30. ožujka 2017

Nino Schurter i Matthias Stirnemann u muškim parovima, te Esther Suss i Jennie Stenerhag u ženskim. To su veliki pobjednici ovogodišnje utrke. 

U nedjelju je zadnjom, sedmom, etapom završila najpopularnija i trenutno najveća etapna brdsko biciklistička utrka.

Nakon prologa i sedam etapa pobjednici utrke u elitinim kategorijama postali su:
– U muškoj konkurenciji aktualni olimpijski prvak u XC-u, Nino Schurter s Matthiasom Stirnemannom (Team SCOTT-SRAM MTB Racing) 
– U ženskoj kategoriji Esther Suss i Jennie Stenerhag (Meerendal CBC).

Promjene

Utrka je u zadnje tri godine doživjela nekoliko značajnih promjena. Ako zanemarimo da je sada u vasništvu organizatora triatlonskih utrka Ironman, glavna promjena je dužina utrke.
Organizator je u želji da privuće veći broj sudionika, te poznata imena iz olimpijskoga XC-a, skratio i napravio utrku lakšom.

Ako je 2015. godine pobjedniku trebalo skoro 32 sata, ove je godine vrijeme poprilično kraće i iznosi 26 sati. Razlika je jednaka vremenu još jedne etape duge otprilike 120 kilometara. Izjava Nina Schurtera nakon predzadnje etape sve govori: “Željeli smo ostati s Investec-Songo-Specialized. Nakon što je Sauser imao kvar, napali smo i od tamo dalje je bila samo još jedna XC UTRKA.“ 

Utrka

Da će utrka biti drugačijeg karaktera, bilo je jasno već nakon prve etape. U prvom planu su bili, osim Christopha Sausera, koji se vratio samo za tu utrku, mlađi natjecatelji iz prve desetorice olimpijskog XC-a. Etapu su naime dobili Manuel Fumić i Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing XC).

Okorjeli maratonci uvrstili su se tek od šestog mjesta dalje, i u sljedećim etapama je bilo slično. Maratonci jednostavno nisu došli do izraza s obzirom da su etape bile brze i eksplozivne, što im naravno nije odgovaralo. Tako su nakon dvije etape odustali i prošlogodišnji pobjednici Karl Platt i Urs Huber (Bulls) koji su utrku završili na dvanaestom, a Alban Lakata i Kristian Hynek (Topeak Ergon Racing) na osmom mjestu.

Vodstvo su u prve četiri etape držali Manuel Fumić i Henrique Avancini, drugo mjesto – Christoph Sauser i Jaroslav Kulhavy (Investec-Songo-Specialized), dok su na trećem bili Nino Schurter i Matthias Stirnemann.

U petoj etapi su Fumić i Avancini poprilično popustili, a zahvaljujući dobrom nastupu i zanimljivoj taktici vodstvo su preuzeli Nino Schurter i Matthias Stirnemann. Uz veliku pomoć svojeg drugog tima, koji su tvorili Michiel Van der Heijden i Andri Frischknecht , diktirali su jak tempo. I tako je ostalo do kraja utrke. Na drugom mjestu su ostali Christoph Sauser i Jaroslav Kulhavy, koji su u zadnjim etapama imali dosta tehničkih problema. Na treće mjesto su se u zadnjoj etapi popeli Nicola Rohrbach i Daniel Geismayr (Centurion Vaude 2).

Kod žena su tri etape pobijedile Esther Suss i Jennie Stenerhag i tako bez većih problema osvojile pobjedu u ukupnom poretku. Druge su bile Mariske Strauss i Annie Last (Hansgrohe Cadence OMX Pro), koje su napredovale iz etape u etapu. Treće mjesto je nakon brojnih tehničkih problema, opasnih padova i slomljenom volanu u šestoj etapi, pripalo Sabine Spitz i Robyn de Groot (Ascendis Health), koje su na cijeloj utrci također osvojile tri etapne pobjede te pobjedu u prologu.

{loadposition inside}

Najbolji u ostalim kategorijama

U miješanim parovima olimpijska pobjednica Jenny Rissveds i Thomas Frischknecht – legenda brdskog biciklizma i serijski pobjednik najvećih utrka do 2005. godine (Scott-Sram Nextlevel). Pobijedili su u svim etapama.

Kod veterana preko 40 godina – šareni poznati duo, dvostruki pobjednik Svjetskog kupa u XC-u i svjetski prvak na cesti, pobjednik Tour de France, Cadel Evans i George Hincapie (BMC Absa Racing Team), koji su izdržljivost s etapnih cestovnih utrka iskoristili u zadnje tri etape i upravo u zadnjoj se popeli na vrh ukupnog poretka.

I kod veterana preko 50 godina su dominirali Barti Bucher i Heinz Zoerweg (Meerendal CBC 3), također višestruki pobjednici te kategorije na Cape Epicu.

Slovenci

Ove godine je na Epicu bio i jedan slovenski team – ASI1. David Svetličič i David Terpin su se jako dobro držali i na kraju osvojili 208. mjesto u ukupnom poretku i 67. u svojoj kategoriji.

U prvoj etapi je na startu bilo 666 parova, dok je utrku završio 501 par.

 

Ukupni poredak

Epic na facebooku

Uvodna fotografija Dominic Barnardt / Cape Epic/ SPORTZPICS

Prati nas