Biznis
7. lipnja 2024

Direktor Roskop prešao u veliki S, Pashley Cycles s novim direktorom, Mongooseov veliki skok u SAD, Bianchi s novom tvornicom i predsjednikom, Merida s velikim padom prodaje, njemačko tržište bicikala polako se uzdiže…

Rob Roskop u Specialized 

Ime Rob Roskop sinonim je za marku Santa Cruz Bycicles. Nakon što je 1993. osnovao tvrtku i njome upravljao više od 20 godina, godine 2015. prodao ju je financijskom holdingu Pon. Roskop se tada razišao s tvrtkom i nastavio s drugim projektima izvan industrije bicikala. Sada se MTB legenda vraća u svijet biciklizma, izravno u naručje velikog S.

Preuzima ulogu prodajnog savjetnika, ali ne u klasičnom smislu jer će sjedit u upravi i biti zadužen za povratne informacije o pojedinim projektima te biti kontakt s dizajnerskim timovima. Kratke izjave Roba Roskopa i osnivača Specializeda Mikea Sinyarda pročitaj na pinkbike.com.

Merida u minusu

I tajvanski proizvođač bicikala Merida prvo ovogodišnje poslovno tromjesečje završio je duboko u minusu. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine pad prodaje iznosi 29,8 posto. Ipak, Merida je cijelu prošlu godinu završila s 26,4 posto manjim prometom nego 2022. S obzirom na to da je tajvanska tvrtka vrlo škrta s podacima, najviše informacija vidljivo je preko Tajvanske burze, na kojoj kotira još jedan mastodontski proizvođač bicikala (čitaj Giant). Više informacija poztraži na bike-eu.com

Bianchi s novom tvornicom

Talijanski proizvođač bicikala Bianchi otvorio je novu tvornicu u gradu Treviglio u Lombardiji, s proizvodnim kapacitetom od 500 jedinica po radnoj smjeni. Tvrtka je dobila i novog predsjednika uprave. Fabrizija Scalzotta zamijenio je Marco Gentili. Više informacija potraži na bicycleretailer.com

Mongoose u maloprodajnom zamahu

Dick’s Sporting Goods ovog će mjeseca započeti s prodajom bicikala Mongoose, umjesto GT Bicycles koji je raskinuo ugovor krajem 2023. Riječ je o američkom maloprodajnom divu koji će prodajom Mongoose bicikala navodno uzdrmati američko tržište nisko i srednje cjenovnih bicikala, jer Dick’s Sporting Goods ima više od 650 trgovina diljem zemlje, a prodaje i vlastite proizvode.

Pashley Cycles s novim direktorom

Britanski proizvođač retro i klasičnih bicikala, poznat i po svojoj seriji Morgan (nazvanoj po istoimenom maloserijskom proizvođaču sportskih automobila), imenovao je Andyja Smallwooda novim izvršnim direktorom. On je zamijenio Adriana Williamsa, koji i dalje obnaša funkciju predsjednika. Smallwood je prethodno bio glavni izvršni direktor tvrtke Ribble Cycles, a prije toga generalni direktor tvrtke Boardman Bikes. Pashley Cycles, koji će za dvije godine proslaviti stotu obljetnicu, traži sjevernoameričkog partnera za proizvodnju. Više informacija.

Njemačko tržište bicikala se vraća

Pad prodaje bicikala i e-bicikala koji je Njemačka doživjela 2023. bio je jednokratan, prema studiji istraživačkog instituta za maloprodaju IFH sa sjedištem u Kölnu. Prema IFH-u, potražnja će se umjereno povećati od druge polovice ove godine.

Prognoze tržišta bicikala koje je objavio IFH ostaju oprezno optimistične. Opće je poznato na tržištu da se skokovi u prodaji iz “korona” godina neće nastaviti. Veliko je pitanje je li pad prodaje u 2023. samo tržišna korekcija ili novi, silazni trend. Za 2024. godinu stručnjaci IFH Köln očekuju blagi rast prodaje i oprezno predviđaju da će se tržište polako oporavljati do 2028. godine. Moguć je, kažu, prosječan godišnji rast od četiri posto.

Naslovnu fotografiju posudili smo s Robovog službenog Instagram profila @rob_roskop

Pročitaj i
Tržište: Dan i Jake vraćaju Konu

Prati nas