ciklokros
8. studenoga 2021

U seniorskoj konkurenciji Lars Van den Haar je maestralno nadmašio petoricu Belgijanaca, a svjetska prvakinja Lucinda Brand bila je brža od fenomenalne Mađarice…

Seniorska utrka održana je jučer, drugoga dana Europskog prvenstva u ciklokrosu u Nizozemskoj. Kiša nije bila brutalna kao u subotu , a natjecatelj(ic)e je čak i malo pomazilo sunce. No blata je bilo u izobilju. Odlične vožnje u malobrojnoj muškoj elitnoj kategoriji, puno više juniora na startu te prevlast nizozemskih vozača u kategoriji U23.

U subotu su pak snage odmjerile seniorke, kategorije U23 te juniorke.

Utrke su održane uz brojne glasne navijače, a krug dug 2593 metra bio je pravi izazov sa 645 metara vožnje po usponima, na spustovima 807 metara, a samo 360 metara po ravnoj podlozi0.

Slika na kojoj se prikazuje tekst, osoba, zrak, promatranje  Opis je automatski generiran
Lars van der Haar

Seniori: Van der Haar s bronce na zlato

Nizozemac Lars van der Haar odolio je napadima premoćnih Belgijaca. Nakon sat vremena, minute i 14 sekundi, radovao se svom drugom seniorskom europskom zlatu u karijeri. Za dvadeset pet sekundi pobjegao je Belgijcu Quintenu Hermansa, s još jedan Belgijac, Michael Vanthourenhout, završio je na trećem mjestu. Van der Haar je još  2010. i 2011. bio europski i svjetski prvak u kategoriji do 23 godine, a zatim je 2013./2014. osvojio Svjetsko prvenstvo. Godine 2015. bio je europski prvak, a lani je osvojio europsku broncu.

Prosječna brzina pobjednika nakon 10 krugova i 27,18 kilometara bila je zavidnih 26,4 kilometara na sat.

Muški U23: Teška borba sve do cilja

Nizozemac Ryan Camp, koji će u prosincu napuniti 21 godinu, obranio je titulu europskog prvaka i sada ima dvije titule europskog te jednu svjetskog prvaka (2019.) u kategoriji do 23 godine.

No borba za naslov bila je napeta do samog cilja, jer su Belgijanci Niels Vandeputte i Thibau Nys za njim zaostali samo jednu sekundu nakon pedeset minuta i tri sekunde utrkivanja! Thibau Nys je bivši europski i svjetski juniorski prvak te sin legendarnog ciklokrosista Svena Nysa.

Lucinda Brand
Lucinda Brand

Žene: Još jedan naslov za Lucindu Brand

Pobjednica Svjetskog kupa 2020/2021, aktualna svjetska prvakinja i pobjednica utrke Svjetskog kupa u Fayetteville, 32-godišnja Nizozemska Lucinda Brand, osvojila je titulu prvakinje Europe. U 48 minuta i 22 sekunde utrkivanja ostvarila je 56 sekundi ispred fenomenalne dvadesetogodišnje Mađarice, svestrane Kate Blanke Vas. Nizozemka Yara Kastelijn, europska prvakinja iz 2019., osvojila je treće mjesto s minutu i dvije sekunde zaostatka.

Shirin Van Anrooij

Žene U23: Sve medalje u Nizozemsku

Braniteljica naslova, talentirana i svestrana Nizozemka Puck Pieterse, nakon nespretnog pada u drugom krugu morala je nadoknađivati ogroman zaostatak, u stilu Toma Pidcocka. No drugoj polovici utrke nije mogla sustići novu europsku prvakinju, sunarodnjakinju Shirin Van Anrooij. Nakon 44 minute i 9 sekundi, prednost pobjednice iznosila je 17 sekundi. Treće mjesto također je otišlo u Nizozemsku. Sa zaostatkom od minute i tri sekunde, broncu je osvojila aktualna svjetska prvakinja Fem van Empel koja je morala dobro potegnuti ne bi li ostala ispred Francuskinje Line Burquier.

Nakon 16,39 kilometara duge utrke, prosječna brzina pobjednice iznosila je 22,2 kilometra na sat, a Puck Pieterse ostvarila je najbrži krug uz brzinu od 23 kilometra na sat.

Aaron Dockx

Juniori: Belgijanac bez konkurencije

Nakon 200 metara dugačkog startnog kruga, sedam krugova i ukupno 19,09 kilometara, Belgijanac Aaron Dockx ušao je u cilj nakon uvjerljive solo vožnje. Za pobjedu je trebao 47 minuta i šest sekundi. Nizozemac David Haverdings plasirao se na drugo mjesto. Bio je samo sekundu bržI od Talijana Luce Palettetija.

Prosječna brzina pobjednika iznosila je 24,3 kilometara na sat.

Rezultati

Juniorke: Dominacija Britanke

Britanka Zoe Bäckstedt, aktualna svjetska prvakinja u cestovnom biciklizmu i kćerka Magnusa, pobjednika Roubaixa, došla je do cilja za je minutu i šest sekundi ispred Nizozemke Leonie Bentveld. Vrijeme pobjednice iznosilo je 44 minute i jdnu sekundu. Nizozemka Nienka Vinka osvojila je treće mjesto s minutu i pol zaostatka.

Rezultati

Kratki video i foto galerija mogu se naći na facebook stranici UEC – Union Européenne de Cyclisme .

Fotografije BettiniPhoto

Pročitaj i
EP CX Report: Zlato za mlade nade Iserbyta i del Carmen Alvarado

Prati nas