Enduro
20. prosinca 2022

Svjetska federacija godinu je zaključila značajnim novostima za svijet endura. Serije EWS i EWS-E postaju službene discipline u okviru Svjetskog MTB kupa 2023…

Enduro će se kao disciplina pridružiti olimpijskom krosu i spustu. Zbog toga kratica EWS (Enduro World Series) ide u mirovinu, a umjesto nje dolazi EDR (UCI Mountain Bike Enduro World Cup) – svjetski kup u enduru.

Kratica i pripadnost ostalim  disciplinama brdskog Svjetskog kupa nisu jedine promjene. Od sljedeće sezone na utrkama Svjetskog kupa u enduru moći će nastupiti i natjecatelji(ce) koji će se kvalificirati na jednoj od kvalifikacijskih utrka.

Još jedna novost za enduro

Bodovi će se od sada dijeliti za svaku etapu. Ukupni poredak na utrci zaključiti će posljednji brzinac čija će se startna lista odrediti temeljem osvojenih bodova na etapama. Vozač(ica) s najviše bodova starta nakon svih ostalih.

I e-enduro (E-EDR) slijedi isti princip, ali oni će imati nešto drugačije staze, uključujući i zahtjevne tehničke uspone primjerene karakteristikama e-MTB bicikala .

Ubrajanje endura i e-endura u Svjetski MTB kup je još dodatak razvoju discipline i UCI partnerstvu s organizacijama ESO Sports i Discovery Sports Events.

Enduro za amatere

Zadržati će i amaterske utrke jer je to važan dio enduro priče. U određenim rundama Svjetskog kupa EDR biti će uključene i otvorene utrke za sve bez pretkvalifikacije.

Više na enduroworldseries.com.

Naslovna fotografija EWS

Pročitaj i
Objavljen kalendar Svjetskog MTB kupa i serije EWS za 2023.

Prati nas