Mathias Flueckiger
14. lipnja 2021

Sunčano vrijeme, djelomično suha staza, utrka vrhunske razine, savršen vikend Loane Lecomte i Mathiasa Flueckigera…

 

Nakon subotnjeg popravnog ispita spustaša po ipak prihvatljivoj stazi (za razliku od lanjskog nemogućeg Svjetskog prvenstva) jučer su natjecatelji(ce) u krosu imali priliku provjeriti olimpijsku formu. U žćenskoj je konkurenciji nedostajala samo Amerikanka Kate Courtney koji se oporavlja od ozljede iz Novog Mesta u Moravskoj, dok je u muškoj konkurenciji utrka protekla bez van der Poela (cestovna utrka po Švicarskoj i prerani odlazak doma radi bolesti), Tom Pidcocka (slomljena ključna) i Henriquea Avancinija (priprema se za OI).

Muškarci: Dvostruka kruna Flueckigera

Na početku utrke ritam je diktirao Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team), a slijedili su ga Novozelanđanin Anton Cooper (Trek Factory Racing XC) i Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Slijedeću skupinu vodio je Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing ). Švicarac Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing Team) već je nakon startnog kruga zaostajao pola minute.

Ondrej Cink

U drugom su se krugu Cink, Flueckiger i Cooper “odvojili” od ostalih i stekli nešto manje od pola minute prednosti. Cooper je pomalo popustio i već ga je proganjao aktualni svjetski prvak Francuz Jordan Sarrou (Specialized Racing), a za njim i Španjolac Jofre Culell Estape (Primaflor Mondraker XSAUCE).

Sredinom trećeg kruga inicijativu je preuzeo Flueckiger, Cooper je zaostajao deset sekundi, ali je i dalje držao sigurnu udaljenost do prva dva. Švicarci Thomas Litcher (KMC Orbea ) i Jordan Sarrou zadržali su ritam zaostatka od 40 sekundi. Sljedeću je potjeru na sedmom mjestu vodio Danac Simon Andreassen (Cannondale Factory XC).

Na pola utrke

U četvrtom je krugu Flueckiger malo ubrzao tempo i stekao još nekoliko sekundi šrednosti. Cink ga je slijedio i odmah poništio njegovu prednost. Cooper, međutim, još je uvijek zaostajao 10 sekundi za prva dva. Jordan Sarrou je već zaostajao za 47 sekundi na četvrtom mjestu.

U petoj rundi nije bilo sreće za Južnoafrikanca Alana Hatherlyja (Cannondale Factory Racing ), jer je u najnepovoljnijem trenutku pokidao lanac, morao je trčati do boksa i plasman u top 10 potonuo je u vodu. Flueckiger i Cink su se pak izmjenjivali u vodstvu, Cooper je zaostajao 18 sekundi. Za četvrto mjesto, s više od minute zaostatka, borila se skupina Litscher, Estape i (Francuz) Thomas Griot (MASSI).

U posljednjem, šestom krugu, Mathias Flueckiger, osvajač srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva na istome mjestu prošle godine, vozio je s deset sekundi prednosti ispred Cinka. Cooper je već zaostajao pola minute. Borba za četvrto mjesto svela se na Litchera i Griota, a pPridružio im se Rumunj Vlad Dascalu (Trek Pirelli).

Mladi Rumunj Vlad Dascalu novo je stalno ime u Svjetskom kupu.

Flueckiger je savršen trkački vikend okrunio pobjedom, nakon što je već pomeo konkurenciju u petak. Ondrej Cink je bio drugi. Treće mjesto pripalo je Antonu Cooperu . Uzbudljivu borbu za četvrto mjesto između Rumunja i Francuza dobio je Thomas Griot. Nakon vrlo lošeg starta, Nino Schurter napokon se probio na deseto mjesto i zaostao za gotovo dvije minute.

Nakon van der Poela, Mathias Flueckiger tek je drugi u elitnoj muškoj kategoriji koji je u istom vikendu pobijedio i u kratkoj i u olimpijskoj kros utrci!

Ukupni poredak

Novi vodeći je Mathias Flueckiger sa 794 boda. Drugoplasirani Ondrej Cink ima 140 bodova manje. Na trećem mjestu je pobjednik Albstadta Francuz Victor Koretzky (KMC Orbea) s 623 boda. Nizozemac Mathieu van der Poel skliznuo je na četvrto mjesto (570 bodova). Isti broj bodova ima Anton Cooper na petom mjestu.

