17. travnja 2017

Utrkom u Vrtojbi, s velikim brojem jakih natjecatelja započeo je slovenski kup u cross countryju, SloXcup. Hrvatski prvak FilipTurk završio je deseti.

SloXcup, slovenski kup u cross countryju, započeo je na Uskrsni ponedjeljak u Biljenskim gričima kod Vrtojbe, međunarodnom utrkom druge kategorije UCI. Pobjednici u Elite kategorijama postali su Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle) i Talijan Nadir Colledani (Torpado Gabogas).

Broj sudionika bio je najveći do sada, s ujedno najjačom konkurencijom: nastupilo je 350 biciklista, pored austrijskih, hrvatskih, talijanskih i slovenskih, tu su bili i Madžari, Slovaci, Srbi i Ukrajinci. U ženskoj kategoriji na startu su bile tri Olimpijke iz Ria, dok je u muškoj bio skoro cijeli talijanski vrh.

Belomojna je u drugom od pet krugova pobjegla Tanji Žakelj (Unior Tools Team), koja je na kraju završila druga s zaostatkom od 54 sekunde. Treća je u cilju bila Talijanka Serena Calvetti (Team Damil GT Trevisan).

U muškoj kategoriji, utrku dugu sedam krugova predvodila su četvorica, trojica iz Torpadovog tima pod vodstvom legendarnog Maura Bettina, te Michele Casagrande (Damil GT Trevisan). Prvo je ispao Maximilian Viedier, nakon čega su se Colledani i Gerhard Kerschbaumer u zadnjim krugovima otarasili i Casagrandea. Na kraju je ciljnu crtu prvi prešao 22-godišnji Colledani. Colledani je talijanski doprvak, prošle godine 9. na utrci svjetskog kupa u Albstadtu, ove godine već drugi na jakoj utrci C1 Kemptal Klassik.

Zadnji UCI bod je s 10. mjestom ulovio hrvatski prvak Filip Turk (BBK Samobor). Ispred njega je u zadnji krug ušao Rok Naglič (Calcit bike team), ali je zatim popustio i završio na 13. mjestu, u kategoriji do 23 godine bio je četvrti. Skoro minutu iza njega u cilju je bio i njegov klupski kolega Grega Krajnc.

Među juniorima odlično se plasirao Miha Klemenčič (MBK SportR.si) s 3. mjestom, među mlađim juniorima na postolje su se popeli Teo Pečnik (KK Ravne) na drugo i Jakob Klemenčič (MBK SportR.si) na treće mjesto. Vita Movrin (Energijateam.com) bila je druga među juniorkama, a njena klupska kolegica Tamara Homar među mlađim juniorkama treća.

Za 20. izdanje utrke na periferiji Nove Gorice i Vrtojbe (na početku dvaput u Rožnoj dolini, od tada u Gričima) u organizaciji tri različita kluba, organizatori iz DEŠ Fleša posebno su se potrudili oko staze, a s obzirom na lijepo vrijeme ni gledatelja nije nedostajalo.

SloXcup se nastavlja već sljedeće nedjelje, 23. travnja, s utrkom prve kategorije u Kamniku.

Ukupni poredak

Izvještaj na prijavim.se

Na uvodnoj fotografiji Colledani u cilju pred Kerschbaumerom, foto Prijavim.se

Prati nas