Loana Lecomte, Leogang
11. lipnja 2021

U uzbudljivoj ženskoj utrci mlada je Francuskinja ostvarila svoju prvu svjetsku pobjedu. U muškoj konkurenciji nisu pak startala tri glavna favorita, ali u utrci „na nož“ pobjeda je otišla u Švicarsku…

Današnji kratki kros bio je tehnički možda i najteži u sezoni i izuzetno sličan klasičnom olimpijskom krugu. Krug duljine jednog kilometra i s  čak 40 visinskih metara uspona. Kratka ravnina i odmah u duži uspon preko livade, slalom, tehnički preko mosta, nekoliko zavoja na zbijenom makadamu, kratak uspon s desnim zavojem i dio puta uz brdoviti poligon Velosolution. Zatim još malo vožnje i super zavojiti flow spust.

Seniorke: Sedamnaest minuta ponekad je dovoljno za pobjedu

Fenomenalna mlada Francuskinja Loana Lecomte ostvarila je danas svoju prvu pobjedu u kratkom krosu u Svjetskom kupu. Nakon prvog kruga skupinu je predvodila Švicarka Sina Frei (Specialized Racing), a za njom Loana Lecomte (MASSI), Šveđanka Jenny Rissveds i Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). No, na prvom usponu 21-godišnja Lecomte preuzima vodstvo i odmiče suparnicama točno koliko je potrebno da im zada da ima puno posla u sljedećim rundama.

Na drugom i trećem mjestu su se izmjenjivale Rissveds, Australka Rebecca McConnell (Primafflor Mondraker Xsauce) i Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Abolute-Absalon BMC). Iz pozadine im se velikom brzinom približila Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing).

Lecomte je pak vozila svoju utrku. Rissveds je u međuvremenu malo posustala. Prevot je ispala iz prvih pet, a Neff je krenula u lov na prvo mjesto. No, njezin “let” do prvog mjesta spriječila je izuzetno snažna McConnell koja je na kraju pretposljednjeg kruga krenula u lov na super pripremljenu Lecomte.

Na njenu žalost, cilju je bila prespora samo četiri sekunde. Treće mjesto pripalo je Jolandi Neff , koja je kasnila 11 sekundi, četvrto mjesto je od  Amerikanke Haley Batten (TrinityRacing MTB) obranila Jenny Rissveds. Trenutna svjetska i olimpijska prvakinja Pauline Ferrand Prevot završila je utrku na šestom mjestu nakon foto finiša.

Rezultati

Seniori: Kad napadneš 300 metara prerano

I u muškoj konkurenciji smo danas vidjeli prvu pobjedu u kratkom krosu u Svjetskom kupu i to za Švicarca Mathiasa Flueckigera. Doduše bez tri velika imena na startu. Mathieu van der Poel je otputovao na Utrku po Švicarskoj (cesta) od koje je danas morao odustati zbog bolesti, Tom Pidcock je ozlijeđen, a Henrique Avancini ostao je u Brazilu i već se priprema za Olimpijske igre u Tokiju.

Start utrke bio je uzbudljiv jer je Švicarac Nino Schurter (SCOTT-Sram MTB Racing Team) promašio pedalu i skliznuo je gotovo do posljednjeg mjesta. Novozelanđanin Anton Cooper (Trek Factory Racing) najbrže je vozio prema prvom usponu. Slijedili su ga Francuzi Titouan Carod (Absolute- Absalon BMC), Jordan Sarrou ( Specialized Racing) i Victor Koretzky (KMC Orbea ) te Rumunj Vlad Dasclau (Trek Pirelli).

Do četvrte od osam rundi, prvih petnaest natjecatelja bilo je nagurano u deset sekundi razlike. Tada je Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team) prvi ušao u petu rundu. Polako je pojačao tempo, a pridružio mu se Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Nastavili su sa samostalnom vožnjom i odvojiti se od ostalih koji su ubrzo počeli zaostajati za osam do deset sekundi.

Čeh je diktirao tempo, a Švicarac ga je slijedio. Sve do travnatog uspona u posljednjem krugu kada je Cink napao, ali njegov napad nije uspio i Flueckiger je poveo te se odvezao na sigurnu udaljenost. Cink ga je pokušavao uhvatiti. No, prednost od tri sekunde u odnosu na grbavi poligon i završni flow spust bila je dovoljna za prednost Flueckigera, najboljeg spustaša, od šest sekundi u cilju.

Mathias Flueckiger veselio se svojoj prvoj pobjedi u kratkom krosu za Svjetski kup. Ondrej Cink osvojio je drugo mjesto, a Nizozemac Milan Vader (KMC Orbea) stigao je na treće mjesto.

Rezultati

Snimku kratkog krosa pogledaj na Red Bull TV.

Naslovna fotografija: UCI MTB.

Prati nas