jure žabjek
26. travnja 2022

Tri tjedna nakon prve regionalne međunarodne utrke, Europskog kupa na Lošinju, startala je i serija Unior Downhill Cup. Ivan Bašić novi je nacionalni prvak!

Unior Downhill Cup ove je godine hrvatsko-slovenski nacionalni kup. Sastoji se od dvije utrke u Sloveniji i dvije u Hrvatskoj.

Premijerna utrka ovogodišnje serije, Salona DH, održana je kod Solina, naravno u Dalmaciji. Utrka, koju je organizirao klub Coast Riders, računala se i za ovogodišnje Nacionalno prvenstvo Hrvatske.

Nastavimo usporedbom Lošinja i Solina. Udaljenost između dvije destinacije iznosi 450 km. Staza utrke Salona DH znatno se razlikuje od staze Svjetskog kupa u Lošinju – duža je i strmija, više je zemlje na stazi. I to samo po sebi donosi posebne izazove, ali na drugačiji način od brutalnih oštrih stijena koje je priroda posijala na Lošinju.

Prije nedjeljnog jutarnjeg treninga, solinska je staza bila natopljena kišom, a zatim se gotovo potpuno osušila do popodnevnog finala, ali na nekoliko odsjeka i dalje je bila vrlo skliska.

Slovenija – Hrvatska 1:0

U finalnoj je utrci Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing) postigao najbolje vrijeme dana: Dvije minute i 54 sekunde, i poboljšao je svoju izvedbu s vožnje za poredak za više od pet sekundi. Drugoplasirani Žak Gomilšek, njegov ekipni kolega, jedini je vozio s vremenom ispod tri minute, a na treće se mjesto plasirao još jedan slovenski predstavnik, Jan Cimperman, sa zaostatkom od 6,4 iza Žabjeka.

Žak Gomilšček
Jan Cimperman

Ivan Bašić, član domaćeg kluba Coast Riders, plasirao se na četvrto mjesto i pritom je vratio titulu nacionalnog prvaka u MTB spustu.

Ivan Bašić

Domaći predstavnik Tin Čuljević (BBK Mirakul) ostvario je pobjedu u juniorskoj kategoriji i postao nacionalni prvak u kategoriji. Glavni favorit Frane Medić nezgodno je pao prije svoje vožnje za poredak te se nije pojavio u finalu mada nije ozbiljnije ozlijeđen.

Maj Babačič (Calcit Bike Team) pobijedio je u kategoriji do 17 godina, a u kategoriji mlađih od 15 godina, nevjerojatni Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), razvojne ekipe KD Rajd, postigao je šesto ukupno vrijeme finalne utrke; bio je brži od pobjednika u kategorijama U17 i U19.

Bivši hrvatski prvak Berislav Topol bio je najbrži u konkurenciji veterana.

Lista rezultata finalne vožnje zapravo nije dugačka jer je bilo dosta odustajanja od inspekcije u petak do nedjeljnog finala zbog padova i zahtjevnosti staze.

Što nam slijedi: Soriška planina

Druga utrka održati će se 3. srpnja na Soriškoj planini, na pravoj klasičnoj stazi serije. Očekuje se da će nastupiti i Luka Berginc, koji već ima tri pobjede na Sor’ci, a ove godine već je pobijedio na utrci Europskog kupa na Lošinju, ali je propustio Salona DH.

Od Mediterana do Alpa! Vidimo se na Soriškoj planini! Detalji uskoro ovdje.

www.uniordownhillcup.com

Na naslovnoj fotografiji je pobjednik Jure Žabjek
Sve fotografije Hrvoje Perković
@hrcy_shark

Prati nas