14. srpnja 2019

Izvrsna ženska i taktička muška utrka. Tanja Žakelj je ostvarila najbolji rezultat sezone na stazi koja je, barem za naše stručnjake iz mtb.si, najbolja ove godine 

Odlično utrkivanje utrka na starom / novom poprištu, jučer u francuskom Les Getsu. Vrlo dobra konfiguracija staze, štoviše, prema mišljenju naših stručnjaka na mtb.si, možda najbolja ove godine. Odlučna borba za drugo mjesto u ženskoj konkurenciji, u muškoj pak taktička i vrlo brza utrka. Pobjede su otišle u Švicarsku i SAD, Tanja Žakelj najbolja ove godine!

Žene

Start izravno na najdulji uspon na stazi, ne toliko strm, ali vrlo dug. Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) predvodi skupinu, potom na prvom spustu odlaze Neff i Amerikanka Kate Courtney. (Scott SRAM MTB Racing), a pet sekundi iza njih Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Facotry), Talijanka Eva Lechner, Brittanka Annie Last (KMC – Ekoi – Orbea), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing)… Njemačka prvakinja Elisabeth Brandau na drugom se usponu prebacuje na čelo, a slijedi ju samo Kate Courtney, Jolanda Neff popušta i zaostaje. Polako im se približava startni broj 75, Šveđanka Jenny Rissveds.

U drugi krug Kate Courtney ulazi kao prva, 13 sekundi za njom grupetto Brandau, Ferrand Prevot, Terpstra… Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) je na 23. mjestu. Na kraju prvog uspona u drugom krugu, Jenny Rissveds se postavlja na čelo skupine, nakon uspješnog lova. 

U treći krug Kate Courtney ponovno ulazi kao prva, ona je otresla Rissveds u posljednjoj trećini kruga. Potonja sada zaostaje 14 sekundi. Na treće mjesto probija se Švicarka Sina Frei (Ghost Factory Racing). Jolanda Neff je već daleko iza i pada na deveto mjesto. Tanja Žakelj trenutno drži 25. mjesto.

Zatim, Sina Frei (Ghost Factory Racing), kreće u lov na Risveds, a Courtney vozi svoju utrku. Četvrto i peto mjesto još uvijek drže Elisabeth Brandau i Pauline Ferrand Prevot. Courtney postiže još skoro od 20 sekundi prednosti.

Courtney ulazi u četvrti krug s prednošću od 26 sekundi ispred Frei i Rissveds. Neff polako dobiva mjesta, Tanja napreduje na 22. mjesto.

I u peti od sedam krugova kao prva ulazi Kate Courney, a slijede ju Jolanda Neff i Pauline Ferrand Prevot na drugom i trećem mjestu.Sina Frei je suverena na četvrtom mjestu, Rissveds se vraća na peto mjesto, a Tanja ide na 20. mjesto.

Jolanda Neff napada Pauline Ferrand Prevot i donekle se približava Courtney (zaostatak manji od pola minute).U šesti krug Courtney ulazi 29 sekundi ispred Neff. U bitci za treće mjesto vodi se borba između Ferrand Prevot, Sine Frei i Elisabeth Brandau. Jenny Rissveds je jako popustila, ali pokušava zadržati priključak. Tanja vozi između 18. i 20. mjesta.

U posljednjem krugu Courtney suverena, dobrih pola minute za njom i dalje agresivna na usponu Jolanda Neff, zatim s minutom zaostatka i u zbijenoj formaciji Brandau, Frei, Ferrand Prevot i mlada Kanađanka Haley Smith (Norco Factory Team).Tanja posljednji krug započinje na 16. mjestu, samo tri sekunde iza Amerikanke Lee Davidson.

Na drugom duljem usponu posljednjeg kruga, tempo prvih pet natjecatelja je isti, zatim je Elisabeth Brandau, možda jedina mama među natjecateljicama Svjetskog kupa, otresla Francuskinju i Švicarku i čvrsto se zgrabila treće mjesto.Na prva dva mjesta bez ikakvih promjena.

