarila prednost koju sam kontroliranom vožnjom održala do kraja.”

Muški Elite
U muškoj je konkurenciji već u prvom krugu pobjegao Mirko Tabacchi, ekipni kolega Luce Braidota (CS Carabinieri). Održao je vodstvo u prva dva kruga da bi mu se potom pridružio Luca Braidot te su ostali skupa u slijedeća dva kruga. Tabacchi je kasnije popustio te je na kraju skliznuo na peto mjesto. Luca je napravio razliku na strmom tehničkom usponu, a spust po kamenu je odradio vrlo oprezno, što ga nije spriječilo u održavanje prednosti od skoro 50 sekundi ispred Čeha Matousa Ulmana (Česka Sporitelna). Treću poziciju je držao Tomaš Paprstka (Expres CZ-Scott). Isti se poredak održao do samog kraja utrke.

Luca Braidot: “Mirko je dobro startao, no kasnije me pričekao i planirali smo skupa voziti do kraja. Pred kraj više nije mogao i dogovorili smo se da ja nastavim sam. Jako sam se trudio na usponima jer sam želio na spustu voziti svoju „sporu“ liniju. U posljednja tri nastupa ovdje sam puno puta imao gumi defekt i to zaista nisam želio ponoviti. Zaradio sam dosta bodova što mi je važno za bolju startnu poziciju na slijedećim utrkama Svjetskog kupa.“

Domaći

U kategoriji Men Elite nastupilo je osam hrvatskih natjecateja, u muškim juniorima nastupilo je devet domaćih predstavnika. Muški nisu osvojili niti jedan bod, no zato su naše predstavnice prikupile „svjetske“ bodove u jakoj konkurenciji.  

Muški Elite

  1. Matej Skuzin (u krugu s pobjednikom)
  2. Anthony Bilić
  3. Matija Meštrić
  4. Alen Tomašev
  5. Đani Simčić
  6. Kristijan Budimir
  7. Josip Meštrić
  8. Josip Toljan

 

Žene Elite

  1. Gorana Težak (12 UCI bodova)
  2. Ema Filipović
  3. Majda Horvat
  4. Lucija Jerbić

__. Tanja Barišić (DNF)

 

Juniori

  1. Roko Fržop
  2. Mirko Budimlić
  3. Martin Kotarski
  4. Noa Bertović
  5. Noel Pilat
  6. Nikola Vinko
  7. Timotej Kocen
  8. Stjepan Hunjak
  9. Lovro Matek

 

Juniorke

  1. Karmen Škiljić (12 UCI bodova)
  2. Ania Žufić (8 UCI bodova)
  3. Larisa Bošnjak

XC @ TV

Utrku u kategoriji Muški Elite prenosila je uživo TV Istra, a na internetu je isti prijenos bio dostupan na odredištu istralive.com. Snimka je emitirana i na Sportskoj TV, a uskoro će biti dostupna i na YouTubeu.

Rezultati u seniorskim i juniorskim kategorijama (UCI)
Rezultati u kategorijama početnika
Rezultati u kategorijama kadeti i master

Naslovna fotografija: Kamenjak Rocky Trails (Facebook)

Informiraj se na adrenalina.hr, a fotogaleriju pogledaj na facebooku.

Prati nas