Svetovni pokal Fort William
6. svibnja 2024

Legendarna staza u Škotskom gorju mnogima je izazov, a nekima čisti užitak. Dolazi nova generacija brzih mladića i djevojaka. Fort William ovaj put s nekim iznenađenjima na vrhu postolja…

Prošlog je vikenda protekla već dvadeset i prva utrka u MTB spustu na najvišoj razini u Škotskom gorju. Fort William je bio domaćin dva Svjetska prvenstva (2007. i 2023.), a od 2002. je gotovo stalni domaćin utrka Svjetskog kupa! Staza Nevis Range smatra se jednom od najtežih, također je i jedna od najstjenovitijih i staza koja na cilju nudi gotovo ravnu “autocestu” punu skokova. Tu natjecatelji jedva drže upravljač od svih vibracija tijekom četiri minute utrke, noge pakleno gore, a do cilja je još dvadesetak sekundi.

Fort William žene elite: Vali je i dalje nepobjediva

Prva u kvalifikacijama, druga najbrža u polufinalu i treća u velikom finalu Britanka Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD), na najbolji se mogući način vraća u vrh Svjetskog kupa. A kad se već sve ukazivalo na pobjedu “divlje” Njemice Nine Hoffmann (Santa Cruz Syndicate), ona je naime stazu odvozila bez pogreške, na startu je ostala samo još jedna natjecateljica, aktualna svjetska prvakinja iz Fort Williama 2023, Austrijanka Valentina Höll (YT Mob). Prva utrka za novog poslodavca i nakon ne baš najbrže srednje dionice na kraju ipak pobjeda, još jedna za Vali i prva za novu ekipu! Tako su prva tri mjesta zauzele Austrijanka, Njemica i Britanka.

Slovenka Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) završila je prvu utrku ovogodišnjeg Svjetskog kupa na desetom mjestu. Za 14 dana novu će priliku potražiti u Poljskoj. Za mjesec dana je utrka na terenu koji Monika jako dobro poznaje jer je uostalom već osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Leogangu.

Fort William, muški elite: Super Bruni

Južnoafrikanac Greg Minnaar (Norco Factory Racing) ima već 22 pobjede u Svjetskom kupu u MTB spustu. U gornjem je dijelu pokazao da je vrlo brz i ne bi bilo nemoguće da osmi put u karijeri osvoji Fort William. No ovog puta staza Nevis Range nadjačala je Grega.

Pet najbržih u prvoj ovogodišnjoj utrci Svjetskog kupa:

Ako u polufinalu nije uspio završiti u samome vrhu, francuski as Loic Bruni (Specialized Gravity) dao je sve od sebe u finalu i uvjerljivo je slavio pobjedu. Pobjednik polufinala, Australac Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory Team), jakim finišem uspio je zauzeti drugo mjesto. Treće mjesto zauzeo je Brunijev ekipni kolega, Kanađanin Finn Iles, koji je u polufinalu od Brunija bio brži za samo stotinku sekunde. Četvrto i peto mjesto pripalo je Amerikancima. Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing) bio je čovjek koji je najduže izdržao na vrućem stolcu, dok je Luca Shaw kompletirao uspjeh ekipe Canyon CLLCTV Factory Team.

Fort William, juniori: Novi “Uniorac” preživio vatreno krštenje

Novozelanđanin Oli Clark (Unior – Sinter Factory Racing) je završio je svoj prvi Svjetski kup na osmom mjestu. Iako je nakon kvalifikacija izgledalo još bolje, bio je četvrti, u finalu je uz nekoliko pogrešaka utrku završio nešto niže. Ali biti u prvih deset Svjetskog kupa među juniorima svakako je veliki uspjeh!

U utrci je slavio Amerikanac Asa Vermette (Frameworks Racing), koji je nakon ozljede kuka sjeo na bicikl tek 14 dana prije utrke u Škotskom gorju. Mladi natjecatelj kojeg je ove godine pod svoje okrilje uzeo Neko Mulally, čini se, položio je test i sigurno ćemo o njemu još puno puta pisati. Drugo mjesto osvojio je Novozelanđanin Luke Wayman (The Gravity Cartel – Rogue Racing), treći je bio Britanac Daniel Parfitt (BNC Racing).

Fort William, Juniorke: Borba do kraja!

Deset najbržih djevojaka natjecalo se na stazi koja je jedna od fizički najzahtjevnijih za mlade kategorije. Prva favoritkinja, svjetska prvakinja Novozelanđanka Erive Van Leuven (Commencal Les Orres), idealno je startala kao posljednja natjecateljica, stekla nekoliko sekundi prednosti, a onda se dogodilo neočekivano. Prerezala je stražnju gumu, ali nije odustajala i borila se do kraja te završila na petom mjestu. Tako je Britanka Heather Wilson  (Muc-Off Young Guns) ostvarila pobjedu u svojoj prvoj utrci Svjetskog kupa. Odradila je gotovo savršenu vožnju, posebno je bila brza u donjem dijelu “autoceste”. Drugo mjesto zauzela je Novozelanđanka Sacha Earnest (Trek Factory Racing Gravity). Treće mjesto također je pripalo Novozelanđanki Eliani Hulsebosch (Union – Forged by Steel City Media).

Sve rezultate provjeri na uci.org.

Sljedeći spustaški vikend biti održan će između 17. i 19. svibnja, domaćin će biti Bielsko-Biała u Poljskoj. Zatim dolazi još jedno kultno odredište. Između 7. i 9. lipnja domaćin je austrijski Leogang.

Naslovna fotografija Unior – Sinter Factory Racing

Pročitaj i
Svjetski kup Araxá Report: Prva svjetska pobjeda Andreassena, dvostruka pobjeda za Batten
Svjetski kup Mairiporã Report: Pobjede za Rissveds i Blevinsa
MSA WS Report: Pieterse, Schurter, Hoell i Bruni zapečatili ukupne naslove


Prati nas