U cilju još jedna pobjeda za Kate Courtney, gotovo nepobjedivu aktualnu svjetsku prvakinju. Jolanda Neff zauzima drugo mjesto s 33 sekunde zaostatka, koja se nakon krize u drugom krugu odlično pribrala i obavila velik posao uspjevši se probiti tako visoko. Treće mjesto i svoj prvi pravi podij u Svjetskom kupu dočekala je Elisabeth Brandau. Četvrto mjesto na kraju je osvojila Sina Frei, a peto Pauline Ferrand Prevot. Tanja Žakelj jučer s odlučnom vožnjom najbolja u sezoni – 16. mjesto i 3 minute, 34 sekunde zaostatka.

Muškarci

Odmah nakon starta masovni pad u oblaku prašine, no svi glavni akteri sigurni na čelu. Na prvom mjestu je Brazilac Henrique Avancini, a slijede ga Švicarac Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing), Francuzi Stephane Tempier (Bianchi Countervail), Victor Koretzky (KMC – Ekoi – Orbea), Jordan Sarrou (Absolute – Absalon), Čeh Ondrej Cink (Kross Racing Team), Kanađanin Peter Disera (Norco Factory Team) i Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus). Na kratkom spustu pred šikanom Avancini sklizne i uzme za sobom skoro povuče Schurtera, ali se oba odmah pridruže skupini od osam natjecatelja.

Tri kruga je prvih osam natjecatelja vrlo ujednačeno i utrka postaje više nego taktička. Jedini veliki favorit koji nedostaje u prvom planu je Nizozemac Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), koji se hrabro vozi iza dvadesetog mjesta.

U četvrtom krugu Ondrej Cink napada, donekle rastegne skupinu, a tempo mogu pratiti samo Schurter i Avancini. Na polovici kruga, Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) polako se približava skupini. Tada Cink ponovo napada i samo Avancini i Schurter mogu ga ponovno pratiti. Kratko po ulasku u peti krug formira se petorica natjecatelja, ostavljajući ostale više od pola minute. Osim prve trojice, u skupini su Kerschbaumer i Tempier. U polovici petog kruga inicijativu preuzima Talijan Kerschbaumer.

I u šestom krugu, omjer snaga je gotovo nepromijenjen, petorici se samo donekle približavaju Jordan Sarrou i Peter Disera. U sedmom krugu, Schurter napada na najdužem usponu, a slijedi ga samo Kerschbaumer. Avancini i Cink zaostaju, zatim Talijan opet napadaj i postiže još nešto veću prednost, a Švicarac je odmah iza njegovog bicikla.

Na posljednjem usponu u sedmom krugu, Schurter napada i otresa Kerschbaumera, ali samo nekoliko metara. Isto u borbi za treće mjesto čini Avancini, koji na sličan način, napadom na usponu, otresa Cinka.

U posljednjem, osmom krugu, Kerschbaumer je ponovno postavljen na čelo, a treći je sa 13 sekundi zaostatka, Avancini. Nakon polovice posljednjeg kruga Schurter napada na usponu, time odmah donosi postiže nekoliko sekundi prednosti i dolazi sam na posljednji tehnički spust. Avancini zaostaje 36 sekundi. Takav redoslijed ostaje do kraja.

Nino Schurter, koji je na ovom poprištu osvojio titulu juniorskog svjetskog prvaka 2004. godine, osvaja 32. pobjedu u Svjetskom kupu i samo je jednu pobjedu udaljen od Juliena Absalona, također svjetskog prvaka 2004., ali u seniorima. Drugo mjesto osvojio je Gerhard Kerschbaumer, koji je na kraju zaostao četiri sekunde, dok je treći, sa 36 sekundi zaostatka Enrique Avancini. Stephane Tempier osvojio je četvrto mjesto u foto finišu, Ondrej Cink je bio peti.

Rezultati

Snimke utrka pogledaj na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Pročitaj i
Les Gets Report: Francuzi letjeli na spustu
Video: Stazom za kros u Les Getsu s Perrine Clauzel
Les Gets Report: Kratki kros u oblaku prašine
Video: Upoznaj spust u Les Getsu
Video: Les Gets, po stazi s Wynom i Benom
Najavljujemo: Karavana Svjetskog kupa doputovala u Les Gets

Prati nas