Albstadt short cross
7. svibnja 2021

I to smo dočekali. Nova sezona u vrhu svjetskog MTB-a je službeno započela! Sutra u utrci U23 kategorije starta i naš Anthony Bilić…

Albstadt je ove godine osmi puta domaćin najboljih natjecatelj(ic)a u Svjetskom MTB kupu. Današnje utrke u kratkom krosu bile su prvi pokazatelj koliko su zimi naporno trenirali i pripremali se najbolji vozači i vozačice svijeta. Utrka seniorki prošla je bez Tanje Žakelj (Unior – Sinter), koja je danas odustala od starta i radije će se pripremiti za nedjeljni ispit u svojoj primarnoj disciplini, olimpijskom krosu.

S obzirom na kišu koja je padala proteklih dana mogli smo očekivati blatnu podlogu, ali današnje lijepo, suho i sunčano vrijeme utrku je učinilo brzom, ne pretjerano blatnom i izuzetno zanimljivom!

Seniorske su morale odraditi šest, seniori sedam krugova od 1100 metara. Sprint na sprint i doista ozbiljna aktivacija mišića pružili su zaista lijep uvod u utrke Svjetskog kupa.

Seniorke

Rezervirana i taktička vožnja u ženskoj konkurenciji u prva dva kruga, a potom i uspješan bijeg Švicarke Linde Indergand (Liv Factory Racing), koja je u jednom krugu stekla prednost od 15 sekundi. Ostalih dvadeset djevojaka samo su kontrolirale utrku iza Linde. Indergand je nastavila samostalno voziti do posljednjeg kruga i imala je još deset sekundi prednosti u odnosu na konkurentice.

U pozadini nije bilo prave suradnje i činilo se da će Švicarka lako pobijediti. Sve do posljednjeg kilometra, u kojem su napade na vodeće mjesto izmjenjivale Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Xsauce), Francuskinja Loana Lacomte (Massi), Amerikanka Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing Team) i Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC).

Najjača je bila Ferrand Prevot koja je sustigla Indergand nekoliko stotina metara prije cilja, pretekla je i diktirala svoj ritam do cilja te se veselila se svojoj prvoj ovogodišnjoj pobjedi. Indergand je zauzela drugo mjesto. Nakon foto finiša, treće mjesto pripalo je Britanki Annie Last.

Rezultati

Seniori

Taktička borba za pozicije tijekom gotovo cijele utrke, uz demonstraciju snage Nizozemca Mathieua van der Poela (Alpecin – Fenix). On je naime već u drugom krugu pokazao da može dugo pedalirati pod vrlo velikim opterećenjem. Zatim je prošlo pet krugova bez izraženog napada, samo s izmjenom natjecatelja na vodećim pozicijama. Svi su čekali posljednji krug i torpediranje van der Poela, koji je do tada vozio između petog i sedmog mjesta.

Na početku ga je uspješno pratio Švicarac Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing Team), ali nije ga mogao do kraja pratiti, a s leđa mu se približio Francuz Victor Koretzky (KMC- Orbea), koji je na kraju također prestigao Švicarca u finišu.

Drugu skupinu do cilja vodio je Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), koji je završio na četvrtom mjestu, peto mjesto pripalo je Švicarcu Mathiasu Flueckigeru (THÖMUS RN Swiss Bike Team). Mathieu van der Poel je treći put zaredom slavio u kratkoj kros utrci u Albstadtu i na ovom je mjestu neporažen otkako je disciplina službeno postala dio Svjetskog kupa.

Rezultati

Sutra su u Albstadtu na redu utrke u kategorijama do 23 godine te juniora koji će se natjecati u Svjetskoj seriji mladih. Na startnoj listi u kategoriji U23 je Anthony Bilić koji će nastupiti za ekipu FOUR ES INTERNATIONAL PROJECT.

Video snimku kratkog krosa pogledaj na redbull.com.

Naslovna fotografija: redbull.tv.

Prati nas