Swiss Epic
22. kolovoza 2020

Možemo reći da je danas ponovljena jučerašnja etapa, barem što se tiče vrha ljestvice. U sporednim ulogama su bili pak drugi igrači. Posljednja etapa ipak nije bila samo rutinska, opet se išlo „na nož“…

Peta etapa utrke Swiss Epic danas je zahtijevala svladavanje 61 kilometra duljive i 2550 visinskih metara uspona. Start i cilj bili su u Davosu, na Gotovo 1500 metara nadmorske visine. Etapa je započela usponom s više od 800 visinskih metara. A potom spust predivnim trailovima. Slijedilo nekoliko zanimljivih uspona, a zatim nizbrdo i nešto ravnice do završnog cilja ovogodišnje utrke.

Dvojac iz snova Nino Schurter i Lars Forster. Fotografija Mariusa Hollera.

Muškarci

Uz Nina Schurtera i Larsa Forstera (Scott – SRAM), sve je to izgledalo poput igre mačke i miša. Prvo suparnike uljuljkaju u nadi da mogu krenuti naprijed, ali kad je to potrebno, jednostavno dodaju gas i nestanu.

Upravo to se danas dogodilo Danielleu Porrou i Fabianu Rabenstaineru (Trek – Pirelli 1), koji su se dugo nadali etapnoj pobjedi, no u posljednjih je deset kilometara dvojac Scott-SRAM izvukao jokera i dodao 44 sekunde prednosti. Andreas Seewald i Markus Kaufmann (TEXPA-Simplon) osvojili su treće mjesto, sa zaostatkom većim od tri minute.

Nino je tako zaslužio naslov pobjednika (svog domaćeg) Swiss Epica, jedan od rijetkih koji mu je nedostajao. On i Lars su najavili da će Cape Epic 2021 također proći kroz njihove bilješke. Na završno postolje popele su se i ekipe  Trek – Pirelli 1 i Future Cycling Northwave Team 1.

Žene

Djevojke su danas vozile mirnije, jer su relacije bile manje-više jasne Najbolje su ekipe dugo vozile skupa, ali su na kraju Annika Langvad i Haley Batten (Specialised – Racing) samo ubrzale i osvojile petu etapu.

Prebrze za ostale djevojke. Annika Langvad i Haley Batten. Fotografija Mariusa Holera.

Za njima su išle su Ariane Lüthi i Alice Pirard (Andermatt Spur), zaostale su dvije minute i tri sekunde. Treće mjesto osvojile su Stefanie Dohrn i Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon) s 5 minuta i 47 sekundi zaostatka.

Dakle, u ukupnom poretku sve je kao što je bilo jučer. Na prvom mjestu Specialized – Racing, Centurion-Vaude Radon na drugom mjestu i Andermatt Spur na trećem mjestu.

Foto Marius Holler.

Grand master

Bart i Peter nisu skrivali nervozu na startu. Bart je još osjećao posljedice nakon jučerašnjeg pada, a Peter, naravno, nije znao što da očekuje nakon Bartove ozljede.

Napetost prije starta. Fotografija Aleša Bobena.

Srećom, danas se odvijala i bitka za treće mjesto u ukupnom poretku u kategoriji koju su njih dvojica mogli pratiti iz sigurne udaljenosti te kontrolirati svoje suparnike. U cilj su ušli kao treći u etapi i povećali prednost u odnosu na drugo mjesto.

Današnju su etapu osvojili Marc Schnyder i Ivo Kistler (Old friends on TREK and #mysporttrophybike), a drugi su bili Reini Woisetschläger i Thomas Widhalm (Penhab Mountainbiker).

Peter Vesel i Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) su pobjednici u kategoriji Grand Master. Imaju 16 minuta 33 sekundprednosti ispred ekipe BiXS/Bikeholiday.ch te 22 minute i 12 sekundi ispred ekipe Old friends on TREK and #mysporttrophybike.

Zaslužena pobjeda slovensko-nizozemskog dvojca. Fotografija Aleša Bobena.

Peter: Iznimno sam sretan kako je sve završilo. Moram reći, nadao sam se da ću pobijediti, ali me zaostatak na prvoj etapi malo zbunio. Nervoza je cijelo vrijeme bila velika, i tek sam jučer odahnuo. Bart i ja smo sjajno radili zajedno. Uspijevali smo ostati mirni tijekom utrke. Čak i kad su nam se događale gluposti.

No uvijek bi netko od nas vozio najbolje što je mogao i u visokom tempu, i sve je ispalo dobro. Iako već postizao uspjehe, ovaj je svakako postignut u najjačoj konkurenciji u mojoj kategoriji i, naravno, to mi trenutno najviše znači. Nadam se da je ovo tek jedan od…

Bart: U svakom slučaju sretan sam što smo se Peter i ja konačno mogli utrkivati zajedno. Znao sam da je jak, ali to nije odlučujući faktor za uigranost.

Tijekom utrke dobro smo surađivali i bez puno objašnjavanja, i unatoč početnim poteškoćama, odnijeli smo pobjedu na švicarskom Epicu. Bili smo jednaki, i nakon mog pada, njegova pomoć je bila dobrodošla. Nadam se da će se ponoviti!

Epske staze na švicarskom Epicu. Fotografija Andreasa Lörchera.

Video: Swiss Epic 2020, četvrta etapa

Dojmovi s jučerašnje, kraljevske etape!

Rezultati

Foto: Aleš Boben

Pročitaj i
Swiss Epic Report: Vesel i Brentjens u majicama vodećih!
Swiss Epic Report: Na vrhu ništa novo
Swiss Epic Report: Vesel i Brentjens smanjili razliku do vodećih
Swiss Epic Report: Prva etapa u znaku blata

Prati nas