16. ožujka 2020

Na temelju procjene Svjetske zdravstvene organizacije o trenutnoj situaciji oko epidemije COVID-19, Međunarodna biciklistička federacija UCI najavila je niz mjera zdravstvene zaštite te je promijenila datume postizanja kvalifikacijskih bodova za predstojeće Olimpijske igre

Temeljem procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o trenutnoj situaciji s epidemijom COVID-19 i restriktivnih mjera koje su poduzele mnoge zemlje u Europi i šire, posebno što se tiče okupljanja i kretanja ljudi, Svjetska biciklistička federacija UCI objavila je niz mjera zaštite zdravlja svih sudionika u biciklističkim disciplinama, a i šire.

Kako bi osigurao sportsku pravednost na natjecanjima, UCI je poduzeo sljedeće korake nakon niza kriznih sastanaka krajem prošlog tjedna:

– Sigurnost sportaša prioritet je Međunarodne biciklističke federacije. Organizatori su izričito dužni otkazati sve događaje međunarodnog kalendara UCI koji se nalaze ili će se odvijati na ugroženim područjima koje je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
– Prestanak kvalifikacija za sve događaje (bodovanje) u svim disciplinama u međunarodnom kalendaru UCI od 15. ožujka do daljnjega ili najranije do 3. travnja 2020. – Zamrzavanje bodova u tom razdoblju.

Mogućnost povratka kvalifikacijskog razdoblja natrag na 3. ožujka 

S obzirom na proces kvalifikacije za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju koji je već zaključen za cestovne i para-biciklistste, ali je još uvijek otvoren za MTB krosBMX Race i BMX Freestyle, UCI je odlučio kako će od Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) zatražili su da se razdoblje kvalifikacija retrospektivno poništi od 3. ožujka 2020. UCI jamči kako na taj način pruža sportsku pravdu s obzirom na olimpijske kvote! 

 

Ove vodećih ljudi u biciklizmu usmjerene su na sigurnost biciklista, ekipa, organizatora, partnera, medija i svih drugih sudionika, uključujući javnost, kao i da fer natjecanja za sportaše i njihove ekipe budu što sigurnija. 

 

Što se tiče međunarodnog kalendara, UCI je do jučer primio više od stotinu zahtjeva za odgodu i otkazivanje događaja, a popis će se povećavati iz dana u dani.

 U pogledu olimpijskih i paraolimpijskih kvalifikacijskih postupaka za biciklističke događaje koji su u tijeku, danas je situacija sljedeća:

– Poštivanje planiranih kvalifikacijskih razdoblja: 11. svibnja 2020. za BMX Freestyle, 27. svibnja za brdske bicikliste, 1. lipnja za BMX Race bi se stvorio nepravedan odnos među zemljama (neke još nisu otkazale natjecanja).
– UCI je stoga odlučio da MOO i IPC predlože postupak za obustavu razdoblja kvalifikacije od 3. ožujka, jer do tog datuma nije odgođen ili otkazan niti jedan događaj.
– Ova odluka vođena je temeljnim načelom jednakog postupanja prema svim sportašima i važnosti sprječavanja stalnih promjena programa natjecanja i planova treninga.
– Zbog promjenjivih zdravstvenih uvjeta, moguće je uspostaviti alternativni kalendar za odgođene događaje, s mogućnošću produženja do 30. lipnja 2020. koji je MOK odobrio svim međunarodnim federacijama. 
– Uz to, treba razjasniti da je između 70% i 85% kvalifikacijskih događaja za ove discipline već provedeno i stoga se uzima u obzir razvrstavanje u duhu regularnostii.

Ovom mjerom UCI jamči integritet sportaša i jednak tretman svih nacija, te ne krši principe kvalifikacijskih sustava olimpijskog pokreta . MOK-u i IPC-u predstavljen je zahtjev da se omogući što je moguće kraće objavljivanje olimpijskih ljestvica i kvota za preostale discipline.

Glede novih zahtjeva za odgodu natjecanja koji slijede UCI najavio mogući prijenos na nove datume u skladu s mogućnostima koje nudi međunarodni kalendar UCI, mada bez jamstva bilo koje vrste.

www.uci.org

Naslovna fotografija Grega Stopar

Prati nas