Evropsko prvenstvo, kros, Pauline Ferrand Prevot
20. listopada 2020

Ovogodišnje Europsko prvenstvo u Švicarskoj tradicionalno je otvoreno utrkama štafeta i ogledima u eliminatoru. Seniorske kategoriju odmjerile su snagu već u subotu. Za Hrvatsku su nastupili Škiljić, A. Nadu, Bilić i F. Bošnjak…

Europsko prvenstvo u MTB krosu i eliminatoru održano se u švicarskom kantonu Ticino. Dok u u štafeti i eliminatoru, kao i posljednjih nekoliko godina, Hrvatska nije imala predstavnike, naši su nastupili u olimpijskom krosu. Karmen Škiljić nastupila je u kategoriji mlađih seniorki, Anja Nadu u juniorkama, Anthony Bilić u mlađim seniorima, a Fran Bošnjak u juniorima. Voditelj reprezentacije je Pavao Roset.

Titouan Carod, Nino Schurter i Mathias Flueckiger

Muškarci elite

Titula najboljeg na starom kontinentu utjeha je za osmostrukog svjetskog prvaka Švicarca Nina Schurtera, kojem ovogodišnja sezona nekako nije išla po željama. Drugoplasirani sa Svjetskog prvenstva, Francuz Titouan Carod, u cilj je, nakon neizvjesne borbe protiv Schurtera, došao kao drugi, s deset sekundi zaostatka, a treće mjesto pripalo je Schurterovom zemljaku  Mathiasu Flueckigeru. Četvrto mjesto osvojio je Talijan Luca Braidot, a peto aktualni svjetski prvak Francuz Jordan Sarrou.

Rezultati

Žene elite

Aktualna svjetska prvakinja, Francuskinja Pauline Ferrand Prevot, osvojila je i europsko zlato. Ona je uz (pre)jak tempo i s 41 sekundom prednosti pobijedila prvu progoniteljicu, Nizozemku Anne Terpstra. Na trećem mjestu našla se Ukrajinka Jana Belomojna (druga prošle godine), koja je zaostala minutu i 56 sekundi.

Pauline Ferrand Prevot svjetskom naslovu dodala je majicu europske prvakinje

Četvrto mjesto pripalo je Britanki Evie Richards, a peto Švicarki Sini Frei. Braniteljica naslova Jolanda Neff nije završila utrku.

Rezultati

Muški U23

Prva tri mjesta podijelili su Švicarci i Talijani, a borba za europski naslov bila je neizvjesna skoro do samog cilja. Pobjednik Joel Roth u finišu je stekao samo 6 sekundi prednosti u odnosu na Vitala Albina. Trećeplasirani Juri Zanotti zaostao je 28 sekundi.

Anthony Bilić osvojio je 41. mjesto sa 8 minuta i 47 sekundi zaostatka, u krugu s pobjednikom.

Rezultati

Škiljić, Bošnjak, Bilić, Nadu i Roset (foto: HBS)

Štafetno zlato za Talijane

Za talijansku nacionalnu ekipu nastupilisu staviti Luca Braidot, Eva Lechner, Filippo Agostinacchio, Nicole Pessi, Marika Tovo i Yuri Zanotti. Bili su za 21 sekundu brži od drugoplasirane francuske štafete (Mathis Azzaro, Luca Martin, Loana Lecomte, Olivia Onesti, Lena Gerault i Jordan Sarrou). Švicarci (Fabio Püntener, Janis Baumann, Alessandra Keller, Noelle Buri, Elisa Alvarez i Thomas Litscher) plasirali su se na treće mjesto s 46 sekundi zaostataka.

Hrvatska štafeta ovaj put nije bila na startu.

Rezultati štafete

Druga slijeva nova je europska prvakinja u disciplini eliminator

U eliminatoru naslovi za Italiju i Francusku

U ženskoj konkurenciji naslov je osvojila lanjska svjetska prvakinja Gaia Tormena iz Italije. U finalu je nadmašila Švicarku Lindu Indergand, Njemicu Marion Fromberger i Francuskinju Coline Clauzure.

