8. srpnja 2017

Pobjede Gregu Minnaaru,  Myriam Nicole i Finnu Ilesu.

Napeto i uzbudljivo u Švicarskoj. Bliski obračuni na utrci djevojaka i rasplet na koji u ženskom spustu nismo navikli. Divlje u muškoj kategoriji, kod juniora bez iznenađenja. Finn Iles se nakon lošijih kvalifikacija pobrinuo da je u finalu sve po njegovom. Sve to na 5. utrci ovogodišnjeg Svjetskog kupa u spustu. Nešto kiše po noći opralo je barem malo praha sa staze i omogućilo bolja vremena nego u kvalifikacijama. Izvrsni plasmani Slovenaca i timova KK Črn Trn i Unior Tools Team.

Muški

Laurie Greenland (MS Mondraker) bio je prvi koji je stazu odvozio ispod tri minute i s vremenom 2:59.985 dosta vremena proveo u hot seatu. Tek ga je njegov timski kolega, aktualni svjetski prvak Danny Hart uspio zamijeniti na vrhu s vremenom 2:58.868. Na startu je bilo još samo najbržih pet. Prvo Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), koji je odmah nakon starta napravio grešku, doslovno se zaustavio i više nije mogao ugroziti Hartovo vrijeme. Loic Bruni (Specialized Gravity) je uz male greške na cijeloj stazi završio na 7. mjestu. 

Ostala su najbolja trojica iz kvalifikacija. Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) odvozio je savršeno i Harta prestigao za 1.826 sekunde te najavio još bolju borbu za pobjedu. Troy Brosnan (Canyon Factory DH) bio je sljedeći, koji je izazvao najbolje vrijeme. Nakon zadnjeg mjerenja prolaznog vremena činilo se da će rasplet biti sličan kao u Andori, ali štoperica se ovaj put zaustavila u korist Grega Minnaara. Zadnji na startu bio je Aaron Gwin (THE YT Mob), koji je zdrobio stazu, dosegao više od sekunde i pol prednosti, a onda … Probušena zadnja guma i “nula” (51. mjesto) za Gwina te druga ovogodišnja pobjeda Grega Minnaara. S vremenom 2:57.042, drugo mjesto Troya Brosnana i treće Dannya Harta.

Odličan i Unior Tools Team

Rudy Cabirou, u kvalifikacijama 10., u finalnoj vožnji s manjim greškama završio je na vrhunskom 8. mjestuJure Žabjek, jučer 23. danas s odličnom vožnjom do 10. mjesta! Jure je svoj osobni rekord pomaknuo za dva mjesta više.


Leteći Jure danas do desetog mjesta!

Djevojke

Napeti obračuni kakve već dugo nismo vidjeli u ženskoj kategoriji. U finalu je prvo stazu odlično odvozila trećeplasirana iz Andore, Francuskinja Marine Cabirou (VV Racing), koja se s konačnim vremenom dosta približila vremenu koje je u kvalifikacijama postavila Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing). Zatim odična vožnja Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory), sve do zadnjih zavoja, gdje joj  je proklizao prednji kotač i zbog trake uz stazu se skoro zaustavila. Iza nje Švicarka Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) agresivno od starta do cilja, odvozila je nekoliko zanimljivih i dosta brzih linija, te se veselila konačnog trećeg mjesta.

Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) je dokazal da se može napadati i s drugog mjesta iz kvalifikacija. Super vožnja i jako dobar donji dio bili su dovoljni, da je u cilj došla s prednošću od dobre dvije sekunde ispred Siegenthalerove. Na vrhu je bila samo još Rachel Atherton. Njeno kvalifikacijsko vrijeme je bilo već odavno nadmašeno i morala bi odvoziti sedam sekundi brže, da bi pobjedila. Sve do zadnjeg split timeaa je sve upućivalo na pobjedu, zatim dvije sitne greške i Rachel je sa pola sekunde zaostatka osvojila konačno drugo mjesto.

Monika Hrastnik (KK Črn Trn) je sa zaostatkom od 12,3 sekunde osvojila konačno deseto mjesto.

Drugom uzastopnom pobjedom Myriam Nicole se popela na prvo mjesto u ukupnom poretku i ima 980 bodova. Slijedi Hannahova, sa 80 bodova zaostatka, na trećem mjestu je danas petoplasirana Britanka Tahnee Seagrave, koja za Hannahovom zaostaje dodatnih 81 bodova. Monika je nakon pet utrka na ukupnom 15. mjestu. Na prvoj utrci je bila 14., na trećoj i današnjoj 10. Utrke u Škotskoj i u Andori nije vozila. 


Monika Hrastnik

Izjava Monike Hrastnik

“Uz sebe sam imala sve što sam trebala, čak i sestru,” rekla je Monika. “Vrijeme je izdržalo, sinoć je manji pljusak pripomogao da se danas nije toliko prašilo. Staza je od početka bila brutalna, brza, fizički zahtjevna te skliska – samo sam čekala kada ću proklizati. U kvalifikacijama sam startala dva puta, jer sam u prvoj vožnji dobila crvenu zastavicu. I u kvalifikacijama i u finalu sam izgubila na startu, mogla sam malo više stisnuti. Vozila sam prosječno, bez većih grešaka, ali stazi nisam previše vjerovala. Inače su mi lokacija i staza među boljima. Veselim se još jednom desetom mjestu, pogotovo zato jer ne nastupam na svim utrkama Svjetskog kupa i jer ne provodim dovoljno vremena na biciklu.”

Juniori

Bez obzira na jučerašnje treće mjesto, na utrci je Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity) ponovno dokazao da s njim u finalnim obračunima nema šale. Na potpuno svim split timeovima imao je najbrže vrijeme i u cilju slavio s 1.134 sekunde prednosti. Drugo mjesto osvojio je Britanac Joe Breeden (Intense Cycling UK), koji je u kvaifikacijama također bio drugi. Jučer najbrži Francuz Sylvain Cougoureux (Les Gets Intense Team) morao se zadovoljiti s trećim mjestom i zaostatkom od 4. sekunde za Ilesom.

U ukupnom poretku uvjerljivo vodi Finn Iles pred Mattom Walkerom, treći je Cougoureux, i samo jedan bod iza njega Breeden.

Ukupni poredak

Sutra ne propustite utrku u olimpijskeom cross countryju, koju možete pratiti uživo na redbull.tv

Foto Klemen Humar

Prati nas