12. srpnja 2019

Uzbudljiv završetak utrke jučerašnjeg kratkog krosa u muškoj kategoriji i solo bijeg u ženskoj. Tanja opet dobra!

Krug dugačak jedan kilometar, vozilo se jučer predvečer uz podnožje skijaških staza, s par zavijenih dijelova, jednim manjim skokom, nekoliko desetaka metara asfalta po središtu mjesta, poslužio je za napete bitke u obje elitne kategorije kratkog krosa Svjetskog kupa u Francuskoj. Obje utrke zbog doista suhe podloge obilježio je oblak prašine, koji se dizao za natjecateljima.

Žene

Gotovo pa klasika. Najbrža je bila Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), no njezinu inicijativu ubrzo je preuzela sunarodnjakinja Sina Frei (Ghost Factory Racing), a nakon prvog kruga na prve su se tri pozicije razvrstale Frei, Neff i Australka Rebecca McConnell (Primaflor) Mondraker Rotor). Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) vrlo solidna, oko 15. mjesta.

U drugom krugu tempo nije niti malo opao, a djevojke su bile rangirane ovako: Britanka Annie Last (KMC – Ekoi – Orbea), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) i Jolanda Neff.

Treći krug je bio vrlo brz, a Talijanka Eva Lechner pridružila se vodećima u diktiranju tempa. Lechner je kao prva započela četvrti krug, dok je Mađarica Barbara Benko (Ghost Factory Racing) zaključila vodećih deset. Tanja je vozila na 19. mjestu.

U peti krug je najbrže ušla Njemica Elisabeth Brandau, a slijedile su je Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing), Anne Terpstra i Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory). Ubrzo je inicijativu preuzela Courtney, koja je ubrzala na početku šestog kruga i odmah dobila nešto prednosti. Za njom, Brandau, Nef i Ferrand Prevot. Courtney je i dalje napadala i vozila oko 5 sekundi ispred ostalih natjecateljica, dok je Tanja bila oko dvadesetog mjesta.

U posljednjem krugu Kate Courtney je ponovno napala i prikupila još nešto dodatnog vremena. Iza nje, borba za ostale stepenice na postolju između Jolande Neff, Elisabeth Brandau i Pauline Ferrand Prevot. 

Na kraju drugi put u kratkom krosu pobjeđuje 23-godišnja Amerikanka, drugo mjesto je uvjerljivo osvojila Francuskinja Ferrand Prevot, a o trećem mjestu je odlučio je foto finiš. Na kraju je pripalo Njemici Elisabeth Brandau. Tanja Žakelj osvojila je 19. mjesto s 43 sekunde zaostatka.

Nakon današnjeg kratkog krosa, u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 1015 bodova vodi Courtney, na drugom je mjestu s 890 bodova Neff, a treće mjesto još uvijek drži Anne Terpstra, koja ima 695 bodova. Tanja Žakelj (241 bod) zauzima 25. mjesto.

Muški

Povratak Nizozemca Mathieua van der Poela (Corendon – Circus) čak i prije početka utrke dao je naslutiti da se niti Avancini niti Schurter neće moći prebrzo veseliti pobjedi.

Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) najagresivnije je započeo utrku, a slijedio ga je Francuz Titouan Carod (BMC Mountainbike Racing Team). Švicarac Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing) startao je nešto slabije no ubrzo je uhvatila priključak. U trećem krugu, Danac Sebastian Fini (CST Sandd Bafang MTB Racing Team) započeo je eksplozivno, slijedio ga je Schurter, a za njim i van der Poel, Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) te Avancini.

Avancini je tada pokušao s prvim napadom u četvrtom krugu, ali ga Schurter i van der Poel nisu pustili daleko. Nakon toga, Španjolac David Valero Serrano (MMR Factory Racing Team) probio se iz pozadine, a Francuz Victor Koretzky (KMC-Ekoi – Orbea) je prvi krenuo, slijedio je Belgijanac Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret).

U šestom krugu, u oblaku prašine, na prvi uspon ušli su ovim redoslijedom – Avancini, Schurter, Koretzky, Schuermans i van der Poel. Prvih sedamnaest natjecatelja rasporedilo se u samo četiri sekunde!

Do posljednjeg, devetog kruga slijedili su kratki napadi, ali nijedan nije bio uspješan. Tada, u posljednjem krugu, Avancinijev napad, na koji je Van der Poel odmah odgovorio. Avancini i van der Poel krenuli su naprijed, ali ubrzo se pridružio Schurter, koji je na svom stražnjem kotaču imao prilijepljenog Koretzkog. Na asfaltnom dijelu na ulazu u centar mjesta Mathieu van der Poel je odmakao, Avancini ga je bezuspješno lovio sve do cilja, a iza njih bitka za treće mjesto između Schurtera i Koretzkoga.

Na cilju, nakon 21 minute i 51 sekunde utrke, van der Poel je pobijedio, Avancini je zaostao za jednu sekundu, dok je Victor Koretzky zauzeo treće mjesto, s dvije sekunde zaostatka u foto finišu. Da je utrka doista bila izjednačena govori i to da je zaostatak 13-plasiranog Manuela Fumića iznosio samo 12 sekundi.

Nakon kratkog krosa, poredak u Svjetskom kupu je: 1. mjesto Nino Schurter (910 bodova), 2. mjesto Mathieu van der Poel (825 bodova), 3. mjesto Mathias Flueckiger (783 boda), 4. mjesto Henrique Avancini (755) točke). mjesto Maxime Marotte (596 bodova).

Rezultati

Snimku obje utrke možeš pogledati na RedBull TV.

Naslovna fotografija Red Bull TV

Pročitaj i
Video: Upoznaj spust u Les Getsu
Video: Les Gets, po stazi s Wynom i Benom
Najavljujemo: Karavana Svjetskog kupa doputovala u Les Gets

Prati nas