U muškoj kategoriji nema iznenađenja, jer je aktualni svjetski prvak Francuz Titouan Perrin Garnier pomeo konkurenciju i osigurao naslov najboljeg na starom kontinentu. Drugo mjesto osvojio je Nizozemac Jeroen Van Eck, treće Francuz Hugo Briatta, a četvrto Švicarac Patrick Lüthi.

Agresivna vožnja novog europskog prvaka.

Rezultati XCE žene
Rezultati XCE muški

Juniori

U utrci je nastupilo 59 natjecatelja, a najbrži je bio danski juniorski prvak Oliver Vedersø Sølvhøj. Drugo i treće mjesto pripalo je svjetskom doprvaku Janisu Baumannu iz Švicarske, s 10 sekundi zaostatka, a treći je bio njegov zemljak, sedmi sa Svjetskog prvenstva u Leogangu Luke Wiedmann, koji je u cilj ušao sa 14 sekundi zaostatka. Trojac je vozio skup U posljednja tri od pet krugova, ali na kraju je najviše snage imao Danac.

Svjetski prvak, Nijemac Jan-Lennart Krayer, utrku je završio na devetom mjestu s dvije minute zaostatka.

Oliver Vedersø Sølvhøj

Fran Bošnjak završio je utrku na vrlo dobrom 29. mjestu s pet minuta i 16 sekundi zaostatka, u krugu s pobjednikom.

Najteža utrka koju sam vozio do sada. Staza je bila skroz drugačija od Svjetskog prvenstva. Puna tehnike, kamenja i kratkih uspona. Startao sam iz zadnjih redova, ali sam se uspio jako dobro probiti. U jednom trenutku sam bio na 19. mjestu. Zadovoljan sam rezultatom, sezona je uspješno završila i veselim se sljedećoj godini – Fran Bošnjak (izvor: BBK Šišmiš Samobor)

Rezultati

Mona Mitterwallner

Juniorke

U kategoriji juniorki startalo je trideset i pet natjecateljica. Očekivano je pobjedila aktualna svjetska prvakinja, Austrijanka MonA Mitterwallner. S više od dvije i pol minute zaostatka srebro je osvojila Francuskinja Olivia Onesti (četvrta na Svjetskom prvenstvu u Leogangu), a bronca je pripala Nizozemki Puck Pietrese koja je zaostala 3 minute i 7 sekundi.

Anja Nadu završila je kao 31. s 14 minuta i sedam sekundi zaostatka, u krugu s pobjednicom.

Rezultati

Žene U23

Posljednja ovogodišnja utrka Europskog prvenstva bila je rezervirana za mlađe seniorke. Startala je trideset i jedna natjecateljica, a aktualna svjetska prvakinja Loana Lecomte najbrže je započela utrku i već u prvoj polovici pet krugova duge utrke stekla je više od dvije minute prednosti. Potom je pojačala tempo i bila u cilju 4 minute i 20 sekundi ispred viceprvakinje. Talijanka Marika Tovo, koja nije završila utrku Svjetskog prvenstva, tako je osvojila srebrnu medalju, ali se morala potruditi, jer je u cilj došla sa samo 16 sekundi prednosti pred trećeplasiranom Ruskinjom Viktoriom Kirsanovom.

Loana Lecomte

Karmen Škiljić završila je utrku na 21. mjestu, krug manje od pobjednice.

Rezultati

Foto Michele Mondini / BettiniPhoto

Naslovna fotografija: Terpstra, Ferrand Prevot i Belomojna 

Bogata fotogalerija dostupna je na službenom Facebook profilu Europske biciklističke unije UEC. Snimke utrka potraži na rsi.ch.

Kako je bilo na lanjskom EP

XCO EP Brno Report: Jolanda i Mathieu očekivano kralj i kraljica Starog kontinenta

Prati nas