žak gomilšček
7. svibnja 2024

Serija 20chocolate Downhill Cup 2024. krenula je u velikom stilu. Na klasičnoj stazi s novim odsjekom iznad Maribora, uz izvrsnu participaciju, lijepo vrijeme i intenzivnu utrku…

U prvoj ovogodišnjoj bodovnoj utrci serije 20chocolate Downhill Cup 2024. i ujedno uvodne utrke austrijskog kupa auner Austrian Gravity Series najbrži su bili Slovenac Žak Gomišček (Wolf Racing Team) i mlada Austrijanka Rosa Zierl (Keen Momentum).

Gomilšček još uvijek ima mojo

Dvostruki slovenski prvak Gomilšček (2020., 2022.), koji je zbog ozljede izgubio gotovo cijelu prošlu sezonu, pobrinuo se da u finalnom nastupu izađe posljednji na stazu s najboljim vremenom u klasifikacijskom nastupu. Na vrućem je stolcu dulje sjedio Austrijanac Nikolas Kolle (Bikeclub Giant Stattegg), tek deseti u utrci za poredak. Čak i njegov zemljak Christof Stulik, drugi najbrži iz klasifikacijskog nastupa, zaostao je za njime gotovo deset sekundi. Na kraju je 23-godišnji Gomilšček postavio najbolje izmjereno vrijeme dana na “svojoj” stazi na kojoj je osvojio svoj prvi naslov nacionalnog prvaka u 2020. godini. S vremenom 3 minute, 24 sekunde i 12 stotinki pretekao je Kollea za 3,24 sekunde. Štulik je tako bio treći. Nažalost, prošlogodišnji ukupni pobjednik Luka Berginc propustio je utrku zbog poslovnih obveza.

Najbolji hrvatski predstavnik bio je Frane Medić (BK Crikvenica) koji je zauzeo 24. mjesto u konkurenciji seniora.

žak gomilšček
Žak Gomilšček

Brzi mladci

Brzi su bili i natjecatelji u mlađim kategorijama. Tako je juniorski pobjednik Simone Leo iz Trsta, Gomilščekov ekipni kolega, pobjedom među juniorima i petim vremenom u konkurenciji seniora prigrabio dio nagradnog fonda. Među juniorima su ga na postolju pratili Austrijanac Marko Fender (URC Ötztal) i Slovenac Matej Osolin (Calcit Bike Team). Pobjednik među kadetima Slovenac Ažbe Kalinšek (MTB Trbovlje), koji je prije tjedan dana na Lošinju bio brži i od svih seniora, ovoga je puta bio treći..

Mlada austrijska nada Rosa Zierl

rosa zierl
Rosa Zierl

U ženskoj kategoriji, koja uključuje seniorke, juniorke i kadetkinje, šesnaestgodišnja Austrijanka Rosa Zierl nije imala pravu suparnicu. Ove je godine i u razvojnom programu marke Cube, a bila je europska prvakinja u kategoriji do 15 godina u Mariboru 2021. godine. Ovaj put joj se najviše približila sunarodnjakinja Kerstin Sallegger (OMNi BiOTiC PowerTeam) s drugim vremenom finala.

Na nož i u ostalim kategorijama

U kategoriji U15 slavili su Talijan Riccardo Vender (Centro Bike Val di Sole) i Austrijanka Lynn Maria Berger (SCM Pinzgabikers).

Najbrži u kategoriji master bio je Austrijanac Jörg Neuhart (Sportunion Hinterbrühl-Wexltrails), a  domaćin Jure Logar (427 Savage Squad) bio je drugi u svojoj prvoj utrci nakon 12 godina. 

Najmlađi natjecatelji iz kategorije U13 nastupili su na kraćoj stazi, kod dječaka je slavio Mađar Colin Szepesi (Rad Company Racing Team), a među djevojčicama je pobijedila Austrijanka Charlotte Schleicher (Radunion St. Johann i. T.).

Sve rezultate potraži na sloveniadownhillcup.si

U petak, kada je obnovljena staza Svjetskog kupa od Koče Luka do donje stanice žičare bila otvorena za vožnju, nije bilo naznaka lijepog vremena. Biciklisti(ce) su upoznali mokru stazu, ali su znali da će u subotu, na dan službenog treninga, klasifikacije i finalnog nastupa, uvjeti biti potpuno drugačiji.

Nova dionica, prva šumska nakon starta kod kolibe Luka, odlično je položila prvi pravi ispit. Nakon službenog otvaranja sezone u Bike parku Pohorje 11. svibnja bit će otvorena i za građane – no pazi, nije za svakoga. Natjecatelje ponovno očekujemo između 23. i 25. kolovoza na utrci serije iXS European Downhill Cup.

Hvala Udruzi brdskih biciklista Pohorje i ekipi Spank na organizaciji, kao i navijačima na odličnoj atmosferi uz stazu!

www.sloveniadownhillcup.si

Fotografije Friedrich Simon Kugi @fskugi

Više fotografija u izvješću na sloveniadownhillcup.si

Pročitaj i
Kenda DH Pohorje Report: Berginc prvi, Bašić treći

Prati nas