Ciklokros EP
6. studenoga 2023

Naslovi europskih prvaka otišli su u Francusku, Veliku Britaniju, Belgiju i Nizozemsku…

I Francuzi znaju pripremiti veliku ciklokros utrku. Još je zanimljivije ako se vodi borba za europske naslove, pogotovo uz mnoštvo gledatelja, jer u posljednjem desetljeću ciklokros više nije domena Nizozemaca i Belgijanaca, nego i Britanaca, Čeha, Mađara, Slovaka, Švicaraca, Španjolaca i, naravno, Francuza. CX utrke postaju sve popularnije u svim gore navedenim zemljama. Pontchâteau, općina u zapadnom francuskom departmanu Loire-Atlantique, nije iznimka.

Izvrsna kulisa i dinamično postavljen krug. Na startu gotovo sva europska ciklokros elita i, naravno, neizostavan faktor koji začinjava utrke – blato! I više nego dovoljno blata.

Video: Ciklokros u “blatnoj dolini”

Seniori i seniorke: Van Empel bez konkurencije, Vantourenhout drugi put zaredom

Aktualna svjetski prvakinja, vodeća u poretku Svjetskog kupa i braniteljica prošlogodišnjeg naslova iz Namura, 21-godišnja Nizozemka Fem Van Empel, doslovno nije imala konkurenciju. Nakon 52 minute i 44 sekunde pobijedila je svoju sunarodnjakinju i bivšu svjetsku prvakinju, 25-godišnju Ceylin Del Carmen Alvorado, s prednošću od minute i 35 sekundi. Za malo iznenađenje pobrinula se 24-godišnja Talijanka Sara Casasola, ujedno i cestovna biciklistica, s trećim mjestom, uz 20 sekundi zaostatka za Alovrado.

U muškoj kategoriji pobjeda ili titula najboljeg na starom kontinentu nije bila toliko samorazumljiva, jer je branitelj naslova Michael Vanthourenhout imao puno posla s CX veteranom i bivšim europskim prvakom Nizozemcem Larsom van der Haarom te mladim 23-godišnjim Britancem Cameronom Masonom. Nakon sat, dvije minute i 13 sekundi Belgijac je ipak osvojio svoj drugi uzastopni seniorski naslov. Mason je zaostao sedam sekundi, a van der Haar 19 sekundi.

Mlađi seniori: Backstedt klasa za sebe, Michels suveren

Britanka Zoe Backstedt, juniorska europska prvakinja iz 2021. i 2022., ove godine srebrna na svjetskom prvenstvu u kategoriji U23, s lakoćom je osvojila naslov prvakinje Europe. Backstedt je i bivša svjetska prvakinja u cestovnoj vožnji te u kronometru u kategoriji juniorki. Nakon 48 minuta i 46 sekundi blatne utrke pretekla je godinu dana stariju Luksemburžanku Marie Schreiber za 34 sekunde, a broncu je osvojila i 20-godišnja Čehinja Kristyna Zemanova s ​​minutom i 11 sekundi zaostatka.

U muškoj kategoriji mlađih seniora suvereno je pobijedio 20-godišnji Belgijanac Jente Michels, koji je nakon 52 minute i 16 sekundi bio 25 sekundi brži od sunarodnjaka Emiela Verstryngea i 44 sekunde od trećeplasiranog Francuza Remija Lelandaisa.

Juniori: Oba naslova ostala u Francuskoj

Mađar u “sendviču” Francuza, u utrci koja je trajala 43 minute i 49 sekundi. Pobjednik se znao tek u cilju, jer su Francuz Aubin Sparfel i Mađar Zsombor Takacs sprintali za naslov europskog prvaka. Na kraju je Francuz bio bolji za nekoliko desetaka centimetara. Bronca je također pripala Francuskoj, Jules Simon zaostao je osam sekundi.

Kod juniorki je sve odlučeno nakon pola utrke, kada je Francuskinja Celia Gery preuzela inicijativu i samostalnom vožnjom došla do pobjede nakon 41 minute i šest sekundi. Britanka Cat Ferguson zaostala je 26 sekundi, a trećeplasirana Slovakinja Viktoria Chladnonova 31 sekundu.

Juniori: borba do ciljne crte

Sve rezultate provjeri na cyclocross24.com.

Fotografije UEC – Union Européenne de Cyclisme

Kako je bilo lani?
EP CX Namur Report: I opet Nizozemke i Belgijci!

Prati nas