Žene: Lecomte s brzinom više

Simultanka mlade Francuskinje Loane Lecomte (Massi ) i borba za drugo mjesto između šest natjecateljica: To su Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute- Absalon BMC), Šveđanka Jenny Rissveds, Austrijanka Laura Stigger (Specialized Racing),  Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker XSAUCE) i američki Haley Batten (TrinityRacing MTB).

Loana Lecomte. Foto Keno Derleyn  @kenoderleyn

Prva koja je ispala iz ritma bila je Haley Batten. No i Pauline Ferrand Prevot je imala problema s tempom i pomicala se između drugog i šestog mjesta, Jolanda Neff neko je vrijeme vodila skupinu, ali je i ona posustala.

Loana Lecomte odvezla je svoju utrku s više od dvije minute prednosti prije zadnjeg kruga. Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC) polako se probila iz pozadine i u posljednjem krugu završila na šestom mjestu. Sjajna Australka McConnel  prije posljednje runde je izgubila kontakt s Richards .

Loana Lecomte se Leogangu potvrdila kao prva kandidatkinja za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju Forma aktualne olimpijske prvakinje Jenny Rissveds u uzlaznoj je putanji, što se vidjelo i na kraju današnje utrke, kada je brzo nadoknadila zaostatak od 20 sekundi iza Pauline i Laure te je povukla sa sobom Jolandu Neff koja je pala u pretposljednjem krugu na jednom od spustova.

Laura Stigger

U drugom dijelu posljednjeg kruga Laura Stigger malo je pobjegla od Pauline Ferrand Prevot, a Jenny Rissveds “zapela” je za bicikl Francuskinje, pretekla je, a mjesto je stekla i Jolanda Neff . Uslijedio je napad Šveđanke na drugo mjesto.

Prvo mjesto i dvostruku krunu Leoganga osvojila je Loana Lecomte . Dvije minute iza nje, Jenny Rissveds prešla je ciljnu liniju (+1: 48), a Laura Stigger (+1: 50) je bila treća. Za Austriju je ovo najbolji rezultat u elitnoj ženskoj kategoriji. Jolanda Neff zauzela je četvrto mjesto s dvije minute i dvije sekunde, dok je Pauline Ferrand Prevot na kraju odustala i završila na petom mjestu s dvije i pol minute zaostatka. 

Samostalna vožnja Loane Lecomte 

Ukupni poredak

Loana Lecomte dodatno je učvrstila svoje vodstvo i ima 1.045 bodova nakon šest utrka (tri puta XCC i tri puta XCO) . Pauline Ferrand Prevot popela se na drugo mjesto sa 680 bodova, Haley Batten (jučer 16. mjesto) je na trećem mjestu sa 669 bodova. Četvrta s 544 boda je Rebecca McConnell (jučer sedma), a peta Linda Indergand (jučer 12. mjesto) s 533 boda.

Žene U23: Mona s trisom

Austrijanka Mona Mitterwalner (Trek / Vaude) pobijedila je treći put ove sezone. Ovoga puta drugoplasirana Mađarica Kata Blanka Vas zaostala je za više od minute. Dankinja Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) bila je treća . U ukupnom poretku Mona Mitterwallner ima 270 bodova, dva druga i jedno treće mjesto, a Caroline Bohe skupila je 200 bodova, Kata Blanka Vas ima 10 bodova manje.

Mona Mitterwalner

Muški U23: Rileyjeva forma raste

Nakon drugog mjesta u Novom Mestu u Moravskoj, Amerikanac Amos Riley zakoračio je na najviišu stepenicu. U snažnom finišu prestigao je Čileanca Martina Kossmanna (Lexware Mountain Bike Team) za 12 sekundi, a Švicarac Joel Roth (Bike Team Solothurn ) zauzeo je treće mjesto .

U ukupnom poretku s 220 bodova i dalje vodi Kanađanin Carter Woods (Norco Factory Team XC), koji je nakon dvije pobjede danas završio na petom mjestu. Drugo mjesto pripalo je današnjem pobjedniku Rileyu, koji ima 200 bodova. Treće mjesto pripada švicarcu Rothu.

Start kategorije U23.

Rezultati

Snimku seniorskih utrka u olimpijskom krosu pogledaj na  Red Bull TV.

Fotografije Moritz Ablinger i Stefan Voitl . Naslovna fotografija: Red Bull TV.

Pročitaj i
Svjetski kup Leogang Report: U spustu najbrži Brosnan i Balanche
Svjetski kup Leogang Report: Flueckiger i Lacomte najbrži 

Prati nas