Hoogerheide, van der Poel
6. veljače 2023

Fenomenalna ciklokros predstava sa svim favoritkinjama i favoritima izuzev aktualnog svjetskog prvaka Toma Pidcocka…

Silvia Persico

Hoogerheide u južnoj Nizozemskoj je tradicionalno mjesto održavanja utrka Svjetskog kupa u ciklokrosu, a proteklog su vikenda po treći put tamo održali Svjetsko prvenstvo. Hoogerheide je već bio domaćin SP-a u ciklokrosu 2009. i 2014. Oko 30.000 navijača koji su se oba dana okupili oko obnovljene stazi, na kojoj se svake godine održava utrka Grand Prix Adri van der Poel, u subotu je odolijevalo kišovitom vremenu. To i jesu idealni uvjeti za ciklokros, jer vrijeme mora biti takvo da navučete gumene čizme, kabanicu i počastite se pečenim krumpirićima i pivom dok gledate utrku.

Izmjena štafeta
Postolje štafeta

SP CX Hoogerheide, petak

Nakon prošlogodišnje premijere na SP-u u Fayettevilleu u Arkansasu, po drugi put na programu je bila štafeta. U SAD-u štafetu činila četiri natjecatelja ili natjecateljice, a u Nizozemskoj ih je u svakoj ekipi bilo šestoro. Svaki je član ili članica vozio po jedan krug. Slavila je reprezentacija domaćina prvenstva koju su činili juniorka Lauren Molengraaf, junior Guus Van Den Eijnden, mlađi seniori Leonie Bentveld i Tibor Del Grosso te seniori Ryan Kamp i Fem Van Empel. Drugoplasirane Britance pretekli su za 31 sekundu, a trećeplasirana belgijska štafeta zaostala je još dvije sekunde.

Nastupilo je deset štafeta, tri više nego na lanjskom svjetskom prvenstvu. Rezulati su ovdje .

SP CX Hoogerheide, subota

Isabella Holmgren

Juniorke: Dominacija Kanađanki

Braniteljica naslova Britanka Zoe Backstedt nije bila na startu jer je prešla u kategoriju mlađih seniorki. U utrci su pobijedile Kanađanke Isabella Holmgren i Ava Holmgren. Da, Isabela i Ava su sestre blizanke, a potonja je slavila svoju prvu svjetsku pobjedu u na posljednjoj utrci Svjetskog kupa u Besançonu. Nakon 42 minute i 13 sekundi utrke, naslov svjetske prvakinje osvojila je Isabella Holmgren, koja je pobijedila Avu za 20 sekundi. Nakon žestoke borbe u posljednjem kolu, koja se vodila između tri natjecateljice, bronca je pripala Celiji Gery iz Francuske.

Thibaut Nys

Mlađi seniori: Zlatni Thibaut Nys

Belgijac Thibaut Nys je za četiri sekunde nadmašio dvojac Tibor Del Grosso i Witse Meeussen. Nizozemac Del Grosso je u ciljnom sprintu prošao cilj nekoliko centimetara ispred Belgijca Meeussena. 20-godišnji Thibau, sin legende ciklokrosa Svena Nysa nakon naslova juniorskog svjetskog i europskog prvaka (sezona 2019./20.) sada u kolekciji ima i majicu duginih boja u kategoriji do 23 godine.

Fem Van Empel

Žene elite: Van Empel potvrdila dominaciju Nizozemske

U prvih deset čak sedam Nizozemki, a i pobjedničko postolje u znaku u Nizozemske. Jedina koja je spriječila Nizozemke da zauzmu prvih sedam mjesta bila je Talijanka Silvia Persico. Naslov elitne svjetske prvakinje osvojila je tek 21-godišnja Fem Van Empel, aktualna europska prvakinja i ujedno ukupna pobjednica ovogodišnjeg Svjetskog kupa! Najviše joj se približila njezia najveći rivalka Puck Pieterse, lanjska svjetska prvakinja u kategoriji do 23 godine i aktualna nacionalna prvak. Treće mjesto pripalo je “veteranki”, prošlogodišnjoj seniorskoj europskoj prvakinji Lucindi Brand.

Video: SP CX Hoogerheide žene elite

SP CX Hoogerheide, nedjelja

Sunce je u nedjelju obasjalo Hoogerheide, baš za posljednje tri utrke ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Nepregledno mnoštvo gledatelja, ususret muškom članskom ogledu, najprije je uživalo u odličnim utrkama juniora i mlađih seniorki. Tu su favoriti opravdali očekivanja. Sve su oči bile uprte u završnu bitku titana. Zvijezda ciklokrosa a posljednjih godina i cestovnih utrka Mathieu van der Poel i Wout van Aert smatrani su glavnim konkurentima za naslov svjetskog prvaka, nizozemski navijači kladili su se na svoje, belgijski na svoje, a jedni i drugi su se pobrinuli da se o ovogodišnjem svjetskom prvenstvu, kojemu je treći put domaćin Hoogerheide, govori i piše još puno vremena.

