Lurd, svetovni pokal
29. ožujka 2022

Luda atmosfera na prvoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog MTB DH kupa, fanatični navijači i pravi biciklistički rodeo na stazi…

Prva utrka Svjetskog kupa u ovogodišnjoj sezoni je već iza nas. Karte su ponovno izmiješane. Sljedeća runda na rasporedu je za mjesec i pol, u Škotskoj. Fort William će biti domaćin najboljih svjetskih spustaš(ic)a 21. i 22. svibnja.

Elite muški

Najduže vrijeme u nedjelju je u vrućem je stolcu proveo mladi Britanac Kade Edwards (Trek Factory Racing DH). S prvog ga je mjesta izgurao američki nacionalni prvak Dakotah Norton (Intense Factory Racing), koji se očito dobro privikao na novi bicikl kojega je pomogao razviti tijekom zime. Međutim, njegovo vodstvo nije dugo trajalo, jer ga je Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory Team) izgurao s vrha s novim najboljim vremenom 2:52,174. No nakon kratkog vremena ga je sunarodnjak Laurie Grenland (Santa Cruz Syndicate) skinuo s vrha.

Na startu su ostala samo desetorica, od toga šest Francuza!

Odlična vožnja Amerikanca iz Canyon Collective Factory Teama. Luca Shaw zamalo se spustio ispod dvije minute i pedeset sekundi. Na kraju, to mu je bilo dovoljno za peto mjesto. Francuz Amaury Pierron (Commencal Muc-Off by Riding Addiction) najluđe je vozio na prvom dijelui staze, a u drugom dijelu imao je neke probleme, izgubio je nešto svoje prednosti, ali pri kraju sje sve nadoknadio i postavio vrijeme 2:47,711. Na vrhu su bila samo dva vozača iz ekipe Specialized Gravity. Prvo se Kanađanin Finn Iles približio Pierronovom vremenu u sredini staze, ali na kraju je bio sporiji za 0,847 sekundi. Francuski navijači poludjeli su zbog posljednjeg vozača na stazi. Loic Bruni je krenuo u lov na svoju prvu pobjedu u domovini. Iako je četiri puta u sedam godina bio svjetskim prvakom, godina, nikada nije pobijedio u Francuskoj. Ali vožnja „na rubu” nije bila dovoljna za prvo mjesto, stigao je kao treći.

Amaury, Amaury…

Pierron se veselio svojoj sedmoj svjetskoj pobjedi u karijeri. Bivši juniorski svjetski prvak Iles postigao je najbolji rezultat u seniorskom natjecanju sa svojim drugim mjestom. Loic Bruni morao se pomiriti s trećim mjestom (+ 1,086). Četvrto mjesto osvojio je Francuz Benoit Coulanges.

Pierron je zaradio 200 bodova za nedjeljnu pobjedu i 30 za treće mjesto s kvalifikacijama. Drugi je Iles, s 200 bodova (40 kvalifikacija i 160 utrka), dok je treći 10 bodova manje Bruni (50 + 140).

Monika Hrastnik – foto: Jey Crunch @crunch724

Elite žene

Prva kandidatkinja za pobjedu u ženskoj konkurenciji (drugo mjesto u kvalifikacijama) Francuskinja Myriam Nicole (Commencal Muc-Off by Riding Addiction), teško je pala na jutarnjem  treningu, tako da do starta nije znala hoće li se pojaviti u finalu. Ipak je startala  i odvezla je pravi rodeo na stazi, dvaput na rubu pada. Unatoč svim zelenim prolaznim vremenima na kraju je osvojila drugo mjesto sa zaostatkom od 0.624. Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) izvela je izvrsnu i besprijekornu vožnju te je osvojila treće mjesto s vremenom 3:20.980.

Pobjednica u nedjelju bila jesvjetska prvakinja iz 2020., Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), čije je vrijeme bilo 3:19,983. Pobjednica kvalifikacijske utrke, Austrijanka Valentina Höll (RockShox Race Team), osvojila je na kraju četvrto mjesto, dok je peta bila povratnica nakon ozljede, Francuskinja Marine Cabirou (Scott DH Factory). Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) osvojila je deveto mjesto.

Na kraju sam ostala čitava. Ovo nije bila moja utrka. Previše se toga dogodilo. Premalo sam trenirala jer sam predugo čekala na uspinjači. U stvari, drago mi je da sam bila u mogućnosti voziti nakon jučerašnjeg pada. Staza je bila brutalna. Sreća što je ostala suha. Sada treba dalje trenirati i biti što je više moguće na biciklu do sljedeće utrke.

Monika Hrastnik

Redoslijed nakon finala i kvalifikacija je slijedeći:

Camille Balanche ima 225 bodova (200 za finale, 25 za četvrto mjesto u kvalifikacijama), Myriam Nicole ima 200 boda (160 + 40),a Valentina Höll  zauzima treće mjesto sa 175 bodova (125 + 50). Monika Hrastnik je na desetom mjestu sa 60 bodova.

Juniori

Kanađanin Jackson Goldstone ( Santa Cruz Syndicate) s izvrsnom vožnjom u donjem dijelu, s vremenom 2:52,584, prestigao je Australca Remyja Meier-Smitha (Propain Factory Racing) za 2,8 sekundi te je bio je 3 i pol sekunde brži od trećeplasiranog Britanca Jordana Williamsa (Madison Saracen Factory Team). Goldstone se očito dobro navikao na novi Trek bicikl i novu ekipu te mentorstvo Grega Minnaara i Stevea Peata. Goldstone vodi sa 60 UCI bodova, drugi je Meier-Smith (50 bodova), a treći Williams ima pet bodova manje.

Juniorke

Je li došao kraj dominaciji Bugarke Izabele Jankove (Gen-S), svjetske i europske prvakinje, koja je lani osvojila i Svjetski kup u spustu? U nedjelju je Kanađanka Gracey Hemstreet (Norco Factory Team) obavio sjajan posao i za gotovo šest i pol sekundi prestigla Britangu Phoebe Gale (Canyon Collective FMD). Jankova se danas morala zadovoljiti trećim mjestom, s osam i pol sekundi zaostatka. Nakon prve utrke, Hemstreet ima 60 bodova, Gale 10 manje, a Jankova na trećem mjestu ima 45 bodova.

Rezultati na uci.ch

Naslovna fotografija Red Bull TV screenshot

Prati nas