Red Bull Hardline
5. lipnja 2024

Iako su organizatori ovogodišnjeg izdanja spektakla Red Bull Hardline u Walesu bili osiromašeni za novi atraktivni skok te je zbog jakog vjetra utrka startala nešto kasnije, bilo je zaista “na nož”…

Lanjska utrka je bila otkazana zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. Ove godine organizatori su imali više sreće, barem što se tiče kiše, barem za vikend. Start utrke odgođen je za dobrih sat vremena zbog jakih udara vjetra, no to nije pokvarilo atmosferu. Probušene gume odnijele su dobro raspoloženje nekim natjecateljima. Ali ovo je dio brdskog biciklizma i nitko nije imun na nedostatke. Nažalost, braća Matt i Jono Jones te Theo Erlangsen rano su završili utrku.

Sudionici ovogodišnjeg Hardlinea. Fotografija Dan Griffithsa / Red Bull Content Pool

Drugi Red Bull Hardline ove godine

Nakon premijere u veljači u Tasmaniji spust se vratio u Wales, u dolinu Dyfi, gdje je utrka ugledala svjetlo dana 2014. godine. Spust za pozvane natjecatelje, veterane sporta i oni koji su tek nedavno ušli među “one velike”, godinama je bio nešto posebno, a ove bi godine bilo bi još posebnije da su natjecatelji imali na izboru i veliki skok preko kanjona rijeke. No nakon leta trojice sudionika, Matta Jonesa, Bernarda Kerra i Jima Munroa, pri čemu je potonji teško pao, organizatori su odlučili povući novi dio i skok s planirane trase. Tako se ovogodišnji Hardline odvijao u gotovo istim dijelovima, uključujući dva skoka duga preko 20 metara, samo je start pomaknut malo više od postojećeg.

Trostruki pobjednik Bernard Kerr. Fotografija Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Neke vožnje bile su na rubu mogućeg

Adam Brayton je bio prvi, koji je spustio vremensku ljestvicu ispod dvije minute i trideset sekundi. Njegovo vrijeme u cilju iznosilo je 2:29.702. Ostali su gubili previše bilo greškama, kvarovima ili gubitkom vremena zbog netočnog odabira linije u gornjem dijelu staze, a Braytonovo vrijeme dugo je bilo bez poraza. Prvi koji je ozbiljno ugrozio trenutno vodeće vrijeme bio je Sam Blenkinsop koji je zaostao samo 0,08 sekundi.

Taylor Vernon na skoku od gotovo 30 stopa. Fotografija Nathan Hughes / Red Bull Content Pool

Onda je iznenadio je Sebastian Holguin, jedan od specijalista za urbane utrke spusta, koji je za dvije stotinke popravio Braytonovo vrijeme. Mladi i divlji Matteo Iniguez tada je gotovo izjednačio najbolje vrijeme subotnjih kvalifikacija i preuzeo vodstvo s vremenom od 2 minute, 27 sekundi i 5 desetinki. Ali majica duginih boja dala je krila svjetskom prvaku Charlieju Hattonu i aktualni svjetski prvak u spustu preuzeo je vodstvo i zauzeo mjesto vodećeg.

Dunne najbrži u Tasmaniji i u Walesu

Za savršeno iznenađenje pobrinuo se za Juanfer Velez, još jedan stručnjak za urbani spust koji je pokazao pravu brzinu trećim mjestom već u subotnjim kvalifikacijama. Atraktivnom vožnjom zamijenio je svjetskog prvaka u spustu Charlieja Hattona na čelu. Ali na vrhu su bile najbrže subotnje kvalifikacije. trostruki velški pobjednik spusta Bernard Kerr i pobjednik prve australske Red Bull Hardline Ronan Dunne.

Kerr je vozio vrlo oštro, možda previše agresivno na vrhu, ali kada su on i Pivot sletjeli u harmoniji otprilike na pola puta, Kerr je najavio da će biti bolji od Veleza u cilju. I uspjelo mu je. Na startu je ostao još samo prvi s posljednje utrke Svjetskog kupa u Bielsko-Białi. Dunne je u gornjem dijelu je mnogo više kontrolirao Mondrakerov prototip i stekao određenu prednost, zatim je zadržao prednost u svim međuvremenskim mjerenjima i nakon Tasmanije, odnio je i prestižnu pobjedu u Walesu. To je učinilo Irca Dunnea prvim koji je slavio na tasmanijskom Hardlineu i klasičnom odredištu Dyfi Valley. Kerr je osvojio drugo, a Velez treće mjesto.

Ronan Dunne osvojio je drugi Hardline ove godine. Fotografija Dan Griffithsa / Red Bull Content Pool

Red Bull Hardline i prvih deset:

  • Ronan Dunne (IRL) 2:23,045
  • Bernard Kerr (GBR) +1,282
  • Juanfer Velez (COL) +2.189
  • Charlie Hatton (GBR) +3,211
  • Matteo Iniguez (FRA) +4,457
  • Sebastian Holguin (COL) +6,655
  • Adam Brayton (GBR) +6,657
  • Sam Blenkinsop (NZL) +6,745
  • George Brannigan (NZL) +7,381
  • Harry Molloy (GBR) +10,890
Josh Bryceland preko “road gapa”. Foto Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Pogledaj utrku online: redbull.com.

Red Bull Hardline: Snimka utrke

Komentatori ovogodišnje utrke bili su legendarni Rob Warner i Tahnee Seagrave.

Naslovna fotografija Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Red Bull Hardline Tasmania 24 Report: Irac Dunne do prve pobjede

Prati nas