Mednarodne dirkaške
25. srpnja 2023

U Kanadi je proteklog vikenda otvoreno posljednje kolo serije Crankworx. Kanađani su se borili i za naslove u disciplinama XCO i XCC. Britanci su se pak borili naslove u spustu. Gorana i Fran nositi će “kvadratiće” sljedećih godinu dana…

Crankworx Whistler

Glavni MTB događaj proteklog vikenda održan je u legendarnom kanadskom Whistleru, svjetskoj meki brdskog biciklizma. Na rasporedu je bio samo spust, i to na potpuno novoj stazi nazvanoj 1199. Staza je izgrađena u čast pokojnog Stevieja Smitha. Zašto se staza zove 1199? Toliko je bodova Smith skupio u pobjedničkoj sezoni Svjetskog kupa kada je bio osvojio naslov ukupnog pobjednika.

U seniorskoj konkurenciji najbrže vrijeme kvalifikacija postigao je Finn Iles (Specialized Gravity), no on se nije pojavio na startu finala. Zbog toga je slavio Kanađanin Jakob Jewett (Pivot Factory Racing), koji je bio brži od sunarodnjaka Marka Wallacea (Norco Factory Team) i Novozelanđanina Tuhot-Arikija Penea (MS Mondraker). U ženskoj kategoriji na najvišu stepenicu zasjela je Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team). Rezultate pogledaj na crankworx.com.

Festival se nastavlja za dva dana paralelnim slalomom. Raspored nadolazećih utrka potraži ovdje.

Video: 1199

Rob Warner i Finn Iles predstavljaju novu stazu. Snimku cijele utrke pogledaj na Red Bull Bike.

Video: Crankworx, pobjednička vožnja Vali Höll

NP Kanade u olimpijskom i kratkom krosu

Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team XC) osvojio je dvostruku krunu. Postao je prvak u olimpijskom i kratkom krosu. U ženskoj konkurenciji je Jennifer Jackson (Liv Factory Racing) osvojila XCO zlato, dok se Laurie Arsenault (Pitstop Racing Team) popela na najvišu stepenicu na kraćoj distanci. Ruzultati su na mtbdata.com.

Britanci se borili za naslove u spustu

Tko su novi britanski kralj i kraljica spusta? Harriet Harnden (Trek Factory Racing) iznenadila je konkurentice i veselila se naslovu. Natjecateljice ekipe Canyon Collective FMD Tahnee Seagrave i Phoebe Gale zauzele su drugo i treće mjesto. Krunu u muškoj kategoriji uzeo je Matt Walker (Madison Sarace Factory Team). Drugo mjesto osvojio je Danny Hart (Cube Factory Racing), treći je bio Joe Breeden (Intense Factory Racing). Svi rezulti su na  my.raceresult.com.

Težak i Bošnjak su novi XCO prvaci

Nacionalno XCO prvenstvo Hrvatske održano je u nedjelju kod Žminja, u formatu otvorenog tipa jer su na utrci mogli nastupiti inozemni biciklisti i biciklistice. XCO Žminjska boška svakako je dobro poznato mjesto za sudionike Zimske lige Istre i Kvarnera, no organizatori su se potrudili i pripremili potpuno novu i tehnički zahtjevniju stazu za XCO NP. Naslov prvaka Hrvatske u seniorskoj kategoriji (u kombinaciji s kategorijom U23) osvojio je Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), dok je u ženskoj konkurenciji naslov osvojila Gorana Težak (BK Buzet). Rezultate potraži na hbs.hr.

Start seniorske kategorije na XCO ŽM. Boška. Da, primijetili smo da ih većina ne gleda u kameru... (foto: Chip timing)
Start seniorske kategorije na XCO Žm. Boška (foto: Chip timing)

Najbolji materijal s XCO NP objavio je, u svom stilu, Gregor Sikošek (pobjednik u kat. Veterani A)

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine i tuzemstva: Otkazan Hardline, održan Bike Transalp
NP XCO 2022 Report: Larisa i Fran Bošnjak prvaci Hrvatske

Prati nas