Pravilnik UCI
21. prosinca 2022

Međunarodna biciklistička unija (UCI) najavila je izmjene u pripadajućim pravilnicima za spust, kratki i olimpijski kros te maraton…

Sljedeće godine očekuju nas mnoge promjene u Svjetskom MTB kupu. Najveća je svakako prodaja televizijskih prava korporaciji Warner Bros. Discovery (Svjetski MTB kup seli s Red Bull TV na Discovery Sports!). A da bi iduće godine kup bio još zanimljiviji, najviše promjena doživjet će „formula 1“ brdskog biciklizma – spust.

Spust (DHI)

Idemo redom, kako piše u novom UCI pravilniku:

 • Prvih deset muškaraca i prvih pet žena elite kategorije nosit će stalne startne brojeve. Oni će biti dodijeljeni prema konačnom poretku prethodne sezone.
 • Nema više “seeding run” vožnje to jest utrke za poredak mlade juniorke, već isu kvalifikacije kao u ostalim kategorijama.
 • Natjecatelj(ic)a će se plasirati samo ako završi barem jednu kvalifikacijsku vožnju i finale.
 • U finale će se plasirati 25 najboljih juniora i 10 najboljih juniorki.
 • Najboljih 60 muškaraca i 15 žena elite kategorije plasirat će se u polufinale!
 • 30 najboljih muškaraca i 10 žena elite kategorije izborit će plasman u finale nakon polufinalne vožnje!
 • Ako se finalna vožnja ne može izvesti (viša sila), kvalifikacijska ili polufinalna vožnja računa se za konačni poredak.
 • Zaštićeni natjecatelji za polufinale su oni koji su u prethodnoj sezoni Svjetskog kupa bili rangirani u top 10 (muškarci) te top 5 (žene). Dakle oni koji imaju stalne startne brojeve.
 • Zaštićeni finalisti su oni koji su bili rangirani u top 5 (muškarci) i top 3 (žene) u prethodnoj sezoni Svjetskog kupa.

Promjene u načinu bodovanja:

 • U kvalifikacijama će maksimalan broj bodova biti 50 za elitne muškarce i žene (bodovi će se dodijeliti prvih 20 muškaraca i prvih 10 žena).
 • U polufinalu u muškoj kategoriji pobjednik dobiva 200 bodova, boduje se do 60. mjesta. U finalu najbrži dobiva 250 bodova, a trideseti 10. Kod žena pobjednica kvalifikacija dobiva 50 bodova, bodovi se dodjeljuju do zaključno s 10. mjestom. U polufinalu pobjednik dobiva 150 bodova, a petnaestoplasirani 5 bodova. U velikom finalu pobjednik će dobiti 200 bodova, dok će deseti dobiti 20.
 • U juniorskim kategorijama bodovanje ostaje nepromijenjeno. Najbolji junior u finalu dobiva 60 bodova, kao i juniorka. Za juniore se boduje do 25. mjesta, za juniorke do 10. mjesta.

U TV prijenosima gledat ćemo polufinalne utrke elitnih muškaraca i žena (60 + 15) te naravno finalne utrke ovih kategorija (30 + 10). Po prvi puta u TV prijenosu bit će i finalne utrke juniorskih kategorija (10 + 10).

Olimpijski kros (XCO)

Ukoliko natjecatelj(ica), prijavljen(a) za utrku Svjetskog kupa u kratkom krosu, ne nastupi na utrci ili ne starta, tada im se neće dopustiti nastup na utrci Svjetskog kupa u olimpijskom krosu (odnosi se na utrke na istom odredištu). Izuzetak će biti liječničko uvjerenje (liječničko osoblje, liječnik ekipe). Na dan utrke Svjetskog kupa u olimpijskom krosu, nijedna druga utrka u klasi ili C1 ne smije se održati na istom kontinentu. Isto vrijedi i za organizaciju Europskog prvenstva.

UCI XC juniorska serija. U Međunarodnoj biciklističkoj uniji broj utrka za mlade kategorije objavit će se zasebno za svaku sezonu.

Kategorija HC (hors) može pripadati samo utrci koja je najmanje tri godine prije toga bila registrirana kao utrka klase C1 i na kojoj su nastupili natjecatelji(ce) iz najmanje deset različitih zemalja. Tijekom treninga prije utrka Svjetskog kupa, natjecatelji(ce) koji su prijavljeni za start dotične utrke ne smiju voziti e-mountain bicikle na stazi! E-MTB je dopušten samo na utrkama prijavljenima kao e-MTB!

Kratki cross country (XCC)

Najveća novost u kratkom krosu je kategorija U23 (muška te ženska). Bodovanje kategorija U23 malo će se razlikovati od elitnih kategorija, pobjednik će dobiti 125 bodova, a 40.plasirani 21 bod. Bodovi preneseni iz kratke cross utrke u ukupni zbroj (XCO + XCC) bit će prepolovljeni prema elitnim kategorijama. Tako se 40 bodova prenosi u ukupni zbroj za pobjednika, a svi do 20. mjesta (4 boda) dobivaju bodove za prijenos u ukupni zbroj.

Maraton (XCM)

Fotografija Hugo Silva / Red Bull Content Pool

Nema više imena Mountain Bike Marathon Series. Od 2023. godine važi samo UCI Svjetski kup u maratonu. Minimalna dob na utrkama bit će 19 godina, a na utrkama će moći sudjelovati i oni s licencom master. Startni red prvo će popuniti 24 najbolja vozača prema bodovima Međunarodne biciklističke unije. Bodove u Svjetskom kupu dobiva prvih 60 plasiranih (jednako muška i ženska kategorija), odnosno pobjednik 250, a 60. 8 bodova. Prvih 20 u svakoj od utrka Svjetskog kupa i 80 najboljih na UCI ljestvici kvalificirat će se za Svjetsko prvenstvo.

Dodatne informacije o novim pravilima potraži na uci.org .

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Objavljen kalendar Svjetskog MTB kupa i serije EWS za 2023.

Prati nas