Sveta Nedjelja ima prvi asfaltirani pumptrack u HR
3. srpnja 2020

Grad Sveta Nedelja poznat je po industrijskoj i poduzetničkoj zoni, ali ima i veliki biciklistički pedigre. Sada je na tom popisu i najbolji pumptrack poligon u Hrvatskoj…

Sveta Nedelja ovih je dana postala bogatija za još jedan sportski objekt, pumptrack stazu na jezeru Orešje, koju ćemo pamtiti kao prvi takav asfaltirani poligon u Hrvatskoj. Iako je smješten na području Grada Svete Nedelje, ovaj pumptrack poligon možemo smatrati i zagrebačkim, obzirom da je Orešje smješteno uz samu granicu Grada Zagreba, to jest lako je dostupno građanima metropole.

Ovaj pumptrack poligon je projektirala slovenska tvrtka Alliance ASE, dok je, uz financiranje  Grada Svete Nedelje, građevinski dio posla odradila hrvatska tvrtka HD Navigatio.

Sveta Nedelja inače je poznata po označenim gravel stazama uz Rijeku Savu, upravo u blizini jezera Orešje, ali i po ciklokros utrkama koje na području Orešja i Sv. Nedelje organizira BK Sveta Nedjelja. Ne treba smetnuti s uma da je u Svetoj nedelji smještena tvrtka Greyp, koja proizvodi električne bicikle za svjetsko tržište.

Pumptrack je odlično rješenje za rekreaciju, treninge i natjecanja

Pumptrack poligoni inače su popularni u Europi i ostalim dijelovima svijeta jer uz relativno mala ulaganja  omogućuju treniranje i natjecanja na odvojenim i sigurnim prostorima. Prije novog poligona u Sv. Nedelji do sada smo u Hrvatskoj imali nekoliko zemljanih pumptrack staza, od Rapca, Varaždina, do Osijeka i Bilja.

EDIT: Jedan od prvih pumptrack poligona u Hrvatskoj osvanuo je 2012. u Pakracu, kao dio tamošnje popularne utrke u MTB spustu, to jest zasebna neslužbena promo utrka. Ideja o pumptracku u Pakracu je zaživjela još 2009., u Jozzovom dvorištu, no to može biti i zasebna tema na našim stranicama.

Naknadno smo se prisjetili da je istovremeno, 2012., održano prvo pumptrack (neslužbeno) kup natjecanje u Hrvatskoj, Dropbikeova Pumperica. Održana su bila tri kola, i to na zemljanim pumptrack poligonima u Oroslavju, Stubici i na Grmošćici u Zagrebu. Ujedno su te godine niknuli i (zemljani) pumptrack poligoni u Rakitju, Virovitici… (hvala Igoru i Santu na podsjećanju).

Više informacija: grad-svetanedelja.hr

Foto: Grad Sveta Nedelja

Prati nas