Leo Bisiaux

Juniori: Bisiaux u vodstvu gotovo od početka do kraja

Nakon šest krugova duge utrke prvi je kroz cilj prošao Leo Bisiaux. Najbliži mu je cijelom dužinom utrke bio Nizozemac Senna Remijn, a za treće mjesto u ciljnom sprintu borili su se Belgijci Yordi Corsus i Wies Nuyens. Bronca je na kraju pripala Corsusu.

Shirin Van Anrooij

Žene U23: Van Anrooij svjetska prvakinja za svoj rođendan

U kategoriji mlađih seniorki bilo je dosta imena koja su obilježila ovogodišnji Svjetski kup u pravoj seniorskoj konkurenciji, među kojima su Nizozemka Shirin Van Anrooij, Britanka Zoe Backstedt, Čehinja Kristyna Zemanova i Francuskinja Line Burquier, dobro poznata iz svijeta brdskog biciklizma.

Shirin Van Anrooij je odmah na početku preuzela inicijativu, a pratila ju je Zoe Backstedt. 19-godišnja Britanka koja ju je u prve tri runde uspijevala pratiti. No onda tada je 21-godišnja Van Anrooij, pobjednica triju ovogodišnjih utrka Svjetskog kupa za seniorke, preuzela utrku u svoje ruke te osvojio naslov svjetske prvakinje. Srebro je Britanka osvojila s pola minute zaostatka, dok je bronca pripala Zemanovoj.

Borba titana

Muškarci elite: van der Poel ili Van Aert?

Bez branitelja naslova Britanca Toma Pidcocka, ali s dva najveća prvaka u ciklokrosu proteklog desetljeća. Nizozemac Mathieu van der Poel, četverostruki svjetski prvak (2015., 2019., 2020., 2021.) i trostruki svjetski prvak Belgijanac Wout Van Aert (2016., 2017., 2018.) opravdali su svoje uloge najvećih favorita.

Nizozemac Lars Van der Haar bio je najbrži od starta, a ubrzo ga je pratio i van der Poel. “Reprezentativna” taktika se isplatila jer su se Nizozemci pobrinuli da ih prati samo Van Aert. Zatim je Van der Haar popustio i glavni igrači započeli su svoju utrku. U pozadini se okupila veća grupa belgijskih i nizozemskih natjecatelja, neko vrijeme ih je pratio Švicarac Kuhn, a negdje na sredini utrke, sa zaostatkom od gotovo pola minute, Belgijanci Eli Iserbyt, Gerben Kuypers, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Nizozemac Las Van der Haar i Britanac Cameron Mason.

Igra mačke i miša

Wout van Aert i Mathieu van der Poel pazili su da im se progonitelji ne približe previše, a između toga odmjeravali snage. Jednom je ispred bio Nizozemac, drugi put Belgijac. Preko prepreka van der Poel je bio nadmoćan, nešto bolji je bio i u trčanju uz stepenice, dok je Van Aert svoje “mišiće” pokazao na hupseru, kratkim usponima, gdje je često mijenjao ritam ubrzavajući. I tako kroz devet krugova do posljednjeg, desetog, kada su dvojica natjecatelja malo usporili, prosječna brzina bila je nešto više od 29 kilometara na sat, a snagu su držali do zadnjih nekoliko stotina metara.

Hoogerheide i taktički dvoboj do cilja

Obijica su se u posljednjem krugu čuvali za asfaltnu ravninu i ciljni sprint. Nizozemac je taktički precizno napadao s drugog mjesta, imao jače noge i nakon sat vremena sedam minuta i za 20 sekundi došao do još jednog naslova svjetskog prvaka. Borbu za treće mjesto između Iserbyta i Van der Haara dobio je Eli Iserbyt. Tako je Iserbyt osvojio još jednu broncu na Svjetskom prvenstvu, dok je Van der Haar, koji je lani osvojio srebro, ostao bez medalje. Sa svojim petim naslovom svjetskog prvaka van der Poel se izjednačio s legendama ciklokrosa Andrejom Dufraissom, Renatom Longom i Albertom Zweifelom. Belgijac Erik De Vaeminck i dalje vlada sa sedam naslova .

Rezultati na uci.org.

Video Hoogerheide 2023, vrhunci muške utrke

Sljedeće godine domaćin svjetskog prvenstva je još jedno odlično mjesto, Tabor u Češkoj. Tabor je posljednji put bio domaćin Svjetskog prvenstva 2015. godine, kada je Mathieu van der Poel prvi put postao seniorski prvak, Wout Van Aert osvojio je tada srebro, a Van der Haar broncu. Prvenstvo će se održati 27. i 28. siječnja 2024. godine.

Službene web stranice ovogodišnjeg prvenstva: wkhoogerheide2023.nl .

Fotografije smo posudili sa službenog facebook profila @UCIcyclocross.

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine: Sweeck i Van Empel osvojili CX Svjetski kup
NP CX report: Potočki i L. Bošnjak nacionalni prvaci za 2023.

Prati nas