8. svibnja 2024

Keindl s odgodom objavio smjenu na čelu tvrtke, kultni slovenski Cult predstavljen na TV, Enve u novim rukama, Garmin raste, Rheeder prodao marku, Bike24 u dobiti, Orbea s nižim prihodima, Peloton i Cannondale otpuštaju, WSF nesolventan.

Smjena na čelu Keindl sporta

Lider Media istražio je i objavio kako je Keindl sport sa znatnim zakašnjenjem u Sudskom registru aktualizirao podatak o novom predsjedniku Uprave. Naime, kako piše Lider Media, “Ivan Binenfeld od 25. rujna 2023. obnaša funkciju predsjednika Uprave Keindl Sporta umjesto Tomislava Vuletića. Bienenfeld je 2022. došao iz Pevexa, a na čelo Keindl Sport postavljen je s pozicije operativnog direktora (COO).”   

Cult dospio na televiziju

Tko ne zna logotip tvrtke Cult? Službeni distributer suspenzija marke Fox, zastupnik marki RaceFace, Vittoria, SunRace i mnogih drugih te uostalom i proizvođač bicikala vlastitih marki Cult i Krpan, osvanuo je na nacionalnoj na TV Slovenija u emisiji Podjetno naprej. Uroš Gnezda razgovara s voditeljicom Editom Cetinski o povijesti tvrtke, uvjetima na tržištu, trenutnoj situaciji u svijetu biciklizma, suradnji sa slovenskim tvrtkama na području razvoja e-bicikala i budućnosti.

Snimku provjeri na našem slovenskom webu, jer RTVS ne daje pravo reprodukcije na URL adresama izvan Slovenije: www.mtb.si.

Porast prihoda za Garmin

Prihodi tvrtke Garmin Ltd porasli su za 20 posto u prvom kvartalu. Konsolidirani prihodi dosegli su rekordnih 1,38 milijardi USD u prvom kvartalu, što je 230 milijuna USD više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto prodaja fitness proizvoda, u koje spadaju i biciklistički proizvodi, porasla je za čak 40 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine i iznosila je 343 milijuna američkih dolara. bicycleretailer.com.

Enve Composites 

Amer Sports prodao je brend Enve Composites koji je kupio 2016. Enve je do danas od proizvođača obruča prerastao u tvrtku koja se bavi proizvodnjom upravljača, nosače upravljača i sjedala te vilice. K tome, 2021. počeli su izrađivati ​​okvire. Novi vlasnik Enve Compositesa je Crewe Capital. To je “butik” investicijska banka sa sjedištem u Salt Lake Cityju. bicycleretailer.com

Otkazi u Cannondaleu

Kao rezultat reorganizacije tvrtke bit će otpušteno otprilike jedan posto svih zaposlenih. Kao glavni razlog navodi se globalna organizacijska struktura tvrtke, što znači da Cannondale više ne bi imao specifične podružnice po svijetu, već bi jezgra tvrtke (čitaj menadžment) bila u matičnoj tvrtki – Holdingu PON.

Bike24 u dobiti

Unatoč padu prodaje u prvom kvartalu ove godine, online trgovac Bike24 iz Dresdena u Njemačkoj ostvario je dobit. Razlog leži u manjim popustima i rastu bruto marži. Potonji je u prošloj fiskalnoj godini u prosjeku iznosio 21,6 posto, a u prvom kvartalu ove godine 25,1 posto. Procijenjeni rast prodaje za ovu poslovnu godinu je do 5%. Više.

Title MTB je prodan

Freeride zvijezda Brett Rheeder pokrenuo je vlastitu marku komponenti Title MTB prije četiri godine. Nedavno je objavio da je prodao brend te se povlači s rukovodeće i ostalih funkcija. Rheeder je dao naslutiti da radi na novom projektu. pinkbike.com.

Orbea u padu

Prošlogodišnji turbulentni uvjeti na tržištu, višak ponude i visoki popusti na pojedine brendove, koji su ipak donekle “pojeli” marže trgovaca, a ponegdje i doveli u pitanje održivost poslovanja, srezali su i promet španjolske marke Orbea. Prošlu poslovnu godinu završili su sa 6,4 posto manjim prometom. Godinu 2022. zatvorili su s rekordnih 400 milijuna eura prometa, dodatno zapošljavali (sada imaju 1000 zaposlenih), a lani je ukupni promet pao na 374 milijuna eura. Više.

WSF Bicycle Technology bankrotirao

Ambicije tvrtke WSF Bicycle Technology očito su bile prevelike. Tvrtka, osnovana krajem 2020. godine, započela je crowdfunding kampanju prošle godine, želeći prikupiti dodatna sredstva u vrijednosti od 400.000 eura s ciljem povećanja proizvodnje s 25.000 bicikala i e-bicikala godišnje na 100.000 jedinica do 2026. godine. No, tržišni su ih uvjeti očito natjerali da krenu u drugom, negativnom smjeru. Dana 24. travnja proglasili su nelikvidnost. Na bike-eu.com.

Peloton otpušta

Jedan od najvećih proizvođača opreme za fitness i kućno vježbanje, Peloton, najavio je da će otpustiti 400 zaposlenika, odnosno 15 posto ukupne radne snage tvrtke, nakon ostavke izvršnog direktora Barryja McCharthyja. Smanjenjem broja zaposlenih žele uravnotežiti troškove i prihode, a istovremeno planiraju zatvoriti neke svoje trgovine. Zbog pada broja pretplata na njihove fitness aplikacije očekuju manje prihode i u ovom segmentu. Više pročitaj na sazbike.de.

Naslovna fotografija: MTB.HR

Pročitaj i
Tržište: Kona odlazi na bubanj

Prati nas