Viktor Koretzky, Nino Schurter, Albstadt
9. svibnja 2021

Prva utrka ovogodišnjeg Svjetskog kupa u olimpijskom krosu u elitnim je kategorijama bila uistinu napeta. U konkurenciji mlađih seniora Anthony Bilić je zauzeo 88. mjesto…

Seniorska svjetska prvakinja već ima nasljednicu, svjetsku prvakinju u kategoriji mlađih seniorki koja je danas izborila svoju drugu elitnu pobjedu! Dugo nismo vidjeli tako izjednačenu utrku u muškoj seniorskoj kategoriji, a najuspješniji brdski biciklist svih vremena nije stigao do rekordne 33. pobjede.

Žene

Spektakularan početak sezone za aktualnu svjetskomu prvakinju u kategoriji U23, Francuskinja Loana Lacomte (Massi), koja je već u startnom krugu izborila 20 sekundi prednosti. Nakon toga je samo povećala prednost i odvezla svoju utrku.

Sunarodnjakinja i aktualna svjetska seniorska prvakinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC) također je veći dio utrke provela sama i završila je na drugom mjestu s 53 sekunde zaostatka.

Amerikanka Haley Batten (Trinity Racing MTB) zauzela je treće mjesto u svojoj prvoj seniorskoj sezoni, zaostajući minutu i 15 sekundi. Četvrto mjesto pripalo je Amerikanki Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing Team). Peto mjesto u jakom finišu u zadnjem krugu osvojila je Ukrajinka Jana Belomojna (CST Postal Bafang MTB Racing Team).

Muškarci

Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) i Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) odmakli su odmah nakon startnog kruga, a slijedila je skupina koju je predvodio Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing Team). Početkom drugog kruga formirana je veća grupa vozača, a zatim ih je povukao Ondrej Zink (Kross Orlen Cycling Team).

Tom Pidcock (Ineos) probio se iz pozadine. Uslijedilo je nekoliko promjena na vodećim pozicijama. U posljednja dva kruga od šest, tempo je diktirao Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team), a slijedili su ih Schurter i Victor Koretzky (KMC – Orbea), a pobjednik kratkog krosa van van Poel skliznuo je na osmo mjesto.

U posljednjem krugu četvorica su vozila jedno za drugim: Flueckiger, Schurter, Koretzky i Zinc. Dvadeset sekundi zaostatka, Anton Cooper (Trek Factory Racing XC) i Tom Pidcock natjecali su se za peto mjesto, napadajući, ali ne uspijevajući doći više, jer je imao problema s napola probušenom gumom.

Nino Scurter je došao do izražaja, Mathias Flueckiger izgubio je kontakt s vodećima zbog tehničkih problema s biciklom (kvar droppera).

Pri posljednjem silasku napao je Ninu, ali nije napravio dovoljnu razliku, jer ga je Koretzky pretekao prije ” pumptracka “, dobio ciljni sprint i doveo prvog u cilj i veselio se svojoj prvoj pobjedi !

Nino Schurter završio je drugi s dvije sekunde zaostatka, a Mathias Flueckiger bio je treći s 23 sekunde zaostatka za pobjednikom. Pobjedničko postolje upotpunili su Ondrej Cink i Tom Pidcock.

Rezultati na uci.org.

Natjecatelj(ic)e u olimpijskom krosu već se sele na novu lokaciju. Sljedećeg vikenda na rasporedu je drugi krug Svjetskog kupa,  a startaju i pripadnici te pripadnice hrvatske reprezentacije u olimpijskom krosu. Domaćin je Novog Mesto u Moravskoj.

Naslovna fotografija Red Bull TV.

Mlađi seniori, juniori

Dan ranije, u subotu, dobili smo pobjednike četiri utrke. U juniorskim kategorijama pobjede su otišle u Švicarsku i Francusku, a u mlađim seniorskim kategorijama u Kanadu i Austriju.

Muškarci U23

Talijan Simone Avonedetto (Trek – Pirelli) jedno je vrijeme bio u vodstvu, ali na kraju je malo posustao i osvojio treće mjesto. Jedanaest sekundi ispred njega u završnici je bio Nijemac David List, a pobjedu je izborio Kanađanin Carter Woods (Norco Factory Team XC) s još šest sekundi prednosti i vremenom od jednog sata, 11 minuta i 49 sekundi .

Anthony Bilić utrku je završio na 88. mjestu, u istom krugu, sa zaostatkom  tek nešto većim od 11 minuta. Relativno mali zaostatka i konačna pozicija samo svjedoče koliko je jaka konkurencija među mlađim seniorima. Na utrci su startala 133 vozača, od kojih je 96 završilo u krugu s pobjednikom.

Žene U23

Prvih sedam djevojaka su one koje bi definitivno “pomiješale stvari” i u elitnoj kategoriji, a sasvim sigurno pobjednica. Austrijanka Mona Mitterwallner (Trek / Vaude) uvjerljivo je pobijedila, slijedi je Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) dvije minute i 45 sekundi iza nje, a Mađarica Kata Blanka Vas ušla je na treće, tri minute i 46 minuta zaostatka. 

Rezultati

Juniori

Klasa za sebe bio je Švicarac Finn Treudler (JB Brunex Superior Factory Racing), a s njim i Ukrajinac Oleksandr Hudima (Nac. reprezentacija Ukrajine), koji su osvojili prvo i drugo mjesto. Treći je bio Švicarac Nils Aebersold (Roland / Trek Bike). 

Juniorke

Među juniorkama danas tri mjesta su podijelile su Francuskinja Line Burquier (Veloroc Lapierre), Švicarka Monique Halter (Thomus RN Swiss Bike Team-Youngstars) i Njemica Sina Van Thiel (Njemačka reprezentacija).

Rezultate potraži na bikezone-albstadt.de.

Pročitaj i
Svjetski kup Albstadt Report: Pobjede u kratkom krosu za van der Poela i…  

Prati nas