6. lipnja 2022

Vruć dan i duboka prašina na stazi obilježili su ovogodišnju XCO utrku u Samoboru. U seniorskim utrkama najbrži su bili Talijan Alessio Agostinelli i Ukrajinka Belomojna. Larisa šesta, Fran osmi, Ivan Okmažić drugi…

Već 29. izdanje utrke u organizaciji samoborskog BBK Šišmiš, utrka prve UCI kategorije koja se računa i za nacionalne kup serije Hrvatske i Slovenije (SloXcup). Tehnički izazovan krug dugačak je 4,1 km.

Seniori: Talijan ponovio pobjedu, Fran osmi u seniorskom debiju

Alessio Agostinelli

Prošlogodišnji pobjednik Alessio Agosttinelli (KTM Protek Elettrosystem) nije dopustio nikakva iznenađenja u šest krugova utrke i odmah na početku je preuzeo vodstvo. Njegov sunarodnjak Daniele Braidot (C.S. Carabinieri) neuspješno ga je lovio i na kraju ušao u cilj sa zaostatkom od dvije minute i 11 sekundi. Treći je bio Karl Markt (JB Brunex Superior Factory Racing), a četvrti odličan slovenski predstavnik Nace Gnezda (MBK Črni Vrh). Fran Bošnjak (BBK Šišmiš) ostvario je solidno osmo mjesto u svom seniorskom debiju na domaćoj stazi.

Daniele Braidot

Seniorke: Nedostižna Belomojna, Larisa šesta

Jana Belomojna

Tanja Žakelj (Unior Sinter Factory Racing), Jana Belomojna (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) i Vita Movrin (Energijateam.com) prvi krug su vozile skupa, zatim su ostale Tanja i Jana. Belomojna je podigla tempo u četvrtom krugu i zadržala vodstvo prema cilju. Tanja je bila iza nje dvije minute i 24 sekunde i bila je zadovoljna rezultatom. Najbolja hrvatska predstavnica bila je Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš) na šestom mjestu.

xco samobor, žakelj, belomoyna
Jana i Tanja

Ostale kategorije

U juniorskoj kategoriji opet je najbrži bio Žan Pahor (Energijateam.com), a odmah za njim u cilj je ušao Ivan Okmažić (BK Makarska). U kategoriji juniorki pobijedila je Talijanka Lisa Canciani (ASD DP66 Giant SMP).

Mladi i maloljetnici započeli su s amaterskim i veteranskim kategorijama. Najjači je bio Filip Boškin (MBK Črni Vrh), a među mlađim juniorima Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana).

Utrku su otvorile najmlađe kategorije U7 i U9 koje su se natjecale u malim krugovima. U srednje velikim krugovima natjecala se kategorija U15. Staza s tehnički zahtjevnim spustom zabilježila je nekoliko padova, a najbrži su bili Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) i Eva Terpin (MBK Črni Vrh).

Svi rezultati

Snimka video prijenosa utrke

www.sloxcup.com

Prati nas