Svetovni pokal, Bielsko-Biala
21. svibnja 2024

Proteklog je vikenda održana prva utrka Svjetskog kupa u MTB spustu u Poljskoj. Bielsko-Biała se pokazala kao odličan domaćin s novim navijačima i novom stazom…

Staza koja pomalo podsjeća na Maribor, s time se slaže i Laurie Greenland iz “sindikata”. za vrijeme utrke juniork i juniora još uvijek je bila mokra i blatna tijekom utrka mladih, a za utrke elite kategorije, sunce je obasjalo mjesto održavanja. Dijelom je osušilo stazu, ali je dijelom staza i dalje bila blatnjava i pomalo skliska. No, majstoricama i majstorima spusta to nije smetalo te su se, unatoč različitim uvjetima na stazi, približili najbržim vremenima od subote.

Bielsko-Biała: Kad se jedanaest najbržih dama “nagura” za pobjedu

Ako je brza i divlja Njemica Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate) dobro okusila poljsku zemlju u kvalifikacijama, u finalu je odvozila bez greške i u cilju postavila vrijeme 3:28.323. No, njezino izvrsno vrijeme nije bilo dovoljno za dulje vodstvo, jer je Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) odvezla nešto brže. Na polovici staze već je imala dvije sekunde prednosti, ali je u donjem dijelu bila nešto sporija od Njemice, ali je ipak uspjela dobiti pola sekunde u svoju korist i zaletjeti se na mjesto vodeće.

Niti Švicarka nije dugo ostala u vrućem stolcu. Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) stekla je prednost u donjem, fizički najzahtjevnijem dijelu. Cabirou je ušla u cilj s vremenom 3:26.643. Na startu su bile ostale još samo dvije od 11 natjecateljica u finalu. Povratnica nakon ozljede, Britanka Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD) pojačala je formu iz Fort Williama i cijeli vikend bila među najbržima. Dominirala je u gornjem dijelu, ali je bila nešto slabija u središnjem dijelu. U donjem je dijelu zaostala više od pet sekundi. Vodeća u ukupnom poretku, Austrijanka Valentina Höll (YT Mob) krenula je potom silovito, ali je već prije prvog mjerenja ozbiljno pala, ali je nastavila u vrlo brzom ritmu. Na prvom mjerenju zaostatak je iznosio gotovo osam sekundi, au cilju je zaostajala svega nekoliko desetinki i plasirala se na šesto mjesto.

Tako je Marine Cabirou slavila pobjedu u drugoj utrci Svjetskog kupa. Drugo mjesto pripalo je Camille Balanche, a treće Nini Hoffmann.

Bielsko-Biała: Najbržih 34 u muškom finalu

Irac Oisin O’Callaghan (YT Mob) prvi je u finalu spustio vrijeme ispod tri minute. Štoperice u cilju pokazale su 2:58.532. Potom je deset natjecatelja samo “lutalo u mraku” jer su u prosjeku zaostajali tri i pol ili više sekundi. Jedino se Britanac Bernard Kerr (Pivot Factory Racing) uspio približiti Irčevom vremenu na manje od dvije sekunde. Francuz Thibaut Daprela, dvostruki pobjednik Svjetskog kupa koji se ove godine natječe kao privatnik, također je bio vrlo blizu vremena O’Callaghana, ali je završio sa sekundom zaostatka i postao drugi natjecatelj koji je pao ispod tri minute.

Na startu još polovica najbržih u finalu

Član ekipe Scott Downhill Factory Ethan Craik također je bio vrlo brz. Iako međuvremena nisu ulazila u zeleno, Britanac je bio samo dvije stotinke sekunde iza Irca na trenutnom drugom mjestu. Staza se brzo sušila i postajala sve brža. Francuz Benoit Coulanges je nakon suzdržanog gornjeg dijela u donjem dijelu “otpustio kočnice” i odvezao svoj Commencal do vremena 2:57.326. Tako je postao novi vodeći u Poljskoj.

