9. travnja 2023

Počela je sezona spusta! Doduše Golovec trails test je bio samo simulacija spusta. Svojim jedinstvenim formatom i na ne prezahtjevnoj stazi bio je to odličan uvod u sezonu slovenskog downhill kupa 20chocolate Downhill Cup…

Na stazi s visinskom razlikom nešto većom od 100 metara, kombinaciji već poznatih staza Golovec Trails Ljubljane i novih dionica, sudjelovalo je 105 natjecatelj(ic)a, Puno mladih, čak i iz discipline enduro, nešto početnika, a neki od najbržih spustaša u Sloveniji – osim nekih koji trenutno lutaju po pripremama.

Bicikli za spust bili su zapravo u manjini, jer su enduro bicikli bili jednako brzi na većini dionica, Staza je bila otvorena pet sati, a za to vrijeme sudionici su na njoj odvozili neograničen broj vožnji, a za plasman se računao zbroj dva najbolja vremena svakog natjecatelja. Najuporniji su odradili čak jedanaest vožnji, što je značilo i najmanje 1100 „visinaca“ uspona na vlastiti pogon.

U vremenu koje je bilo na raspolaganju, biciklisti su na početku malo pipali stazu, zatim postavili dobro vrijeme, zatim se malo odmorili i pred kraj neki od njih opet popravili svoje uspjehe. Kiša je poštedjela utrku, ali se staza tijekom gotovo tisuću vožnji (!) promijenila, ponegdje je postala brža, au nekim zavojima bilo je sve manje podrške i trakcije. Neki su odlučili odraditi minimalni broj trčanja s punim radnim vremenom, dok su drugi dobivali desetinke i sekunde tijekom dana. Jedan od najbržih čak je taktizirao i nije svaki put „odao“ svoje vrijeme zabilježeno na čipu, tako da suparnici nisu znali koliko je brz…

Borba za vrh

Luka Berginc

Na kraju je na vrhu poretka završio Luka Berginc (DGK Pohorje – Spank Team Maribor), slovenski reprezentativac, pobjednik prošlogodišnjeg Europskog kupa i državni prvak od prije dvije godine, s najboljim zbrojem dviju vožnji i ujedno najboljim vremenom. dana, Pomaknuo se na prvo mjesto s posljednje dvije vožnje, osmom i devetom.

Jure Žabjek

Do tada je u vodstvu bio domaćin Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing), peterostruki nacionalni prvak i međunarodno najuspješniji slovenski natjecatelj svih vremena, koji je kasno startao i rano završio. Odradio je samo dva brza trčanja, svraćajući u međuvremenu kući na ručak. Ponovno se spustio uz zaustavljanje, no posljednji pokušaj nije uspio. Njegovo najbrže vrijeme bilo je 18 stotinki sporije od Berginčevog rekorda – minuta, 22 sekunde i 23 stotinke – a u zbroju ta dva vremena razlika između njih iznosila je 94 stotinke sekunde.

Treće mjesto zauzeo je natjecatelj u enduru David Ivartnik (Golovec trails), koji se okušao i u ulozi voditelja organizacije. Slijedio je brzi ljubljanski Francuz Ange Jamin (Golovec trails) i na petom mjestu najbrži junior Miha Jerkič (KK Črn trn), trenutno najbrži slovenski junior u enduru, koji se prošle godine okušao i u spustu.

U ženskoj kategoriji iskusna natjecateljica Svjetskog kupa, Austrijanka Helene Fruhwirth (Cranksetter), pretekla je svoju jedinu konkurenticu, domaću Nelu Halilović (Golovec trails), a po jedna natjecateljica nastupila je u konkurenciji juniorki i kadetkinja.

U kategoriji kadeta dečki su se dobro borili, ali Tine Gračner (Golovec trails) nije prepustio pobjedu, njegovo vrijeme bilo je dovoljno za sedmo mjesto u apsolutnoj konkurenciji. U kategoriji dječaka do 15 godina s čak 22 natjecatelja pobjedom je iznenadio Gabrijel Nosan koji je nizao zaostatke iz trke u trku, a u najmlađoj kategoriji do 13 godina domaći su izazov bili susjedi s drugog kraja grada, Gal Novak (Rajd Ljubljana) je završio na vrhu.

U mlađoj  veteranskoj kategoriji master 1 najbrži je bio Mitja Potočin (KD Hrastnik) s 11 vožnji, dok je u kategoriji master 2 enduro mačak, olimpijac i nacionalni prvak u spustu iz davne 1995. godine bio Primož Štrancar (Orbea FOX Enduro Team).

Ozbiljno utrkivanje, iako bez bodova za plasman u kupu.

Fotografije Anže Furlan

Pročitaj i
20chocolate Downhill Cup na jesen dolazi na Sljeme

Prati nas