4. studenoga 2018

Varaždinac se u posljednjoj utrci u Kini plasirao na peto mjesto te je tako osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku serije FISE. Tako je postao prvi hrvatski seniorski biciklist koji je osvojio svjetsko natjecanje!

 

Posljednje, četvrto izdanje ovogodišnje svjetske serije FISE u BMX-u slobodnog stila (freestyle), u disciplini park, osiguralo je najviše mjesto na postolju mladom varaždinskom freestyleru Marinu Rantešu! S petim mjestom u kineskom Čengdu, u okviru Svjetskog prvenstva u urbanom biciklizmu, osvojio je pobjedu u ukupnom poretku i tako postao prvi hrvatski biciklist koji je osvojio Svjetski kup ili bilo koje svjetsko natjecanje u kategoriji elite!

Marinova 2018.

Marin je sezonu započeo možda ispod svojih očekivanja, u japanskoj Hirošimi se nije uspio uvrstiti u top 10; bio je šesnaesti. Na tom je natjecanju slavio Australac Brandon LoupusU francuskom Montpellierru slavio je Amerikanac Nick Bruce, a Marin je došao do trećeg mjesta! Treća postaja serije održana je u kanadskom Edmontonu, a tamo je Marin došao do drugog mjesta, iza pobjednika Australca Logana Martina.

Jučer u Čengdu je u polufinalu Marin osvojio osmo mjesto, a na prvo mjesto se plasirao Amerikanac Dennis Enarson. No danas je Marin zahvaljujući odličnim vožnjama u finalu osvojio peto mjesto, što je bilo dovoljno za njegovu prvu pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog kupa FISE. Danas je u Čengdu inače slavio Australac Jake Wallwork, drugi je bio Dennis Enarson, a na treće se mjesto plasirao Britanac Declan Brooks.

U ukupnom je poretku Marin prestigao legendu i sasvim sigurno najboljeg freestylera u posljednjih desetak godina, veterana, Venezuelca Daniela Dhersa na drugom, te Amerikanca Nicka Brucea na trećem mjestu. Marin je osvojio ukupno 26.700 bodova, svega 200 više od Dhersa, a trećeplasirani Bruce ih je osvojio 24.100.

Uzgred, Ranteš je u posljednjih godinu dana intenzivno trenirao baš u Dhersovem BMX parku u SAD.

Inače, prvo svjetsko zlato za hrvatski biciklizam osvojio je Vinkovčanin Mario Alilović koji je 2011. pobijedio na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu za osobe s invaliditetom (u kategoriji T2) koje se održavalo u Roksildeu u Danskoj. 

Video: Finalne vožnje iz Čengdua

Susjed Jaka

Mladi Slovenac Jaka Remec je u juniorskoj kategoriji na kvalifikacijama osvojio drugo mjesto i tako došao do vrhunskog rezultata!

Detaljnije informacije potraži na fise.fr.

Više o Svjetskom prvenstvu u urbanom biciklizmu potraži ovdje.

Pročitaj i:
Marin Ranteš drugi na FISE BMX Svjetskom kupu!
VIDEO: Prvo postolje na Svjetskom kupu najbolja najava Marina Ranteša za Pannonian Challenge

Prati nas