Super Bruni

Unatoč padu u subotu i činjenici da se nekako nije sprijateljio s novom stazom, vodeći u Svjetskom kupu, Francuz Loic Bruni (Specialized Gravity), pronašao je dio slagalice u finalu te je opet servirao gotovo savršenu vožnju i postavio vremensku ljestvicu malo niže. Njegovo vrijeme iznosilo je 2:55,830!

Natjecatelji koji su startali nakon Brunija nisu se mogli približiti njegovom vremenu. Novozelanđanin Lachlan Stevens-McNab (Union – Forged by Steel City Media) prvi je imao dva međuvremena u zelenom. Nažalost, pao je nedugo nakon trećeg intervala. Tako je san o izvrsnom plasmanu otplutao niz vodu.

Posljednja četiri

Ronan Dunne (Mondraker Factory Racing) je pritisnuo gas i povećao svoje vodstvo sve do trećeg međuvremena, kada je bio gotovo sekundu brži od Brunija! Tada je prednost počela nestajati. Ali na kraju je bilo dovoljno to što je Irac 0,064 sekunde bolji od Francuza! Iako je Amerikanac Luca Shaw (Canyon CLLCTW Factory Team) bio odličan na vrhu, izgubio je previše vremena na dnu i nije se mogao približiti vodećoj trojici. Francuz Loris Vergier (Trek Factory Racing Gravity) bio je malo preagresivan i vozio je doista na granici. Čak se ni on nije mogao mjeriti s Ronanovim vremenom.

Dak na tlu, Dunne na najvišoj stepenici

Najbrži u polufinalu, Amerikanac Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing), prvi put je bio u ulozi posljednjega na startu. Možda je htio previše, ili je možda bila kriva blago skliska podloga u zavoju pa je Dak poskliznuo i pustio potencijalnu pobjedu. 20-godišnji Ronan Dunne slavio je prvu pobjedu u eliti!

Prvi pet u Bielsko-BiałI: 1. Ronan Dunne, 2. Loic Bruni, 3. Loris Vergier, 4. Benoit Coulanges, 5. Amaury Pierron.

Juniori: Amerikanac izvukao asa iz rukava

Ekipi Frameworks ukradeni su bicikli na putu iz Fort Williama, a šef Neko Mullaly je morao odletjeti u Sjedinjene Države po nove. Tako je Asa Vermette, pobjednik Fort Williama, neko vrijeme bio bez bicikla i bio je tek 19. u kvalifikacijama, ali je po kiši uspio potući konkurenciju i slaviti drugi put zaredom. Najbrži kvalifikant Till Alran (Commencal / Muc Off by Riding Addiction), jedan od francuske braće blizanaca, kontrolirao je vrijeme Amerikanca u gornjem dijelu, ali je u donjem dijelu napravio nekoliko grešaka na skliskoj podlozi i na kraju osvojio četvrto mjesto. Asa Vermette je lagano mokru i blatnjavu stazu preveslao s vremenom 3:03.588. Drugo mjesto, 3,8 sekundi zaostatka, na kraju je pripalo francuskom juniorskom prvaku Mylanu Falquetu (Goodman Santa Cruz). Treći je bio Kanađanin Dane Jewett (Pivot Factory Racing) sa zaostatkom od 4,6 sekundi.

Juniorke: Vrlo tijesna pobjeda Britanke

Pobjednica iz Fort Williama, Britanka Heather Wilson (Muc-Off Young Guns), nadmašila je konkurenciju i u Poljskoj. Nakon 3 minute, 28 sekundi i dobrih 8 desetinki sekunde pretekla je drugoplasiranu Novozelanđanku i aktualnu juniorsku svjetsku prvakinju Erice Van Leuven (Commencal Les Orres) za 0,069 sekundi! Ovaj put Van Leuven je odvezla bez tehničkih problema, ali je malo izgubila u šumskom dijelu, a stotinke su bile na strani Britanke. Treće mjesto također je pripalo Novom Zelandu. Sacha Earnest (Trek Factory Racing Gravity) je bila  zaostala 2,515 sekundi.

Provjeri rezultate na uci.org.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike World Series

Pročitaj i
Svjetski kup Fort William Report: Hoell i Bruni i dalje nepobjedivi

Prati nas