Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
13. travnja 2021

Velika Gorica od prije nekoliko dana se može službeno pohvaliti najvećim (asfaltiranim) pumptrack poligonom u Hrvatskoj, i jednim od najvećih u regiji. A znamo i tko je slijedeći…

Još jedno mjesto u neposrednoj blizini Zagreba dobilo je ovih dana novi pumptrack poligon, i to prije samog glavnog grada. Grad Velika Gorica dobio je trenutno najveći pumptrack u Hrvatskoj kojega je dizajnirala i pripremila slovenska tvrtka Alliance ASE, a izvedbi je pridonio poznati organizator MTB događaja, Adria Bike iz Svete Nedelje. Investitor je Grad Velika Gorica.

Još i prije samog otvorenja, pa čak i prije dovršetka radova, Pumptrack je bio danima pod “opsadom” djece i malo starijih vozača iz Velike Gorice ali i Zagreba jer Zagreb još uvijek nema svoj Pumptrack pa su mnogi pohrlili isprobati ga.

Adria Bike

Pumptrack Velika Gorica: Lokacija

Pumptrack u Velikoj Gorici smješten je na raskrižju Avenije Pape Ivana Pavla II i Rakarske ulice, neposredno uz Sportski centar Panadić i Gradsku sportsku dvoranu. Dolaziš li automobilom možeš ga ostaviti na parkingu sportske dvorane. Ukoliko si već na biciklu, pumptracku možeš prići izravno s biciklističke staze u Rakarskoj ulici.

Lokacija: https://goo.gl/maps/VsCWZPyne37UVeCk7

Slijedeća na redu je Duga Resa

Pumptrack u Velikoj Gorici trenutačno je najveći u Hrvatskoj i jedan od najvećih u regiji. Sama parcela na kojoj je smješten veličine je 2000 m2 a sâm poligon ima gabarit veličine 1403 m2. Pumptrack je izgrađen u svega mjesec dana. Utrošeno je ukupno oko 1500 m3 šljunka te 175 tona asfalta.  

Adria Bike i Alliance ASE već najavljuju početak novog pumptrack poligona u Duga Resi kod Karlovca. Taj bi poligon treba biti dovršen već prije 1. svibnja.

Što je pumptrack i za koga je?

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i slično.

Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini pumptrack atraktivnim i drugačijim od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

Izgradite vlastiti pumptrack!

Pumptrack poligon je jedan od najboljih načina okupljanja i zadržavanja onih najmlađih, ali i svih ostalih na sigurnoj lokaciji, uz aktivnosti na svježem zraku, možemo reći u svim godišnjim dobima. Za pumptrack je potrebna parcela koja bi trebala biti površine najmanje od 500 m2 (i nju bi trebala donirati općina kojoj je stalo do svojih građana). Idealni gabariti su između 1000 i 2000 m2, na ravnoj podlozi. Pored parcele potrebna je politička volja grada ili općine. Visina investicije je od 40.000 eura, ne uključujući PDV. 

Info:

Alliance ASE www.enteralliance.com/hr

Adria Bike www.adriabike.hr

Pročitaj i
Sveta Nedelja ima prvi asfaltirani pumptrack u HR

Foto: Adria Bike

“Hervis”
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas