Fort William
23. svibnja 2022

Varljivo škotsko vrijeme u svoj svojoj ljepoti – kiša, sunce, vjetar, kiša, magla i još malo kiše. Fort William nikada neće razočarati!

Drugo kolo ovogodišnjeg Svjetskog kupa u MTB spustu održanoj je jučer u škotskom zimskom centru Nevis Range. Uzbudljivo finale u ženskoj kategoriji i napet zaključak muške utrke u kojoj je Francuz osvojio svoju treću uzastopnu pobjedu na ovom odredištu. Osim atraktivnih vožnji i glasnih navijača, Fort William je danas dobio posebnu čast. Službeno je najavljeno da će se Svjetsko prvenstvo ovdje održati sljedeće godine!

Muški: Prva četvorica natiskali se u istoj sekundi

Prvi koji je preuzeo vodstvo bio je Francuz Thibaut Daprela (Commencal/Muc-Off by Riding Addiction), koji je postavio vrijeme 4:37.584 i postavio se  ispred tri francuska natjecatelja: Remy Thirion, Baptiste Pierron i Dylan Levesque. Dakle, Francuzi na četiri najbolje pozicije su čekali posljednjih deset najbržih iz kvalifikacijske utrke. Francuskoj falangi na vrhu pokušao se pridružiti zemljak Loris Vergier (Trek Factory Racing DH), ali neposredno prije najbržeg dijela staze spao mu je lanac. Tada su Francuze pokušali prestići Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), ali s pogreškom u srednjem dijelu uspio je doći samo do trenutnog drugog mjesta.

Francuski prvak Benoit Coulanges (Dorval AM Commencal) bio je najbliži skidanju Daprele s prijestolja, ali nije uspio. Jednako je prošao Danny Hart (Cube Factory Racing). Tada je startao  Amaury Pierron (Commencal/Muc-Off by Riding Addiction) i s gotovo savršenom vožnjom i vremenom od 4:37,115 je preuzeo vodstvo. Čak ni sedmerostruki pobjednik Fort Williama, Južnoafrikanac Greg Minnaar (na kraju sedmi), niti pobjednik kvalifikacija, Britanac Laurie Grenland (oba Santa Cruz Syndicate), nisu mu mogli oduzeti pobjedu.

Amaury Pierron osvojio je svoju drugu uzastopnu pobjedu u sezoni, treću u Škotskoj i osmu u svojoj karijeri. Drugo mjesto osvojio je Daprela, a treći je bio Grenland.

Pierron  je konsolidirao vodstvo u ukupnom poretku i ima 455 bodova. Drugo mjesto dijele Grenland i Coulanges s 289 bodova. Potonji je danas osvojio četvrto mjesto.

Video: Amaury Pierron luduje Nevis Rangeom

Žene: Nina pripitomila Nevis Range

Kada je Njemica Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate) postavila vrijeme od 5:14.170 postalo je jasno da će natjecatelji koji startaju iza nje morati uložiti pošten napor kako bi je nadmašile. Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), odlično je započela, ali je pala i vuiše nije mogla nadoknaditi zaostatak. Francuskinja Marine Cabirou (Scott Factory Racing DH) bila je suverena sve do pogreške prije skoka preko ceste, kada je morala zaobići i izgubiti dragocjene sekunde. Francuskinja Myriam Nicole (Commencal/Muc-Off by Riding Addiction) još uvijek osjeća posljedice potresa mozga i nije bila 100 % spremna. Nije je mogla nadmašiti ni Švicarka Camille Balanche.

Myriam Nicole

Drugi put na vrhu postolja

Nina Hoffmann ostvarila je svoju drugu pobjedu u karijeri. Svjetska prvakinja iz 2020. Godine Balanche, zauzela je drugo mjesto, a Nicole je završila na trećem mjestu. Susjeda Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) zauzela je 11. mjesto sa 26.911 sekundi zaostatka.

Zbog kvalifikacijske pobjede i drugog mjesta, Balanche je još uvijek u uvjerljivom vodstvu (435 bodova), druga je Nicole (370 bodova), a treća je danas petoplasirana Valentina Höll, sa 325 bodova. Monika Hrastnik je za 105 bodova nakon dvije utrke na 11. mjestu.

Varljivo škotsko vrijeme u svoj svojoj ljepoti – kiša, sunce, vjetar, kiša, magla i još malo kiše. Fort William nikada neće razočarati!
Camille Balanche

Fort William domaćin svjetskog prvenstva 2023.

Sljedeće godine Svjetsko prvenstvo održat će se u Škotskoj. Glasgow će biti središte biciklističkih događanja od 3. do 13. kolovoza jer će biti prvi koji će kombinirati natjecanja u čak trinaest biciklističkih disciplina. Prve informacije o tome pojavile su se u veljači 2019. i sada su službeno potvrđene. Fort William i Nevis Range, stalne postaje Svjetskog kupa još od 2002. Godine, ugostiti će najvolje spustaš(ic)e. Ovu je vijest jučer objavila Međunarodna biciklistička federacija UCI. O prvom objedinjenom multidisciplinarnom Svjetskom biciklističkom prvenstvu pisali smo još prije više od tri godine: Najavljujemo: Prvo mega SP u biciklizmu, Glasgow 2023.

Juniorke: Fort William bez Izabele

Kanađanka Gracey Hemstreet (Norco Factory Team) osvojila je drugu uzastopnu pobjedu u sezoni. S vremenom od 5:37,496, to je 2,9 sekundi brže od Britanke Phoebe Gale (Canyon Collective FMD). Još jedna Britanka zauzela je treće mjesto. Aimi Kenyon (Pinkbike Racing) zaostala je za šest  sekundi. Aktualna svjetska prvakinja, Bugarka Izabela Jankova (Gen S) nije se pojavila na startu nakon subotnjeg pada i šestog mjesta.

Ukupni poredak: Hamstreet 120, Gale 100, a na trećem je mjestu Novozelanđanka Jenna Hastings (Pivot Factory Racing).

Juniori: 0,038 sekundi u korist Britanaca

Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team) bio je najbrži junior u Nevis Rangeu. S vremenom 4 minute, 38 sekundi i 485 tisućinki njegovo je vrijeme za dlaku bilo bolje od vremena svjetskog prvaka, Kanađana Jacksona Goldstonea (Santa Cruz Syndicate) sa svega 0,038 sekundi zaostatka. Treće mjesto zaozeo je Australac Remy Meier-Smith (Propain Factory Racing).

Nakon dvije utrke u ukupnom poretku još uvijek vodi Goldstone (110 bodova), Williams ima pet bodova manje, Meier-Smith je treći s 95 bodova.

Rezultati

Karavana Svjetskog kupa seli se u Austriju. Treće kolo održati će se u Leogangu od 10. do 12. lipnja.

Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Sadržaj bazen

Pročitaj i
Svjetski kup Lourdes Report: U Francuskoj najbrži Pierron i Balanche

Prati nas