Snowshoe, kratki kros
18. rujna 2021

Relativno nova disciplina dobiva na važnosti. Ništa drugačije nije bilo niti u Zapadnoj Virginiji na posljednjoj utrci sezone Svj. kupa. Staza u Snowshoe bila je kao skrojena za finale…

Jučer je završena ovogodišnja Svjetskog kupa u kratkom krosu. Britanka i Francuz su na sličan način deklasirali konkurenciju i stigli na cilj s prednošću od dvije ili tri sekunde. U ženskoj konkurenciji Francuskinja Loana Lecomte (Massi)otkazala je svoj nastup. Govori se da je razlog prevelik umor. No, Loana Lecomte već je osvojila ukupni poredak Svjetskog kupa u krosu.

Seniorke: Evie Richards nadmoćno zaključila fantastičnu sezonu

Krug kratkog krosa trajao je više od  tri minute, staza je bila vlro zahtjevna, no to nije zaustavilo najbolje natjecateljice. Utrka je protekla u visokom ritmu i s puno agresivne vopžnje. Šveđanka Jenny Rissveds provela je u vodstvu najviše vremena. Uz nju, je tempo diktirala Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing ).

Britanka Evie Richards pak je eksperimentirala na posljednjem i najoštrijem usponu prije spusta i ciljne ravnine. A upravo je cilj bio “koban” za Amerikanku Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing Team) u trećoj rundi. Ona je zapela za bicikl australske Rebecce McConnell (Primaflor Mondraker Xsauce ), pala i izgubila kontakt s vodećima. Na kraju je kratki kros završila daleko u pozadini. Za pobjedu su se borile Šveđanka, Švicarka i Britanka.

Kad se već činilo da će Jolanda Neff kratkim bijegom uspjeti napraviti dovoljno razlike, na zadnjem usponu je napala Evie Richards pri i u cilj je ušla s dvije sekunde prednosti i tako osvojila svoju prvu pobjedu u kratkom krosu ove godine. Drugo mjesto pripalo je Švicarki Neff, Jenny Rissveds zaostala je 5 sekundi na trećem mjestu.

Prije nedjeljne utrke Loana Lecomte (Massi) i dalje je na prvom mjestu ukupnog poretka, ona je pobjedu zacementirala još u u Lenzerheideu (1550 bodova), Jenny Rissveds je na drugom mjestu (1145 bodova), a jučerašnja pobjednica Evie Richards probila se s petog na treće mjesto (1060), četvrta je Rebecca McConnel (1015 bodova). Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon ), koja je sezonu završila na prošloj rundi u Lenzerheide pala je sa trećeg na peto mjesto .

Gomila navijača, Victor Koretzky, svjetski prvak  Christopher Blevins i Mathias Flueckiger

Seniori: Victor Koretzky pobjednik najbolje utrke sezone

Flueckiger ili Cink? Možda Avancini, Koretzky ili Blevins ? Od starta vožnja na nož i bez taktike. Osam brzih krugova koji su završili nakon 22 minute i pet sekundi! Pobjednik možda najboljeg kratkog krosa u posljednje dvije sezone je Francuz Victor Koretzky (KMC – Orbea), koji je odnio prvu pobjedu u kratkom krosu, te napadao na istom usponu kao i Evie Richards.

Samo ga je Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing ) mogao slijediti i tako upisati drugo mjesto. Borba za treće mjesto vodila se između svjetskog prvaka u ovoj disciplini, Amerikanca Christophera Blevinsa (Trinity Racing MTB) i Švicarca Philipa Colomba (Absolute – Absalon – BMC). U dvoboju je pobijedio potonji. S petim mjestom na posljednjoj utrci kratkog krosa, Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) već je osigurao pobjedu u kombiniranom kratkom i olimpijskom krosu.

Pobjedu u ukupnom poretku tako dobiva Flueckiger (1499 bodova). Borba za drugo mjesto vodit će se u nedjelju između Victora Koretzkog (1200 bodova) i današnjeg sedmoplasiranog Čeha Ondreja Cinka (1149 bodova). Devetostruki svjetski prvak Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing Team) je četvrti s 1.032 boda, peti je Francuz Jordan Sarrou (Specialized Racing ) koji je do sada osvojio 1.000 bodova.

Rezultati

Video snimku kratkog krosa u Snowshoe  pogledaj na Red Bull TV.

Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Svjetski kup Snowshoe Report: Najbrži Wilson, Vali se vratila!

Prati nas