26. ožujka 2019

Fran je prvi hrvatski brdski biciklist koji je pobijedio u međunarodnoj utrci u inozemstvu, uključujući kadete, juniore i seniore! (barem koliko se mi možemo sjetiti)

Tradicionalna utrka Griči XCO (UCI C1) u slovenskoj Vrtojbi, blizu talijanske granice, privukla je u nedjelju brojne biciklist(ice) iz svih dijelova Europe. U izuzetno jakoj konkurenciji (kažu da je ovo bila najjača XC utrka u Sloveniji još od Svjetskog kupa u Mariboru 2007.) nastupilo je četrdesetak hrvatskih natjecateljica i natjecatelja (prvenstveno u mlađim kategorijama, iz klubova BBK Šišmiš, BGK Tuškanac, BK Montes, BK Grobnik, BK Novigrad, BK Mura avantura i BK Biker) a među njima se posebno istaknuo Fran Bošnjak (BBK Šišmiš) koji je odnio pobjedu u konkurenciji više od 70 kadeta iz pet zemalja.

 

Po svemu sudeći Fran je prvi hrvatski kadet koji je pobijedio na međunarodnoj XCO utrci u inozemstvu, a koliko je poznato niti jedan junior ili senior još nije pobjeđivao na ovakvim utrkama. Raspitivali smo se o tome među iskusnijim brdskim biciklistima, a i sami imamo podosta godina na leđima…

 Fran Bošnjak na postolju (foto: BBK Šišmiš/HBS)

„Znali smo da je Fran dobar, vidjeli smo to po njegovim treninzima“, kazao nam je tim povodom perdsjednik BBK Šišmiš Lika Čanak. „Ipak, s obzirom na to da se radi o prvoj utrci sezone i iznimno jakoj konkurenciji ovakav rezultat je vrlo ugodno i pozitivno iznenađenje za sve nas. Zaista smo oduševljeni nastupom i rezultatom. Sad treba ostati na zemlji i raditi dalje. Fran je ipak još kadet i pravi izazovi su tek pred njim. Svakako, bolji početak sezone nismo mogli zamisliti. Sigurno će i njemu to biti još veći motiv za daljnji rad”, dodao je.

 

Konkurencija na ovogodišnjem izdanju XCO Griči inače je bila senzacionalna za slovenske organizatore. U muškoj seniorskoj konkurenciji pobijedio je Nadir Colledani (ITA, Bianchi Countervail), a najbrža seniorka bila je Jana Belomojna (UKR, CST Sandd. Bafang Mountainbike Racing Team). Osim njih nastupio je velik broj vrhunskih brdskih biciklist(ica), bivših svjetskih i aktualnih nacionalnih prvak(inj)a i pobjednika utrka Svjetskog kupa. Više o tome pročitaj na poveznicama ispod teksta.

 

Zapažen rezultat ostvarila je i Franova sestra Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš) koja je utrku juniorki u jakoj konkurenciji završila na 7. mjestu.

 

 

Naši mladi brdski biciklisti (i biciklistice) ovaj se tjedan pripremaju za još jednu, jaču i tradicionalniju, utrku u inozemstvu. To je Kamptal Klassik Trophy (UCI C1) u sjevernoj Austriji, koji će se održati u nedjelju 31. ožujka.

 

Rezultati

 

Kako je bilo u Vrtojbi? Pročitaj na našem partnerskom sajtu MTB.SI:

Griči XCO: Fotogalerija Mateje Pelikan

XC Griči: Tanja Žakelj četrta, Slovencev ni bilo v ospredju

 

Foto: HBS

Prati nas