Mednarodne dirkaške, Haley Batten
27. veljače 2023

Mini XC Svjetski kup u Španjolskoj, Nibali, Misser i Vesel u Andaluziji, mlada hrvatska nada u Labinjonskom đornalinu, Hermida poziva na 4Islands…

Shimano Super Cup Massi

Prva ovogodišnja utrka u kategoriji hors (HC), nastupila je i Tanja Žakelj. Ona ove godine predstavlja boje ekipe Gapp Systema – Kolofix MTB Racing, nastupila je u Španjolskoj i prvu utrku sezone završila na 18. mjestu. U djelomično blatnoj utrci slavila je 25-godišnja Amerikanka Haley Batten (Specialized Factory Racing) koja je nakon sat i 10 minuta duge utrke bila bolja od 21-godišnje Austrijanke Mone Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) za 55 sekundi. Treće mjesto zauzela je bivša svjetska prvakinja Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC) nakon savršeno odvoženog zadnjeg kruga. Na startu je nedostajalo tek nekoliko zvjezdanih kros imena, za utrku je bilo prijavljeno osamdesetak natjecateljica.

Na startu gotovo stotinjak natjecatelja elite kategorije, a staza je nešto suša i posljedično brža, a pobjedu je u iznimno izjednačenoj utrci odnio Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing). 27-godišnji Hatherly, koji je dio utrke i vodio, imao je najviše snage u zadnjih nekoliko stotina metara te je nakon šest krugova i nakon jednog sata i 20 minuta i 25 sekundi prestigao svog vršnjaka Nijemca Lucu Schwarzbauera (Canyon CLLCTV) za šest sekundi. Treći je bio 29-godišnji Francuz Titouan Carod (Team BMC) sa 15 sekundi zaostatka.

Rezultati na mtbdata.com. Snimku ženske utrke pogledaj na YouTube kanalu.

XCC Banyoles

U petak, prije nedjeljne utrke Shimano Super Cup Massi, na rasporedu je bila kratka cross-country utrka koja se računala za kategoriju UCI C3. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Francuskinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), koja je za samo jednu sekundu prestigla dvojac ekipe Ghost Factory Racing, Švicarku Nicole Koller i Nizozemku Anne Terpstra. Rezultatina supercupmtb.com.

Andalucia Bike Race (1)

Danas kreće etapna utrka u Andaluziji koja kao jedna od posljednjih služi kao priprema za ABSA Cape Epic. U utrci će sudjelovati i afrički lav Peter Vesel, i to s partnerom Peterom Woutersom. Oni će voziti u timu 9th Wave MTB Sharks. Startnu listu potraži na andaluciabikerace.com.

Andalucia Bike Race (2)

Na ABR će ove godine nastupiti vrlo zanimljiva imena! A neki od njih kasnije će sudjelovati i na najvećoj utrci u Južnoj Africi. Možda će najviše za oko zapeti dvojac Maverick Vinales i Tomi Misser! Prvi je vozač klase Moto GP, bivši svjetski prvak klase Moto 3, a drugi je bivši juniorski europski prvak u spustu, bivši veteranski prvak u cross-countryju i spustu te pobjednik etapne utrke 4 otoka. Natjecat će se u ekipi Škoda We Love Cycling. Drugo zvjezdano ime svakako je Vincenzo Nibali, pobjednik Toura (2014.), Gira (2013. i 2016.), Vuelte (2010.) utrke po Sloveniji (2010.) te utrke po Hrvatskoj (2017.). Nibali je udružio snage sa sunarodnjakom Ivanom Santaromitom (talijanski cestovni prvak 2013.).

Hermida najavljuje 4 otoka

Legendarni Jose dolazi na najveću etapnu utrku u ovom dijelu Europe Antonio Hermida, svjetski prvak iz 2010. i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ateni. Dugogodišnji ambasador marke Merida bit će domaćin na jednom od brodova koje organizator nudi kao privremeni smještaj za natjecatelje.

David Sandić

U lokalnom istarskom internetskom glasilu Labinjonski đornalin pronaći ćete intervju s mladom hrvatskom MTB nadom Davidom Sandićem, aktualnim juniorski prvakom i natjecateljem BK Albona 1921. Klikni.

NP Novog Zelanda

Jess Blewitt i Toby Meek postali su nacionalni elitni prvaci u spustu. Srebro je pripalo Jenni Hastings i Samu Blenkinsopu, dok su Kalani Muirhead i Sam Gale osvojili broncu. U utrci je bilo i stranih natjecatelja pa je apsolutni poredak bio nešto drugačiji. Novopečenog državnog prvaka prestigli su dečki iz “sindikata” Jackson Goldstone i Laurie Greenland. Serija na sportclips.com.

Matthew Wilson i Samara Maxwell postali su novi nacionalni prvaci u olimpijskom krosu u kategoriji elite.

Naslovna fotografija s Haley Batten posuđena je sa službenog profila Shimano Super Cup Massi. Fotografirao Javier Martínez de la Puente @zubikophoto

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): Ciklokros pri kraju, MTB u punom zamahu

Prati nas