Snowshoe, Vali Höll
16. rujna 2021

Jučer ipak još nije pala odluka o poretku u Svjetskom DH kupu u muškoj i ženskoj kategoriji…

Staza za spust u Snowshoe Bike Parku u Zapadnoj Virginiji doista je selektivna. Odlučuju najmanje pogreške. To je staza koja uključuje gotovo svaki tehnički element te natjera vozače da voze “naopako” i bez kompromisa…

Seniori: Reeceova prva pobjeda u Svjetskom DH kupu

Lanjski svjetski prvak, Škot Reece Wison, ostvario je prvu elitnu pobjedu u Svjetskom DH kupuWillson (Trek Factory Racing DH) je naime prestigao Francuza Loica Brunija (Specialized Gravity )za samo 0,032 sekunde, a njegovog ekipnog kolegu i pobjednika u dvije ovogodišnje utrke Svjetskog kupa, Francuza Lorisa Vergiera (Trek Factory Racing DH), za 0,580 sekundi. Četvrto mjesto sa 1.289 sekundi zaostatka osvojio je najbrži u kvalifikacijama, Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity). Aktualni svjetski prvak, Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate ), nije nastupio zbog ozljede ramena koju je zadobio na treningu.

U ukupnom poretku i dalje vodi Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), koji je jučer ostao bez bodova uslijed pada. Daprela ima 752 boda prije posljednjeg kola. Samo 46 manje ima njegov sunarodnjak Loris Vergier. Na trećem mjestu je još jedan Francuz. Loic Brunim on ima 627 bodova. Današnji pobjednik Reece Wilson (529 bodova) probio se na četvrto mjesto u ukupnom poretku. Peti je Britanac Laurie Greenland (MS Mondraker Team) koji već 269 bodova zaostaje za vodećim.

Seniorke: Fenomenalna vožnja Vali Hoell

Prva favoritkinja za pobjedu i najbrža iz kvalifikacija, Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Muc- Off by Riding Addiction ), pala je i na kraju završila kao četvrta. Prije toga je ostvarila tri najbrža međuvremena ali zaostala je gotovo 10 sekundi za pobjednicom, Austrijankom Vali Höll (RockShox Trek Race Team). Potonja je stigla je do cilja s fantastičnim vremenom 3:40, 223. Na drugom mjestu bila je najkonzistentnija ovogodišnja natjecateljica, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal ), koja je zaostala 4.617 Austrija, sekunde. Treće mjesto pripalo je Francuskinji Marine Cabirou (Scott Downhill Team). Potonji je zaostao 5.695 sekundi. Susjeda Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal )osvojila je 9. mjesto sa 17,668 sekundi zaostatka.

Prije posljednje utrke još uvijek vodi Myriam Nicole (985 bodova), slijedi Camille Balanche (895 bodova), a treća je današnja pobjednica Vali Höll (875 bodova). Monika Hrastnik i dalje je na petom mjestu sa 587 bodova.

Video: Najbrže seniorske vožnje

Juniori: Prva pobjeda za Jordana Williamsa

Nakon dva druga i dva četvrta mjesta, Britanac Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team) napokon je okusio slast pobjede i prestigao najbržega u kvalifikacijama, aktualnog svjetskog prvaka Jacksona Goldstona (Miranda Factory Team) za 3.544 sekunde. Treće mjesto pripalo je drugom Kanađaninu. Tristan Lemire , član tima Commencal / Muc- Off by Riding Addiction , bio je treći s vremenom od 5.594 sekunde.

Jackson Goldstone vodi u ukupnom poretku i već je ukupni pobjednik Svjetskog kupa sa 260 bodova prije posljednje ovosezonske utrke, budući da drugoplasirani Jordan Williams zaostaje 70 bodova (pobjeda vrijedi 60 bodova). Na trećem mjestu sa 128 bodova je Španjolac Pau Busquets Menoyo (Commencal 21), koji je danas zabilježio nulu s 19. mjestom i ima 128 bodova.

Juniorke: Izabela Jankova do druge pobjede

Bugarka Izabela Jankova potvrdila je svoje kvalifikacijsko vodstvo i također postavila najbrže vrijeme u utrci (4: 00.555) te je prestigla Britanku Phoebe Gale (Canyon Collective FMD )za 5.213 sekundi. Treće mjesto pripalo je Belgijki Siel van der Velden (Commencal Nobl). 

U ukupnom poretku Jankova je neznatno povećala svoju prednost te ima 220 bodova ili 50 bodova više od svoje najbliže sljedbenice i također pobjednice dviju utrka Svjetskog kupa, Phoebe Gale , prije posljednjeg testa u sezoni. Na trećem mjestu je i dalje pobjednica prve ovogodišnje utrke, Austrijanka Sophie Gutoehrle , koja ima 70 bodova.

Rezultati

Naslovna fotografija: Vali Höll , fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Prati nas