SP Tábor
7. veljače 2024

Tábor u Češkoj prošlog je vikenda po četvrti put bio domaćin Svjetskog prvenstva u ciklokrosu. Klasična destinacija nam je podarila je još jedan CX spektakl najviše razine…

Uz Nizozemsku i Belgiju, Češka je zemlja u kojoj ne nedostaje ni gledatelja ni navijača i ljubitelja ciklokrosa.Tábor je pravo kultno odredište, budući da su već ugostili preko dvadeset utrka svjetskog formata. Česi se mogu pohvaliti i velikom CX (i cestovnom) zvijezdom: Zdeněk Štybar. On je u najboljim godinama osvojio čak tri naslova svjetskog prvaka, prvi 2010. upravo na ovom mjestu.

SP Tábor 2024

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu sve su oči bile prošloga vikenda uprte u branitelja naslova i peterostrukog svjetskog prvaka Mathieua van der Poela, koji je svoju prvu seniorsku majicu ginih boja zaslužio u Češkoj 2015. godine. Čak ni subotnji ženski elitni ogled nije nudio baš takav kontrast jer su uz braniteljicu naslova Fem van Empel na naslov opravdano računale i njezine sunarodnjakinje Puck Pieterse, Ceylin Del Carmen Alvarado te Lucinda Brand.

Ciklokros više nije domena samo Nizozemaca i Belgijanaca. U mlađim kategorijama snagu pokazuju Francuzi i Britanci, a eliti se polako približavaju i Talijani i Slovaci.

Petak: CX štafeta u Táboru 

SP su u petak otvorile štafetne utrke. Štafeta je održana treći put nakon SP-a u Fayettevilleu u Arkansasu. Prvi puta su u SAD-u štafetu činili po četiri natjecatelja i natjecateljice, lani ih je u Nizozemskoj bilo šest, a isto tako i ove godine u Češkoj. Kao i prošle godine u Hoogerheideu, i ove je godine nastupilo deset štafeta.

Najbrža je bila francuska štafeta, koju su činili Remi Lelandais, Martin Groslambert, Celia Gery, Lauriane Durafourg, Helene Clauzel i Albin Sparfel. Sparfel je u finišu bio brži od Britanca Camerona Masona i donio zlato Galskim pijevcima. Drugi su bili Britanci, a treća belgijska štafeta.

Video: Mason protiv Sparfela u štafeti

Subota: Van Empel obranila naslov

Juniorke: Francuskinje u vrhu

Lani su na SP dominirale kanadske blizanke Holmgren, a Francuskinja Celia Gery je osvojila broncu, ove godine stvari su krenule drugim smjerom i Gery je u svojoj zadnjoj juniorskoj sezoni osvojila naslov svjetske prvakinje. Britanka Cat Ferguson zaostala je 5 sekundi, a Slovakinja Viktoria Chladonova na trećem mjestu 14 sekundi.

Mlađi seniori: Lani srebro, ove godine zlato

Belgijac Thibau Nys nije obranio prošlogodišnji naslov jer se bprebacio u seniore, no zato se majici duginih boja veselio prošlogodišnji doprvak Nizozemac Tibor Del Grosso, koji je za manje od pola minute bio brži od Belgijanaca Emiela Verstryngea i Jentea Michelsa.

Tábor iza kulisa

Žene elite: Nizozemke osvojile prva četiri mjesta

Fem van Empel još će godinu dana nositi majicu duginih boja. Nizozemka je bila za klasu bolja od svojih konkurentica, što je pokazala i štoperica, prvu je progoniteljicu Lucindu Brand pretekla za čak minutu i 20 sekundi. Puck Pieterse osvojila je broncu sa zaostatkom od jedne minute i 54 sekunde. Četvrto mjesto zauzela je bivša svjetska prvakinja i pobjednica ovogodišnjeg Svjetskog kupa Ceylin Del Carmen Alvarado, a prvu petorku upotpunila je Belgijka Laura Verdonschot.

Fem do druge titule zaredom

Iako će u rujnu napuniti tek 22 godine, Van Empel je već dvostruka svjetska prvakinja u elitnoj kategoriji, a ima još jedan naslov u kategoriji do 23 godine. Ovu je osvojila 2021.

Nedjelja: MVDP bez premca

Juniori: Naslov u Italiju

Mlada generacija natjecatelja u ciklokrosu više nije samo domena Belgijanaca i Nizozemaca koji su došli do naslova svjetskih prvaka. Talijan Stefano Viezzi bio je brži od Nizozemca Kaijea Solena i Čeha Kryštofa Bažanta. Prvu petorku kompletirali su Francuz Aubin Sparfel i Danac Albert Withen Philipsen. Pet najboljih posložilo se u roku od minute, a Viezzi je slavio s osam sekundi prednosti ispred konkurencije.

Mlađe seniorke: Lani srebro, ove godine zlato

Britanka Zoe Backstedt, koja sa svojim konkurenticama u elitnoj kategoriji uspješno nastupa iu utrkama Svjetskog kupa, nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, kada je prvi put prešla u kategoriju do 23 godine, ove je godine osvojila titulu najbolje juniorke. Backstedt, koja je bivša juniorska svjetska prvakinja iz 2022., bila je 44 sekunde ispred svoje najbliže progoniteljice, Čehinje Kristyne Zemanove. Ovog puta bronca je pripala Nizozemki Leonie Bentveld koja je zaostala 11 sekundi. Četvrto mjesto osvojila je prošlogodišnja juniorska svjetska prvakinja Kanađanka Isabella Holmgren.

Video: Tábor je sretan za Zoe Backstedt

Muški elite: MVDP na drugom mjestu po broju CX naslova

Branitelj naslova Nizozemac Mathieu van der Poel jednostavno nije imao pravih protivnika. Već je pokazao svoju nadmoć u nekim utrkama ovogodišnjeg Svjetskog kupa, a samo loš dan spriječio bi Nizozemca da osvoji šesti naslov svjetskog prvaka. Time se na vječnoj listi udaljio od Francuza Dufraissa, Švicarca Zweifela i Talijana Longa, s kojima je dijelio prvih pet naslova prvaka. Samo ga naslov dijeli od sedmerostrukog svjetskog prvaka Belgijca Erika De Vlaemincka.

Mathieu van der Poel je za 58 minuta i 14 sekundi bio 37 sekundi brži od pobjednika utrke Svjetskog kupa u Val di Soleu, sunarodnjaka Jorisa Nieuwenhuisa, a za 1 minutu i 6 sekundi od aktuelnog europskog prvaka, Belgijca Michaela Vanthourenhouta. Pobjednik utrka Svjetskog kupa u Dublinu i Dendermondeu, Nizozemac Pim Ronhaar, te pobjednik ovogodišnjeg ukupnog poretka Svjetskog kupa, Belgijac Eli Iserbyt, zaokružili su prvu petorku.

Sve rezultate potraži na cyclocross24.com.

Fotografije smo posudili sa službenog Facebook profila UCI Cyclo-cross

Pročitaj i
SP CX Hoogerheide Report: MVDP i WVA u još jednoj epskoj bitki

Prati nas